NRK Meny
Normal

Endelig sitter det!

På sin tredje plate lykkes endelig Balkan Beat Box med sitt store prosjekt - å lage internasjonal dansemusikk med politiske undertoner, uten å gå på akkord med ambisjonen om å fremstå som Musikere med stor M.

Balkan Beat Box

For ordens skyld: Balkan Beat Box er ikke et tradisjonelt balkanband. De er newyorkere. To av dem er født i Israel, en av dem bor delvis i Beograd, og akkurat nå oppgir de Tel Aviv som adresse.

Allianser

De allierer seg med musikere av alle slag, som New York innbyr til, og har kokt i hop en plate som blander det hele. Alle ender av Middelhavet er med, sammen med amerikansk jazz, jamaikansk dancehall, latinogrooves, en dæsj indierock og ikke så reint lite hiphop.

Akkurat nå

Resultatet kan kanskje ses på som essensen av New York som by, men like mye som essensen av det som foregår på den internasjonale populærmusikkscenen akkurat nå. Og få gjør dette bedre akkurat nå enn Balkan Beat Box.

Tordner frem

Balkan Beat Box’ forrige cd, ”Nu Med”, var ikke i nærheten av dette. Det er nesten litt underlig, at bandet som ved forrige korsveg var forserte og vinglete, plutselig sitter tett sammen og tordner frem over dansegulvet, men det gjør de. Jeg tar meg selv i å smile lykkelig mens jeg danser rundt på kjøkkenet lørdag ettermiddag.

Forført

De uventede tonene av en gresk bouzouki fyller ut skarpe hiphop-beat og gir dem identitet; Den sørgmodie balladen ”Smatron” som er min favoritt på skiva til nå - en tung, tung balkanmarsj, som skapt for begravelse, men med et lett og luftig rytme i bunn. Plutselig tar den seg opp til Balkan på sitt mest pompøse. Jada, jeg blir forført, jeg kjenner det.

Tydelig agenda

Dette er politisk musikk. To av bandmedlemmene er jemenitter fra Israel, og bruker denne gangen musikken til mer enn et musikalsk manifest, her er også en tydelig agenda mot våpenmakt, elegant avlevert i en form som snytt ut av britisk klubbkultur.

Skifte i fokus

Det viktigste her er likevel det skifte i fokus som foregår i verdens populærmusikk akkurat nå. Migrasjonen nå, etter Sovjetunionens fall, EUs grenseutvidelse østover, Istanbul som verdens hippeste by, alt peker mot ny inspirasjon og nye perspektiver i klubbkulturen, ikke bare i Europa, men også i Europas ytterste utpost i vest, New York.

Stor trøst

Det grelle eksempelet er jo Melodi Grand Prix, med sin latterlige folkemusikkitch og warsawapaktfolklore som et nytt estetisk ståsted for europeisk popkultur. På den andre siden av skalaen, der hvor popmusikk betyr noe og representerer et reelt mellomfolkelig fellesskap, i en tid hvor det er mer nødvendig enn noen gang, der finner du Balkan Beat Box. Det er stor trøst i denne musikken.

Balkan Beat Box: "Blue Eyed Black Boy"
Crammed craw 55

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK