Hopp til innhold

Barn uten setebelter

I går i Norgesglasset hørte vi at drosjesjåfører ikke lenger skal få lov til å kjøre uten setebelte, men hva med skolebarn på buss?

Pappa Olav Mæhlum, Anna 9 år og Peder 6 år.

Olav Mæhlum med barna Anna (9 år) og Peder (6 år).

Foto: Thor Henry Bjor / NRK

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete fortalte i Norgesglasset at drosjesjåførene ikke lenger skal få lov til å kjøre uten sikkerhetsbelte.

Vel og bra, tenkte en lytter. Men hva med ungene mine som ofte opplever at det ikke finnes belter i skolebussen de bruker hver dag til og fra skolen. Vi dro til Vormsund i Nes i Akershus. I 2 av 3 skolebusser vi ser inn i finnes det ikke sikkerhetsbelter.

Hør hva reporter Thor Henry Bjor møtte der.

Saken fortsetter under videoene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Loven må endres

Dette er ikke en uvanlig historie, sier Anne Marit Jordheim i Trygg Trafikk. De får mange henvendelser fra bekymrede foreldre. I dag er det ikke påbudt å ettermontere belter i eldre busser. Loven må endres, mener Trygg Trafikk.

Saken fortsetter under videoen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dyrt og få ulykker

Politisk rådgiver i Samferdselsdepartementet, Anne Tingelstad Wøien fra Senterpartiet har forståelse for foreldrenes bekymring. Hun sier at departementet vurderer saken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober