Hopp til innhold

Bananflueegg dør av mobilbruk

Får du vondt i hode av å bruke mobiltelefonen, eller tenkt å få barn i fremtiden? Da bør du vite hva som skjer med bananfluen.

Mobiltelefon
Foto: Thomas Bjørnflaten / Scanpix

En del mennesker får hodepine av å snakke i mobiltelefon. Og det er en del forskere som mener at dette skyldes at hos enkelte individer kan stråling fra mobiltelefonen forstyrre.

- Det lager begrensninger mellom hjernen og blodet, som gjør til at en del stoffer kan være i blodet og ikke gå inn i hjernen. Det kan være store biologiske forskjeller mellom mennesker, forteller Nitimens dyrlege Geir Erik Berge.

Bananflue

De fleste av oss vet at bananfluer ringer lite, eller rett og slett ikke ringer i mobil, men forske på bananfluer og mobiltelefonstråling er likevel gjort.

- De er hensiktsmessige til å drive biologisk forskning på, både genetisk og når man ser på cellene, forteller Geir Erik.

Utsatte bananflueegg

Noen forskere har utsatt bananflueegg for en seks minutters mobilsamtale i seks dager. Noe som kanskje ikke virker som mye stråling.

Mobiltelefon
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Men likevel døde 60 % av desse eggene. Det skyldes at arvestoffet som er inne i cellene deler seg opp, og dermed virker ikke arvestoffet lenger, sier dyrlegen i Nitimen.

Geir Erik forteller at denne lille strålen er nok til at denne DNA-fragmenteringen begynner å skje i desse eggene. Men hva er egentlig DNA-fragmentering?

- DNA er jo en lang tynn, tynn tråd. Den deler seg opp, på en måte ryker den og den blir til flere småbiter, og dermed klarer ikke cellene å lese av dette arvestoffet lenger. Da er på en måte den cellen defekt.

Voksne bananfluer

Mobiltelefon
Foto: Konterud, Roy / SCANPIX

Det er ikke bare bananflueegg som er blitt forsket på, de voksne er også tatt under mikroskopet. Forskerene har utsatt voksne bananfluer for den samme type strålingen, og da viser det seg at de får få egg.

- Hvis du er bananflue og har tenkt å få stor familie bør du definitivt ikke kjøpe mobiltelefon, seier Geir Erik.

Og det er da det er lett å tenke at dette kanskje kan ha betydning for oss mennesker også.

Stråling fra mobil

Største medisinske eksprimentet

- En del studier viser at det ikke er farlig, og det er noen som viser at det kan vere farlig. For meg er mobiltelefoner verdens største medisinske ekspriment, mener dyrlegen.

Geir Erik mener nemlig at vi har tatt en hel generasjon med barn og vi har utstyrt dem med en strålekilde som vi ber dem holde inn til hodet, og at det skal de gjøre hele livet.

- Det er først når den generasjonen blir gammel at det kommer til å bli mange doktorgrader som kommer til å si hva som var farlig eller hva som ikke var farlig, mener Geir Erik.

Tenkt å få barn?

Mobiltelefon
Foto: Leah-Anne Thompson, ScanStockPhoto

- Kanskje burde det vere slik at de som har tenkt å få barn i fremtiden ikke alltid bør gå med mobiltelefonen i beltet, nær produksjonsstedet for kjønnsceller. Det kan jo hende at vi der også vil få en DNA-skade som vi fikk i bananflueeggene, grubler Geir Erik.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober