Hopp til innhold

Bare menn har vunnet Mesternes mester

Marco Elsafadi føyer seg inn i rekken av mannlige vinnere av Mesternes mester. Flere av årets deltakere mener det nå er på tide med en kvinnelig vinner.

Elsafadi, Dag Otto, Franck, Jagge, Hetland

MANNSTUNGT: Fem sesonger med Mesternes mester, fem mannlige vinnere. Marco Elsafadi, Dag Otto Lauritzen, Daniel Franck, Tor-Arne Hetland og Finn Christian Jagge har alle vunnet det populære programmet.

Foto: Hege Bakken Riise/Marius Arnesen/Jan Kvalheim/Nathalie Sprus/Julia Naglestad / NRK/Rubicontv

Ikke én kvinne har gått seirende ut etter de fem sesongene av Mesternes mester. I år ble det igjen en mann, da eks-basketballspiller Marco Elsafadi sto igjen som vinner.

Her kan du se finalen

Erik Solér i Mesternes mester

– Flere av øvelsene favoriserer menn, sier Erik Solér.

Foto: Julia Naglestad/NRK
Susann Goksør Bjerkrheim i Mesternes mester

– Det er på tide at en jente vinner konkurransen, synes Susann Goksør Bjerkrheim.

Foto: Julia Naglestad/NRK

– Det er nok litt tilfeldig. Samtidig er de mannlige rekordene sterkere enn de kvinnelige i de fleste sporter. Det er vanskelig å sette sammen øvelser, sier tidligere fotballspiller Erik Solér til NRK.no.

Selv røyk han ut som nummer fire da han forrige uke tapte natt-testen mot vinner Elsafadi.

– Flere av øvelsene favoriserer menn. Men, som sagt, det er tilfeldigheter også. Gro Espeseth var bedre enn meg, men røyk ut på natt-test. Produksjonsteamet har jobbet godt med øvelsene, enten det har vært en gammel eller ung, kvinne eller mann som har deltatt. De har gjort en god jobb, sier Solér.

– På tide at en jente vinner

Det har dog vært kvinner i finalene flere ganger.

I år var tidligere håndballspiller Susann Goksør Bjerkrheim i finalen, mens Trine Hattestad og Andrine Flemmen var blant de tre siste i 2010, og Trine Haltvik kom på en andreplass i 2011.

Goksør Bjerkrheim synes det er vanskelig å si om det er kjønn som avgjør hvem som vinner de fysiske øvelsene.

– Noen ganger kan det være individuelle forskjeller som avgjør hvor langt man kommer og hvilke øvelser man vinner eller taper. Det trenger ikke nødvendigvis å ha noe med kjønn å gjøre. Som i hinderløypa, der var det en ulempe for Marco at han var stor. Han måtte krype, mens jeg og Erik kunne krabbe, sier hun.

Som finalist følte hun et visst ansvar for å vinne – særlig fordi ingen andre kvinner har blitt Mesternes mester før henne.

– Det er på tide at en jente vinner konkurransen. Samtidig er det vanskelig med slike ting. Det er grunn til at man stort sett konkurrerer hver for seg i idretten, og det er en utopi å tro at en jente kan løpe flere runder enn en mann, sier hun.

– Må gjøre om hvis mannsdominansen fortsetter

Men Goksør Bjerkrheim, som ble kraftig oppskrapet da hun ga for mye gass på sykkel og som gikk haltende rundt de to siste ukene av opptakene til denne sesongen av Mesternes Mester, vil ikke ha mindre krevende øvelser.

– Vi er sportsutøvere, og det skal være fysisk krevende, slår Goksør fast.

Langdistanseløper Ingrid Kristiansen (57) er den eldste deltageren noensinne. Også hun heiet på kvinnene i årets konkurranse.

– Det hadde vært morsomt om en kvinne vant for første gang.

– Hva om det ikke hadde vært en kvinne med i siste finalerunde denne sesongen?

– Da tenker jeg at man må gjøre om på øvelsene dersom man skal fortsette med denne ideen her, og kvinner og menn skal konkurrere mot hverandre, mener verdensmesteren.

– Tilfeldigheter avgjør

Barbara Jahn

– Det hadde vært morsomt om en kvinne vant for første gang, sier Rubicons programsjef Barbara Jahn.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Programsjef Barbara Jahn i Rubicon, som produserer Mesternes mester for NRK, sier det er et veldig godt spørsmål hvorfor det ennå ikke har vært noen kvinnelige vinnere.

– Vi har hatt svært gode kvinner med i alle fem sesonger og flere har nådd finalen, men mennene har vært enda sterkere. Det er farlig å si at det er litt tilfeldigheter som avgjør til slutt, men kanskje er det likevel så enkelt. Hvorfor vinner Tor-Arne Hetland over Sune Wentzel i sesong fire? Det er nesten umulig å svare på, sier hun.

Hun poengterer at øvelsene i programmet allerede er kjønnstilpasset.

– I de grenene og øvelsene der det er riktig, anpasser vi utfordringer etter for eksempel kroppsvekt og kjønn. Vi etterstreber å ha kjønnsnøytrale og varierte konkurranser, og det er faktisk ingen regel for hvem som vinner en klassiker som «90 grader». Her vinner kvinner og menn om hverandre, sier hun.

– Dessuten har vi deltagere som er svært opptatt av fair konkurranse og som motiverer og inspirere oss til å ta konkurranse på alvor, legger hun til.

– I hvor stor grad vurderer dere utvalget og innholdet i øvelsene fra år til år?

– Vi diskuterer øvelsene inngående foran hver sesong. Mesterens mester har flere klassikere der det settes nye rekorder hvert år, og vi ønsker at publikum skal glede seg til å se «blodgymøvelser» som «rød ballong» eller «jerngrep» samtidig som vi må finne på nye, morsomme og utfordrende øvelser.

– Blir det noen endringer til neste år?

– Her er vi hemmelighetsfulle, men noen overraskelser kan vi love allerede, sier Jahn, uten å ville gi flere detaljer.

LES OGSÅ:

Mesternes mester finalen

MENN IGJEN: I år ble det mann mot mann i siste øvelse av Mesternes mester, da Marco Elsafadi og Johan Remen Evensen kjempet om seieren.

Foto: Skjermdump / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.