Hopp til innhold

Endelig sitter det!

På sin tredje plate lykkes endelig Balkan Beat Box med sitt store prosjekt - å lage internasjonal dansemusikk med politiske undertoner, uten å gå på akkord med ambisjonen om å fremstå som Musikere med stor M.

Balkan Beat Box

For ordens skyld: Balkan Beat Box er ikke et tradisjonelt balkanband. De er newyorkere. To av dem er født i Israel, en av dem bor delvis i Beograd, og akkurat nå oppgir de Tel Aviv som adresse.

Allianser

De allierer seg med musikere av alle slag, som New York innbyr til, og har kokt i hop en plate som blander det hele. Alle ender av Middelhavet er med, sammen med amerikansk jazz, jamaikansk dancehall, latinogrooves, en dæsj indierock og ikke så reint lite hiphop.

Akkurat nå

Resultatet kan kanskje ses på som essensen av New York som by, men like mye som essensen av det som foregår på den internasjonale populærmusikkscenen akkurat nå. Og få gjør dette bedre akkurat nå enn Balkan Beat Box.

Tordner frem

Balkan Beat Box’ forrige cd, ”Nu Med”, var ikke i nærheten av dette. Det er nesten litt underlig, at bandet som ved forrige korsveg var forserte og vinglete, plutselig sitter tett sammen og tordner frem over dansegulvet, men det gjør de. Jeg tar meg selv i å smile lykkelig mens jeg danser rundt på kjøkkenet lørdag ettermiddag.

Forført

De uventede tonene av en gresk bouzouki fyller ut skarpe hiphop-beat og gir dem identitet; Den sørgmodie balladen ”Smatron” som er min favoritt på skiva til nå - en tung, tung balkanmarsj, som skapt for begravelse, men med et lett og luftig rytme i bunn. Plutselig tar den seg opp til Balkan på sitt mest pompøse. Jada, jeg blir forført, jeg kjenner det.

Tydelig agenda

Dette er politisk musikk. To av bandmedlemmene er jemenitter fra Israel, og bruker denne gangen musikken til mer enn et musikalsk manifest, her er også en tydelig agenda mot våpenmakt, elegant avlevert i en form som snytt ut av britisk klubbkultur.

Skifte i fokus

Det viktigste her er likevel det skifte i fokus som foregår i verdens populærmusikk akkurat nå. Migrasjonen nå, etter Sovjetunionens fall, EUs grenseutvidelse østover, Istanbul som verdens hippeste by, alt peker mot ny inspirasjon og nye perspektiver i klubbkulturen, ikke bare i Europa, men også i Europas ytterste utpost i vest, New York.

Stor trøst

Det grelle eksempelet er jo Melodi Grand Prix, med sin latterlige folkemusikkitch og warsawapaktfolklore som et nytt estetisk ståsted for europeisk popkultur. På den andre siden av skalaen, der hvor popmusikk betyr noe og representerer et reelt mellomfolkelig fellesskap, i en tid hvor det er mer nødvendig enn noen gang, der finner du Balkan Beat Box. Det er stor trøst i denne musikken.

Balkan Beat Box: "Blue Eyed Black Boy"
Crammed craw 55

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober