Balletthøyskolen friskmeldt

Etter omfattende tilsynssak er den private danseskolen nå friskmeldt.

Ballett

Dårlig arbeidsmiljø, økonomisk rot og mangler ved undervisningen gjorde at Stiftelsestilsynet har gransket den private danseskolen.

Foto: Colourbox.no

- Det er veldig godt å være rektor her nå, sier rektor Anne Kristin Norum ved Den norske balletthøyskole.

Tilsynssak

ANN KRISTIN NORUM

Ann Kristin Norum

Foto: www.dnbh.no

Dårlig arbeidsmiljø, økonomisk rot og mangler ved undervisningen gjorde at Stiftelsestilsynet har gransket den private danseskolen. Rektor Anne Kristin Norum mener det har kommet mye godt ut av den ett og et halvt år lange tilsynssaken. Ikke minst er hun fornøyd med at Lotteri- og stiftelsestilsynet ikke har funnet noen grunn til å sette skolen under administrasjon.

- Jeg er glad for at vi har klart å gjøre det vi ble bedt om slik at vi nå er friskmeldt. Det føles godt, også for de ansatte, sier Norum.

Lån og sponsing

Skolens økonomi var en periode så dårlig at rektors ektemann og tidligere styreleder Arne Norum gav skolen private lån og store sponsorsummer gjennom sitt eget selskap Fotophono.

I tillegg var det problemer med arbeidsmiljøet. Flere lærere ble sykemeldt og både ansatte og studenter sluttet. Skolen fikk tvangsmulkter av arbeidstilsynet for ikke å rydde opp. I tillegg var det tvil om studentene faktisk fikk den kompetansen som de ble lovet. Etter flere medieoppslag våren 2007 valgte derfor Stiftelsestilsynet å se nærmere på skolen.

Tom Plünnecke

Tom Plünnecke

- Skolen har nå fremlagt tilfredsstillende dokumentasjon for de forhold vi har bedt om redegjørelse for, sier seniorrådgiver i Stiftelsestilsynet Tom Plünnecke.

- Tøffe år

Rektor Anne Kristin Norum innrømmer at det har vært tøft å drive skolen de siste par årene.

- Vi har vært nødt til å stille opp for studentene på en helt annen måte. Vi har måttet være tydelige på hvem vi er, hva vi driver med og hvordan vi har tenkt å drive, slik at de har kunnet føle seg sikker på at de får utdanningen vi påstår at de får, sier Norum.

Det endelige svaret på om studentene faktisk får det kommer i januar neste år. Da er Nokut, Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen, ferdig med sin gjennomgang av det faglige innholdet ved skolen. Norum lover rask oppretting dersom det blir påpekt noen feil og mangler.

Stiftelsestilsynet på sin side er så langt fornøyd med undervisningstilbudet, men Tom Plünnecke vil følge med på konklusjonen til Nokut.

- Stiftelsestilsynet har løpende tilsyn med landets stiftelser. Kommer det ny informasjon vil vi selvfølgelig se på det, Tom Plünnecke.

Kulturstrøm

 • Ny George R.R. Martin-serie

  Netflix slipper snart serien «Nightflyers». Den baserer seg på en science fiction-novelle som «Game of Thrones»-forfatteren ga ut i 1980, melder nyhetsbyrået TT. Historien kom altså ut en god stund før suksessen med bokserien «En sang om is og ild». Novellen ble også filmatisert i 1987. Men det ble ingen stor suksess. «Nightflyers» handler om åtte forskere og en tankeleser som begir seg ut på en ekspedisjon med et romskip. Martin ville skrive novellen etter at en kritiker mente man ikke kan kombinere science fiction med skrekk og horror. (NTB)

  Forfatteren George RR Martin
  Foto: Alberto E. Rodriguez / AFP
 • Klassisk musikk økte mest i 2018

  Streaming av klassisk musikk økte med 10,2 prosent i 2018, sammenlignet med året før. For samtlige andre musikksjangere var økningen på 5,7 prosent. Det viser nye tall fra plateindustrien, skriver BBC. Det er artister som sangerne Andrea Bocelli og Katherine Jenkins, cellisten Sheku Kanneh-Mason og pianisten pianist Ludovico Einaudi som trekker lyttere. Samtidig økte salget av CD-er med klassisk musikk med 6,9 prosent.

  Bocelli
  Foto: Marie Peyre / NRK
 • Beskylder R. Kelly for trusler

  Et av R. Kellys påstoffe ofre sier til CNN at rapperen har truet henne, etter å ha deltatt i dokumentarserien «Surviving R. Kelly». I programmet snakker den nå 21 år gamle kvinnen Faith Rodgers (bildet) om en hendelse i fjor. I 2018 gikk Rodgers til sak mot Kelly, der hun beskyldte rapperen for å skjenket henne alkohol, overfalt henne, og påført henne en seksuelt overførbar sykdom. Nå hevder hun å ha mottatt trusler i et brev, der Kelly truer med å sverte ryktet hennes. I en e-post til CNN svarer R. Kellys advokat at brevet ikke kommer fra Kelly.

  Faith Rodgers
  Foto: JEENAH MOON / Reuters