NRK Meny
Normal

Bananflueegg dør av mobilbruk

Får du vondt i hode av å bruke mobiltelefonen, eller tenkt å få barn i fremtiden? Da bør du vite hva som skjer med bananfluen.

Mobiltelefon
Foto: Thomas Bjørnflaten / Scanpix

En del mennesker får hodepine av å snakke i mobiltelefon. Og det er en del forskere som mener at dette skyldes at hos enkelte individer kan stråling fra mobiltelefonen forstyrre.

- Det lager begrensninger mellom hjernen og blodet, som gjør til at en del stoffer kan være i blodet og ikke gå inn i hjernen. Det kan være store biologiske forskjeller mellom mennesker, forteller Nitimens dyrlege Geir Erik Berge.

Bananflue

De fleste av oss vet at bananfluer ringer lite, eller rett og slett ikke ringer i mobil, men forske på bananfluer og mobiltelefonstråling er likevel gjort.

- De er hensiktsmessige til å drive biologisk forskning på, både genetisk og når man ser på cellene, forteller Geir Erik.

Utsatte bananflueegg

Noen forskere har utsatt bananflueegg for en seks minutters mobilsamtale i seks dager. Noe som kanskje ikke virker som mye stråling.

Mobiltelefon
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Men likevel døde 60 % av desse eggene. Det skyldes at arvestoffet som er inne i cellene deler seg opp, og dermed virker ikke arvestoffet lenger, sier dyrlegen i Nitimen.

Geir Erik forteller at denne lille strålen er nok til at denne DNA-fragmenteringen begynner å skje i desse eggene. Men hva er egentlig DNA-fragmentering?

- DNA er jo en lang tynn, tynn tråd. Den deler seg opp, på en måte ryker den og den blir til flere småbiter, og dermed klarer ikke cellene å lese av dette arvestoffet lenger. Da er på en måte den cellen defekt.

Voksne bananfluer

Mobiltelefon
Foto: Konterud, Roy / SCANPIX

Det er ikke bare bananflueegg som er blitt forsket på, de voksne er også tatt under mikroskopet. Forskerene har utsatt voksne bananfluer for den samme type strålingen, og da viser det seg at de får få egg.

- Hvis du er bananflue og har tenkt å få stor familie bør du definitivt ikke kjøpe mobiltelefon, seier Geir Erik.

Og det er da det er lett å tenke at dette kanskje kan ha betydning for oss mennesker også.

Stråling fra mobil

Største medisinske eksprimentet

- En del studier viser at det ikke er farlig, og det er noen som viser at det kan vere farlig. For meg er mobiltelefoner verdens største medisinske ekspriment, mener dyrlegen.

Geir Erik mener nemlig at vi har tatt en hel generasjon med barn og vi har utstyrt dem med en strålekilde som vi ber dem holde inn til hodet, og at det skal de gjøre hele livet.

- Det er først når den generasjonen blir gammel at det kommer til å bli mange doktorgrader som kommer til å si hva som var farlig eller hva som ikke var farlig, mener Geir Erik.

Tenkt å få barn?

Mobiltelefon
Foto: Leah-Anne Thompson, ScanStockPhoto

- Kanskje burde det vere slik at de som har tenkt å få barn i fremtiden ikke alltid bør gå med mobiltelefonen i beltet, nær produksjonsstedet for kjønnsceller. Det kan jo hende at vi der også vil få en DNA-skade som vi fikk i bananflueeggene, grubler Geir Erik.

Flere kulturnyheter