Hopp til innhold

Banning i media

- Det var da ikke sånn før, sier ordføreren i Re kommune i Vestfold Thorvald Hillestad. Han synes det er for mye stygg språkbruk i NRK. Spesielt ille er det når idoler innen sport og musikk banner, mener Hillestad.

Få godbiter fra Mina helt gratis!
Foto: NRK

Skrev brev til NRK

Nå har Thorvald Hillestad i kraft av sin stilling som ordfører skrevet brev til NRK der han ber ledelsen gripe fatt i problemet.

Bakgrunnen er at Re kommune for tredje året holder på med prosjektet ”Folkeskikk” i sine skoler. Og i brevet til ledelsen i NRK står det blant annet:

”...På denne måten forsøker vi altså gjennom skolen å lære de unge det en i gamle dager kalte alminnelig folkeskikk og får hyggelige klapp på skulderen for det. Imidlertid opplever vi ikke den samme drahjelp fra alle aktører i samfunnet vårt, for eksempel radio og TV. I stadig stigende grad kommer det mer eller mindre saftige gloser fra reporterens intervjuobjekter. Ikke sjelden er dette noen av de unges store helter gjennom idrett, musikk osv. som de virkelig ser opp til og har som sine store forbilder. Hvem skal en lytte til, læreren eller sportsidolet?...”

Vanskelig å kontrollere

- Det skal ikke bannes i NRK, sier programdirektør Kari Werner Øfsti. Hun mener ledelsen i NRK kan kontrollere sine egne programmedarbeidere, men at det er problematisk og hindre at intervjuobjekter banner.

Øfsti er derimot uenig med Vestfold-ordføreren når det gjelder banning i dramatikk.

Hillestad har reagert på stygg ordbruk i hørespill-serien ”Vitne” som gikk i lørdagsbarnetimen i fjor høst. Ord som ”helvete” og ”drittunge”, må kunne forsvares i en dramatisering, mener programdirektøren. Dette er en måte og skildre miljøer på, og viser til dramaserien ”Hunter” som nå går på fjernsyn.

– Skildringene fra dette miljøet ville mistet all sin troverdighet med et annet språkbruk, hevder hun.

Hillestad på sin side, mener at man må skille mellom dramatikk for barn og voksne når det gjelder språkbruk.

Kurer 59 handler om banning i radio og TV.

Hør: Kurer 59: Banning i media

 

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.