NRK Meny
Normal

Banning i media

- Det var da ikke sånn før, sier ordføreren i Re kommune i Vestfold Thorvald Hillestad. Han synes det er for mye stygg språkbruk i NRK. Spesielt ille er det når idoler innen sport og musikk banner, mener Hillestad.

Få godbiter fra Mina helt gratis!
Foto: NRK

Skrev brev til NRK

Nå har Thorvald Hillestad i kraft av sin stilling som ordfører skrevet brev til NRK der han ber ledelsen gripe fatt i problemet.

Bakgrunnen er at Re kommune for tredje året holder på med prosjektet ”Folkeskikk” i sine skoler. Og i brevet til ledelsen i NRK står det blant annet:

”...På denne måten forsøker vi altså gjennom skolen å lære de unge det en i gamle dager kalte alminnelig folkeskikk og får hyggelige klapp på skulderen for det. Imidlertid opplever vi ikke den samme drahjelp fra alle aktører i samfunnet vårt, for eksempel radio og TV. I stadig stigende grad kommer det mer eller mindre saftige gloser fra reporterens intervjuobjekter. Ikke sjelden er dette noen av de unges store helter gjennom idrett, musikk osv. som de virkelig ser opp til og har som sine store forbilder. Hvem skal en lytte til, læreren eller sportsidolet?...”

Vanskelig å kontrollere

- Det skal ikke bannes i NRK, sier programdirektør Kari Werner Øfsti. Hun mener ledelsen i NRK kan kontrollere sine egne programmedarbeidere, men at det er problematisk og hindre at intervjuobjekter banner.

Øfsti er derimot uenig med Vestfold-ordføreren når det gjelder banning i dramatikk.

Hillestad har reagert på stygg ordbruk i hørespill-serien ”Vitne” som gikk i lørdagsbarnetimen i fjor høst. Ord som ”helvete” og ”drittunge”, må kunne forsvares i en dramatisering, mener programdirektøren. Dette er en måte og skildre miljøer på, og viser til dramaserien ”Hunter” som nå går på fjernsyn.

– Skildringene fra dette miljøet ville mistet all sin troverdighet med et annet språkbruk, hevder hun.

Hillestad på sin side, mener at man må skille mellom dramatikk for barn og voksne når det gjelder språkbruk.

Kurer 59 handler om banning i radio og TV.

Hør: Kurer 59: Banning i media

 

 

Kulturstrøm

  • Oftebro fekk brannskadar i andletet

    Skodespelar Jakob Oftebro fekk brannskadar i andletet då han fekk alvorlege brannskadar i Stockholm sist helg, melder VG. Det skjedde i samband med innspelinga av ei scene av TV-serien «Hamilton» der demonstrantar kasta brannbomber.

  • Nobelpris kan bli utsett igjen

    Utdelinga av nobelprisen i litteratur, som allereie er utsett til 2019, kan bli utsett endå lenger. Direktør for Nobelstiftelsen, Lars Heikensten, seier at prisen ikkje blir delt ut før Svenska Akademien har fått tilbake tilliten.