NRK Meny
Normal

Ampert hos barberen

Det blusser opp til strid hos barbereren. For finnes det én riktig måte å fremføre barbershopmusikk på?

Garden State Quartet

Garden State Quartet, New Zealandske mestre i barbershop i 1946.

Foto: New Zealand Association of Barbershop Singers

Tidligere denne måneden var om lag 10.000 barbershop-entusiaster samlet i Nashville i USA. Men alt er altså ikke like harmonisk som de firstemte klangene skulle tilsi.

- Vet godt hva det ikke er

- Jeg kan ikke gi en god forklaring på hva barbershop-musikk egentlig er, men jeg har ingen problemer med å sette fingeren på hva det ikke er, sier Jack Martin.

Han er en av 300 medlemmer i Barbershop Quartet Preservation Association , og en representant for ”the Kibbers”.

”The Kibbers” vil beholde barbershop slik det alltid har vært, mens ”the Libbers” mener at man må modernisere genren for at den skal overleve.

Hver sin organisasjon

Den 70 år gamle organisasjonen Barbershop Harmony Society flyttet i fjor til Tennessee fra Wisconsin, som del av en strategi for å rekruttere yngre medlemmer og modernisere organisasjonen.

Som mottrekk har tradisjonalister startet Barbershop Quartet Preservation Association. De er kritiske til bruken av nyere låtmateriale i sjangeren, og er også kritiske til fremveksten av barbershop-kor.

- Ønsker det samme

Ed Watson

Ed Watson

Foto: www.barbershop.org

Ed Watson er leder for Barbershop Harmony Society. Han prøver å dysse ned konflikten.

- Jeg tror de konservative kreftene, altså ”kibbers”, egentlig vil oppnå det samme som de liberale, altså ”libbers”. Vi vil alle oppnå en blomstrende og sunn beskyttelse av barbershop-musikken, slik at den fortsatt vil finnes i fremtiden, sier Watson.

Men han innrømmer likevel at det er et problem, selv om det hele er et spørsmål om smak.

- For noen år siden fremførte en kvartett ”ABC” av Jackson 5. Det er ikke en god barbershop-sang, men de gjorde den. Publikum likte det ikke. Men de ble ikke diskvalifisert for å gjøre den, sier Watson.

Gjennomsnittsalderen for barbershop-sangere en nå 63 år, mens nye medlemmer er i gjennomsnitt 49,5 år gamle. Ed Watson sier til nyhetsbyrået AP at det er nødvendig med rekrutteringstiltak i skoler for å holde liv i tradisjonen.

- Hvis vi først får de til å synge vil de synes at det er kult. Vi forventer ikke raske resultater, men dette er ikke noe som vi kan la være å gjøre, sier Watson.

- Problem for mange

Liz Garnett

Liz Garnett

Foto: Birmingham City University

Professor Liz Garnett ved Birmingham Conservatoire har forsket på barbershop-genren i flere år og har blant annet skrevet bok om den engelske barbershop-tradisjonen. Hun mener konflikten mellom kibbers og libbers ikke er mer alvorlig enn at sangere med forskjellig standpunkter fortsatt kan synge sammen.

- Utfordringen er å bevare en gammel musikkform og samtidig tiltrekke seg et yngre publikum. En problemstilling som gjelder for langt flere enn barbershop-entusiastene, sier Garnett.

Kulturstrøm

  • Madonna sørger over Avicii

    Tragisk, skriver popstjernen Madonna om den svenske DJ-en Aviciis død. De to samarbeidet om flere musikkprosjekter. Madonna delte et bilde av de to på sin Instagram-konto fredag kveld.

    Laster Instagram-innhold
  • To album fra Kanye West

    Kanye West kommer med to album i løpet av våren. Det kunngjorde artisten på Twitter noen dager etter at han twitret for første gang på snart ett år. Grammy-vinneren sier det første albummet består av åtte låter og kommer 1.juni. Det andre er et samarbeide med Kid Cudi, og gis ut en uke senere. West sier han også jobber videre med en filosofibok, som han har live-twitret på kontoen sin de siste dagene.

    Laster Twitter-innhold