NRK Meny
Normal

Barn og unge ber om hjelp til TV-serieavhengighet

Hjelpetjenestene Klara Klok og Ung.no forteller at et økende antall unge ber om hjelp fordi de er avhengige av tv-serier. – En flukt fra de virkelige problemene, mener psykologspesialist hos Klara Klok.

Game of Thrones

BRACE YOURSELF: TV-seriene har kommet for å bli. Nå sier unge at de sliter med å ikke få med seg alle episodene av sine favorittserier, som Game of Thrones.

Foto: HBO

Inntoget av strømmetjenester på TV-skjermen har ført til at TV-serien har fått sin renessanse. Når gikk du sist en hel dagen uten å høre noen snakke om «Making A Murderer», for eksempel?

Nå forteller hjelpetjenesten Klara Klok at de i økende grad får henvendelser fra barn og unge som mener de har blitt avhengige av TV-serier. Det samme gjelder tjenesten Ung.no.

Les hva de unge skriver i faktaboksene. (I bunnen av saken for mobilbrukere)

– Vi får flere spørsmål, der unge henvender seg til oss og forteller at de har et problem med dette. De ser mer tv-serier, og det går ut over skolegang, søvn og sosial kontakt med andre, sier psykologspesialist Andreas Vikan Seljseth hos Klara Klok.

Flere og flere henvendelser

Psykologspesialist Andreas Vikan Seljeseth

Andreas Vikan Seljeseth hos hjelpetjenesten Klara Klok møter mange unge som har blitt tv-avhengige.

Foto: NRK

Henvendelsene har blitt flere de seneste årene.

– Det er vanskelig å si hvor mange, men det har vært en økning de siste årene. Det har nok sammenheng med at tilgjengelighet på strømmetjenester har blitt større, og at det finnes flere tv-serier for unge, sier Seljseth.

Klara Klok forteller at problemet er størst i aldersgruppen 13–20 år.

– Det eneste de gjør etter skolen er å se på tv-serier. De er lite sammen med venner. TV-serier er bare et av problemområdene. Andre sliter med tv og dataspill. For mange har dette en funksjon. De gjemmer seg bort i tv-serier, for å slippe å forholde seg til problemene i hverdagen. Det blir en flukt fra de virkelige problemene, sier psykologen.

Medietilsynet: – Ikke bare de unge

Både Klara Klok og Ung.no mottar henvendelser fra unge som er bekymret for at de bruker for mye tid på tv-serier. Hva tenker Medietilsynet om det?

Andreas Engelstad Medietilsynet

Anders Engelstad i Medietilsynet tror mange voksne også er tv-avhenige.

Foto: NRK

– Dette er ikke en fenomen som bare gjelder unge. Jeg tror dette gjelder like mye for voksne. Jeg tror det er mange voksne som kan kjenne seg igjen i at de har brukt en hel helg på å se på House of Cards for eksempel, sier Anders Engelstad i Medietilsynet.

Han tror tv-serieavhengigheten er en del av en større utfordring der folk bruker mer og mer tid foran en skjerm. De anbefaler unge å snakke med foreldrene om avhengigheten.

– Først og fremst anbefaler vi å snakke med foreldrene. Så tenker vi at det er lurt å sette seg noen realistiske mål, og sette en dato for når man ønsker å begynne å kutte ned. Det er også viktig å fylle det tidsrommet som den aktiviteten har tatt, med noe annet. Så må man belønne seg selv.

– Er det realistisk?

– Det er en utfordring. Det er først når man vil det selv at kan gjøre noe med det.

Stefan (Paul Wesley), Elena (Nina Dobrev) og Damon (Ian Sommerhalder) i The Vampire Diaries

Stefan (Paul Wesley), Elena (Nina Dobrev) og Damon (Ian Sommerhalder) og resten av gjengen i TV-serien The Vampire Diaries.

Foto: CW

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix