Tenk deg å komme hjem etter en lang søndagstur og kjenne lukten av en god og fyldig suppe som står og godgjør seg.
- Det er fysisk velvære å spise kjøttsuppe om vinteren, forteller Nitimekokk Lars Barmen; - det er helt fullstendig uimotståelig.
Bruk gjerne røkt eller saltet kjøtt av lam eller svin. Kok kjøttet skikkelig mørt, ta ut kjøttet og avkjøl kraften. Så kutter du opp kjøttet i biter og skjærer av eventuelle bein. Kraften du koker suppen på, er minst like viktig som kjøttet.
- Du kan bruke de grønnsakene du synes er godt, men igjen gjelder det å være påpasselig med koketid. Du putter grønnsakene i gryta, i riktig rekkefølge i forhold til koketid, sier Lars.
Her er lettvarianten av den klassiske kjøttsuppa:
Grønnsaksuppe med kjøttboller
4 personer
250 g kjøttfarse eller medisterfarse
1 ½ l vann
2 stk. kjøttbuljongterning
4 stk. gulrot i strimler
½ stk. knollselleri (sellerirot)
1 stk. purre i ringer
Slik gjør du:
Kok vann, buljong og grønnsaker i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper. Ha en bolle med lunket vann og en stor teskje til utforming av bollene. Form kjøttbollene og ha dem i suppen etter hvert. Ta kjelen fra platen, og la bollene trekke i ca. 5 minutter. Server gjerne med grovt brød til.