NRK Meny
Normal

Banksy-øyeblikk i New York

Du må være rask til å ta bilde, for et verk av den tilbakeholdne britiske kunstneren blir etter kort tid malt over av taggere. Banksy har inntatt New York.

Den anonyme briten, som aldri er blitt offentlig identifisert, har lovet newyorkerne et nytt kunstverk hver dag denne høstmåneden.

Banksy har solgt verk til mange hundretusener av kroner på auksjonshuset Sotheby's i London.

Men bildene han lager i New York er gratis, og kan sees i full offentlighet så lenge de får stå. Det er ofte bare noen timer, før taggere og andre har vært på pletten og malt over. Banksys bilder males i hemmelighet og kunngjøres på nettet.

Gatekunst og graffiti

Banksy har også laget dokumentarfilm og blitt nominert til Oscar. I «Exit Through the Giftshop» utforsker han hvordan den store interessen for gatekunst åpner dørene for selv den mest surrete «gatekunstner».

I filmen forsøker en av de ferskeste å lage en dokumentar om Banksy.

Se filmen her:

Den tilbakeholdne kunstneren er kjent for sin uærbødige humor og politiske budskap, men hvem han er, er det ingen som vet.

Hans egne foreldre tror han er håndverker og dekoratør.

Britene er stolte av Banksy. I vinter gjorde et nabolag i London-bydelen Haringey opprør fordi en huseier ville selge et Banksy-verk som var skåret ut av en husvegg.

Og han gjorde seg sterkt gjeldende under OL i London i 2012.

Banksy

Et bilde av en spydkaster med et missil ble laget rett før OL i London

Foto: Banksy

LES OGSÅ:

NRK.no følger Banksy i New York og oppdaterer billedgalleriet.

Flere kulturnyheter