Hopp til innhold

Bare blåbær for Berry

Rockehistorien vandret ut på Sentrum Scene i Oslo onsdag kveld.

Chuck Berry spilte onsdag på Sentrum Scene i Oslo.

Chuck Berry spilte onsdag på Sentrum Scene i Oslo.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Chuck Berry spilte onsdag på Sentrum Scene i Oslo. Foto:

Bluesen har aldri vært langt borte fra musikken til Chuck Berry.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Les også: Chuck Berry-pianist fra Skogn

Hør: Chuck Berry-pianist fra Skogn

Les også: Daniel på turne med Chuck Berry

Chuck Berry, mannen fra Missouri som nærmest er et synonym for rock'n'roll, er blitt 80 år, men trengte verken rullator eller stokk.

Klokka 22 presis kom lange, ulenkelige Berry bestemt ut på scenen i lakksko, svarte slengbusker, knallrød paljettskjorte og en diger Gibson-gitar og fyrte av riffene han har stemplet rocken med i 50 år.

Det var ingen vits i å tenke alder. Ja visst, tynnere og gråere i håret, men stemmen var klar og sterk, gitarspillingen så vindskeiv og bluestung som den skulle være og humoren og den kvikke replikken var aldri langt unna.

Han fikk det til å se så lett ut. Dette var bare blåbær for Berry.

Hadde med barna

Berrys band besto av trommer, piano, bass, sønnen Charles på gitar og datteren Ingrid på munnspill.

Særlig datteren og pianistens innsats imponerte og Berry måtte rett som det var bort og jamme litt med dem.

«Roll over Beethoven» var for oppvarmingsnummer å regne og bandet fulgte tett med på sjefens minste vink.

«School Days» satt bedre og ga publikum sjansen til å synge «Hail Hail Rock 'n' Roooooll».

«Memphis, Tennessee» herjet han skikkelig med, og hvem andre skulle ha lov til det enn nettopp mannen som har skrevet låta. Han nærmest leste teksten om karen som ber Opplysningen om nummeret til Marie, understreket med fakter og bevegelser og tøyde melodien i alle retninger.

Bluesen har aldri vært langt borte fra musikken hans, det er der kilden er, så ga han da også til fulle en stram versjon av «It Hurts Me Too».

Spontan applaus

Da han sang «I like that old time rock 'n' roll» begynte det for alvor å bli varmt og Berry var snar med å dra i gang allsangen. Men ikke for mye. Dette har han gjort tusen ganger før, og vet å holde igjen.

Etter «Around and Around» virket det som om det gikk opp for folk at de rett og slett sto og hørte og så på et 80 år gammelt særdeles levende stykke rockehistorie og salen brøt ut i spontan applaus.

Chuck Berry kvitterte med slengkyss og «My Ding A Ling».

Til Wrightegaarden

80-åringen har åtte konserter i Sverige foran seg, men midt inni denne delen av turneen er det lagt inn en konsert i Wrightegaarden tirsdag 17. juli.

Dem som ikke fikk sjansen onsdag, kan da dra til Langesund og synge:

"This here song it ain't so sad
The cutest little song you ever had
Those of you who will not sing
You must be playing with your own ding a ling".

Kulturstrøm

 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.