Hopp til innhold

Ampert hos barberen

Det blusser opp til strid hos barbereren. For finnes det én riktig måte å fremføre barbershopmusikk på?

Garden State Quartet

Garden State Quartet, New Zealandske mestre i barbershop i 1946.

Foto: New Zealand Association of Barbershop Singers

Tidligere denne måneden var om lag 10.000 barbershop-entusiaster samlet i Nashville i USA. Men alt er altså ikke like harmonisk som de firstemte klangene skulle tilsi.

- Vet godt hva det ikke er

- Jeg kan ikke gi en god forklaring på hva barbershop-musikk egentlig er, men jeg har ingen problemer med å sette fingeren på hva det ikke er, sier Jack Martin.

Han er en av 300 medlemmer i Barbershop Quartet Preservation Association , og en representant for ”the Kibbers”.

”The Kibbers” vil beholde barbershop slik det alltid har vært, mens ”the Libbers” mener at man må modernisere genren for at den skal overleve.

Hver sin organisasjon

Den 70 år gamle organisasjonen Barbershop Harmony Society flyttet i fjor til Tennessee fra Wisconsin, som del av en strategi for å rekruttere yngre medlemmer og modernisere organisasjonen.

Som mottrekk har tradisjonalister startet Barbershop Quartet Preservation Association. De er kritiske til bruken av nyere låtmateriale i sjangeren, og er også kritiske til fremveksten av barbershop-kor.

- Ønsker det samme

Ed Watson

Ed Watson

Foto: www.barbershop.org

Ed Watson er leder for Barbershop Harmony Society. Han prøver å dysse ned konflikten.

- Jeg tror de konservative kreftene, altså ”kibbers”, egentlig vil oppnå det samme som de liberale, altså ”libbers”. Vi vil alle oppnå en blomstrende og sunn beskyttelse av barbershop-musikken, slik at den fortsatt vil finnes i fremtiden, sier Watson.

Men han innrømmer likevel at det er et problem, selv om det hele er et spørsmål om smak.

- For noen år siden fremførte en kvartett ”ABC” av Jackson 5. Det er ikke en god barbershop-sang, men de gjorde den. Publikum likte det ikke. Men de ble ikke diskvalifisert for å gjøre den, sier Watson.

Gjennomsnittsalderen for barbershop-sangere en nå 63 år, mens nye medlemmer er i gjennomsnitt 49,5 år gamle. Ed Watson sier til nyhetsbyrået AP at det er nødvendig med rekrutteringstiltak i skoler for å holde liv i tradisjonen.

- Hvis vi først får de til å synge vil de synes at det er kult. Vi forventer ikke raske resultater, men dette er ikke noe som vi kan la være å gjøre, sier Watson.

- Problem for mange

Liz Garnett

Liz Garnett

Foto: Birmingham City University

Professor Liz Garnett ved Birmingham Conservatoire har forsket på barbershop-genren i flere år og har blant annet skrevet bok om den engelske barbershop-tradisjonen. Hun mener konflikten mellom kibbers og libbers ikke er mer alvorlig enn at sangere med forskjellig standpunkter fortsatt kan synge sammen.

- Utfordringen er å bevare en gammel musikkform og samtidig tiltrekke seg et yngre publikum. En problemstilling som gjelder for langt flere enn barbershop-entusiastene, sier Garnett.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.