NRK Meny
Normal

Banksy-øyeblikk i New York

Du må være rask til å ta bilde, for et verk av den tilbakeholdne britiske kunstneren blir etter kort tid malt over av taggere. Banksy har inntatt New York.

Den anonyme briten, som aldri er blitt offentlig identifisert, har lovet newyorkerne et nytt kunstverk hver dag denne høstmåneden.

Banksy har solgt verk til mange hundretusener av kroner på auksjonshuset Sotheby's i London.

Men bildene han lager i New York er gratis, og kan sees i full offentlighet så lenge de får stå. Det er ofte bare noen timer, før taggere og andre har vært på pletten og malt over. Banksys bilder males i hemmelighet og kunngjøres på nettet.

Gatekunst og graffiti

Banksy har også laget dokumentarfilm og blitt nominert til Oscar. I «Exit Through the Giftshop» utforsker han hvordan den store interessen for gatekunst åpner dørene for selv den mest surrete «gatekunstner».

I filmen forsøker en av de ferskeste å lage en dokumentar om Banksy.

Se filmen her:

Den tilbakeholdne kunstneren er kjent for sin uærbødige humor og politiske budskap, men hvem han er, er det ingen som vet.

Hans egne foreldre tror han er håndverker og dekoratør.

Britene er stolte av Banksy. I vinter gjorde et nabolag i London-bydelen Haringey opprør fordi en huseier ville selge et Banksy-verk som var skåret ut av en husvegg.

Og han gjorde seg sterkt gjeldende under OL i London i 2012.

Banksy

Et bilde av en spydkaster med et missil ble laget rett før OL i London

Foto: Banksy

LES OGSÅ:

NRK.no følger Banksy i New York og oppdaterer billedgalleriet.

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).