Hopp til innhold

– Slitsomt å bare snakke engelsk på kafé

Språkrådet er bekymret for at mange opplever en betjening som kun snakker engelsk på norske restauranter og kafeer. En fersk studie viser at annenhver nordmann har opplevd dette det siste året.

Nawraj Sapkota

Nawraj Sapkota innser at han nok må praktisere mer norsk på jobben for å bli flinkere, men han synes språkkurs er for dyrt.

Foto: Jan-Kenneth Bråten / NRK

På kafeen der Nawraj Sapkota jobber, hører både ansatte og kunder hjemme i flere kulturer. Han kom hit som student, og har vært i Norge i fem år, men språket har han ikke lært ennå.

– Jeg kan bare litt norsk, så jeg snakker engelsk med gjestene, sier han.

Samtidig viser en undersøkelse som Språkrådet har bestilt av Opinion at over 80 prosent av gjestene foretrekker at servitøren snakker norsk.

Språkrådet bekymret

– Disse tallene er veldig tydelige og slående, og sender et klart signal til salgs- og servisebransjene om at folk flest ønsker å snakke, og bli snakket til, på norsk når de er på restaurant, i drosjen eller i butikken, sier Wetås.

Åse Wetås

Åse Wetås er direktør i Språkrådet og bekymret for det norske språket.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Hun mener også at arbeidslivet bør tilby sine ansatte språkkurs.

– Det er grunn til å uroe seg. Ikke bare for det norske språket som fellesspråk og kulturobjekt, men for mangelen på god språkopplæring i norsk arbeidsliv, sier språkdirektøren.

– Mormor synes det er slitsomt

Sapkota på kafeen vil gjerne lære mer norsk, men synes språkkurs er for dyrt. Han har ikke fått klager fra gjestene på kafeen.

– Jeg tror de fleste synes det er greit å snakke engelsk, sier Sapkota.

Ida Skoglund

Ida Skoglund er kafegjest og tror at det først og fremst er et generasjonsspørsmål.

Foto: Jan-Kenneth Bråten / NRK

Ida Skoglund er gjest på den samme kafeen. Hun synes ikke det spiller noen rolle om servitørene snakker norsk eller engelsk. Hun mener det kanskje er et generasjonsspørsmål.

– Når jeg er ute og spiser med mor og morfar, så synes de det er slitsomt at de ikke kan bruke språket sitt når de skal bestille mat. Men sånn er jo verden, den er blitt mer flerkulturell, sier Skoglund.

Språkdirektøren etterlyser en bevisst strategi for språkopplæring til folk som skal ha kundekontakt.

– Jeg tror de fleste av oss har høy toleranse for at norsken ikke er helt perfekt, men arbeidsplassen er en veldig god læringsarena for å lære seg godt norsk, og med språkkurs vil den læringsprosessen gå mye enklere, tror Wetås.

– Må se større på det

Helga Bull Rostrup

Helga Bull, direktør for service og kultur i fagorganisasjonen Virke, mener Språkrådet må se større på at mange snakker engelsk i restaurantbransjen.

Foto: Jan-Kenneth Bråten / NRK

Helga Bull, direktør for service og kultur i fagorganisasjonen Virke, mener Språkrådet må se større på det.

– Dette handler om at vi vil ha så mange som mulig i jobb i Norge. Dette er nettopp en bransje som tar ansvar for å rekruttere inn personer som ikke snakker så godt norsk. Og for kunden, som skal ha en god opplevelse, er det også andre ting som teller enn språk.

Er det galt å forvente at servitører snakker norsk i Norge?

– Jeg tenker at vi kunne hatt flere som snakker norsk. Og de som jobber kan kanskje bli flinkere til å utfordre seg selv, praktisere norsk og bli bedre, sier Bull.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.