Hopp til innhold

Balletthøyskolen friskmeldt

Etter omfattende tilsynssak er den private danseskolen nå friskmeldt.

Ballett

Dårlig arbeidsmiljø, økonomisk rot og mangler ved undervisningen gjorde at Stiftelsestilsynet har gransket den private danseskolen.

Foto: Colourbox.no

- Det er veldig godt å være rektor her nå, sier rektor Anne Kristin Norum ved Den norske balletthøyskole.

Tilsynssak

ANN KRISTIN NORUM

Ann Kristin Norum

Foto: www.dnbh.no

Dårlig arbeidsmiljø, økonomisk rot og mangler ved undervisningen gjorde at Stiftelsestilsynet har gransket den private danseskolen. Rektor Anne Kristin Norum mener det har kommet mye godt ut av den ett og et halvt år lange tilsynssaken. Ikke minst er hun fornøyd med at Lotteri- og stiftelsestilsynet ikke har funnet noen grunn til å sette skolen under administrasjon.

- Jeg er glad for at vi har klart å gjøre det vi ble bedt om slik at vi nå er friskmeldt. Det føles godt, også for de ansatte, sier Norum.

Lån og sponsing

Skolens økonomi var en periode så dårlig at rektors ektemann og tidligere styreleder Arne Norum gav skolen private lån og store sponsorsummer gjennom sitt eget selskap Fotophono.

I tillegg var det problemer med arbeidsmiljøet. Flere lærere ble sykemeldt og både ansatte og studenter sluttet. Skolen fikk tvangsmulkter av arbeidstilsynet for ikke å rydde opp. I tillegg var det tvil om studentene faktisk fikk den kompetansen som de ble lovet. Etter flere medieoppslag våren 2007 valgte derfor Stiftelsestilsynet å se nærmere på skolen.

Tom Plünnecke

Tom Plünnecke

- Skolen har nå fremlagt tilfredsstillende dokumentasjon for de forhold vi har bedt om redegjørelse for, sier seniorrådgiver i Stiftelsestilsynet Tom Plünnecke.

- Tøffe år

Rektor Anne Kristin Norum innrømmer at det har vært tøft å drive skolen de siste par årene.

- Vi har vært nødt til å stille opp for studentene på en helt annen måte. Vi har måttet være tydelige på hvem vi er, hva vi driver med og hvordan vi har tenkt å drive, slik at de har kunnet føle seg sikker på at de får utdanningen vi påstår at de får, sier Norum.

Det endelige svaret på om studentene faktisk får det kommer i januar neste år. Da er Nokut, Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen, ferdig med sin gjennomgang av det faglige innholdet ved skolen. Norum lover rask oppretting dersom det blir påpekt noen feil og mangler.

Stiftelsestilsynet på sin side er så langt fornøyd med undervisningstilbudet, men Tom Plünnecke vil følge med på konklusjonen til Nokut.

- Stiftelsestilsynet har løpende tilsyn med landets stiftelser. Kommer det ny informasjon vil vi selvfølgelig se på det, Tom Plünnecke.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober