NRK Meny
Normal

Balletthøyskolen friskmeldt

Etter omfattende tilsynssak er den private danseskolen nå friskmeldt.

Ballett

Dårlig arbeidsmiljø, økonomisk rot og mangler ved undervisningen gjorde at Stiftelsestilsynet har gransket den private danseskolen.

Foto: Colourbox.no

- Det er veldig godt å være rektor her nå, sier rektor Anne Kristin Norum ved Den norske balletthøyskole.

Tilsynssak

ANN KRISTIN NORUM

Ann Kristin Norum

Foto: www.dnbh.no

Dårlig arbeidsmiljø, økonomisk rot og mangler ved undervisningen gjorde at Stiftelsestilsynet har gransket den private danseskolen. Rektor Anne Kristin Norum mener det har kommet mye godt ut av den ett og et halvt år lange tilsynssaken. Ikke minst er hun fornøyd med at Lotteri- og stiftelsestilsynet ikke har funnet noen grunn til å sette skolen under administrasjon.

- Jeg er glad for at vi har klart å gjøre det vi ble bedt om slik at vi nå er friskmeldt. Det føles godt, også for de ansatte, sier Norum.

Lån og sponsing

Skolens økonomi var en periode så dårlig at rektors ektemann og tidligere styreleder Arne Norum gav skolen private lån og store sponsorsummer gjennom sitt eget selskap Fotophono.

I tillegg var det problemer med arbeidsmiljøet. Flere lærere ble sykemeldt og både ansatte og studenter sluttet. Skolen fikk tvangsmulkter av arbeidstilsynet for ikke å rydde opp. I tillegg var det tvil om studentene faktisk fikk den kompetansen som de ble lovet. Etter flere medieoppslag våren 2007 valgte derfor Stiftelsestilsynet å se nærmere på skolen.

Tom Plünnecke

Tom Plünnecke

- Skolen har nå fremlagt tilfredsstillende dokumentasjon for de forhold vi har bedt om redegjørelse for, sier seniorrådgiver i Stiftelsestilsynet Tom Plünnecke.

- Tøffe år

Rektor Anne Kristin Norum innrømmer at det har vært tøft å drive skolen de siste par årene.

- Vi har vært nødt til å stille opp for studentene på en helt annen måte. Vi har måttet være tydelige på hvem vi er, hva vi driver med og hvordan vi har tenkt å drive, slik at de har kunnet føle seg sikker på at de får utdanningen vi påstår at de får, sier Norum.

Det endelige svaret på om studentene faktisk får det kommer i januar neste år. Da er Nokut, Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen, ferdig med sin gjennomgang av det faglige innholdet ved skolen. Norum lover rask oppretting dersom det blir påpekt noen feil og mangler.

Stiftelsestilsynet på sin side er så langt fornøyd med undervisningstilbudet, men Tom Plünnecke vil følge med på konklusjonen til Nokut.

- Stiftelsestilsynet har løpende tilsyn med landets stiftelser. Kommer det ny informasjon vil vi selvfølgelig se på det, Tom Plünnecke.

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP