Banksy eller ikke, flere tusen møtte opp

Tusenvis strømmet til en «Banksy-utstilling» i Stockholm søndag. Om det var den kjente gatekunstneren som stilte ut er det ingen som vet.

Banksy i Stockholm. Kanskje.

Dette var noe av det første som møtte Banksy-fans på det som kanskje var en utstilling av kunstnerens verker i Stockhom søndag.

Foto: Jennifer Paterson / SVT

Et par sprellende ben hengende fra et tak var det første som møtte besøkende som entret utstillingslokalet fyllt av det som kanskje var Banksys kunst.

Banksy i Stockholm. Kanskje.

Er dette Banksy sitt verk? Det får vi kanskje aldri vite.

Foto: Jennifer Paterson / SVT

Kryptisk pressemelding

Via en kryptisk pressemelding tidligere i uken hadde folk fått nyss om at den internasjonale gatekunstneren Banksy skulle stille ut i Stockholm. Klokken 13.00 blåste en ukjent mann i en fløyte på en bestemt adresse i Stockholm der folk hadde samlet seg. Folkemassen fulgte lyden og kom frem til utstillingslokalet som muligens stilte ut Banksy sin kunst.

– Jeg har rukket å se kun et verk, det så veldig monumentalt ut. Noen har tatt seg besværet med å drive dette apparatet og invitere alle menneskene. Det tyder i det minste på at det er noen som har rutinene inne. Det er ingen nybegynners verk, sier gatekunstekspert Tobias Berenthin Lindblad, som har utgitt flere bøker om gatekunst til SVT (artikkelen fortsetter under bildet).

På vei til Banksy utstilling. Kanskje.

Tusenvis av stockholmere på veg til Banksy-utstilling. Kanskje.

– Er det Banksy?

– Det kommer vi aldri til å få vite. Banksys offisielle talsperson nekter alltid for hans innblanding i slike tilstelninger, men det betyr ingen ting. Ifølge dem eksisterer han nærmest ikke som gatekunstner, sier Lindlblad.

Er Banksy flere?

Noen av verkene hadde assosiasjoner til tidlige verka av Banksy. Utstillingen var velorganiserte og folk spekulerte i om Banksy kanskje ikke er kun én person, men en gruppe kunstnere.

Bakgrunnen for den spontane utstillingen skal være at kunstneren er kritisk til at folk har tatt ned verkene hans for å selge dem. I fjor ble et av de mest kjente verkene til den renommerte gatekunstneren skåret ut fra en vegg i London.

MIDEAST ISRAEL PALESTINIANS BANKSY

Dene veggen med kunst av Banksy er nå i Malmö.

Foto: Haytham Othman / AP

I et lagerlokale i Malmö ligger også et verk av den verdensberømte gatekunstneren.

Gallerister i den sørsvenske byen har kjøpt en hel husvegg fra palestinske Betlehem. Verket forestiller et esel som tvinges til å vise ID for en soldat. Auksjonsfirmaer fra hele verden forsøker nå å få kjøpt det politisk ladede verket, som skal stilles ut til høsten om det ikke selges før ifølge svd.

Kunstkritiker synes ikke det ligner

Kunstkritiker Mona Pahle Bjerke har ikke satt seg inn i saken, men er usikker på om det er Banksy sin kunst vi ser.

– Ved første øyekast synes jeg ikke det ligner, sier hun.

Ganske snart ble lokalene forandret til mer enn en utstilling. Rundt i huset var det plassert spraybokser som ble tatt i bruk.

Det eneste som står på kunstnerens hjemmeside i dag er: «Banksy has not made any t-shirts for a water charity.»

Kulturstrøm