Den digitale tv-revolusjonen er i gang

Lørdag 1. september ble det skrevet tv-historie i Norge.

Aktørene i bakkenettet

Det digitale bakkenettet for fjernsyn er åpnet. Mange tv-seere er usikre på hva dette vil bety for dem. Vil det fortsatt være mulig å se tv med den gamle tv-en?

- Dette er en stor tv-revolusjon. Det er minst like stort som da vi skiftet fra sort/hvitt-tv til farge-tv og når Norge fikk flere kanaler enn NRK, sier statssekretær i Kulturdepartementet Halvard Ingebrigtsen til Kulturnytt.

Ingen grunn til panikk

Det hersker fortsatt mye forvirring rundt hva tv-revolusjonen betyr for tv-seerne. Men det er ingen grunn til panikk. Du har fortsatt god tid til å sette deg inn i hvordan tv-hverdagen blir i fremtiden. Fra det digitale nettet åpnet i Rogaland lørdag har seerne et halvt år på seg til å finne den beste tv-løsningen før det analoge nettet stenges. Men da blir tv-skjermen svart for de som ikke har foretatt seg noe. 

Oversikt over når det digitale nettet åpner og når dagens nett stenger ser du her.

Ikke alt er gratis

Et digitalt fjernsynsnett betyr at det blir plass til flere kanaler enn i dagens analoge nett. Best innhold får de som velger å betale mer en tv-lisensen. Alle kan fritt motta hele tilbudet fra NRK – tre tv-kanaler og 13 radiokanaler. I tillegg er lokal-tv og den nye Åpen Kanal gratis. TV2s hovedkanal vil også være tilgjengelig uten ekstra kostnad ut 2009.

Utover dette tilbyr betal-tv-selskapet RiksTV en pakkeløsning med 14 kanaler, som TVNorge, TV3 og BBC World. Dette blir på samme måten som mange kjenner fra kabel-tv og parabol.

95 % av befolkningen får mulighet til å benytte tilbudet fra RiksTV. De siste fem prosentene må kjøpe parabolantenne for å ta inn tv-signaler. Det har Stortinget bestemt. Politikerne har samtidig sagt at alle nordmenn skal ha mulighet til å se NRK. De som faller utenfor nettet kan mot en engangsavgift få gratis tilgang til NRK hos parabolleverandøren Canal Digital.

Ikke kjøp dekoder ennå

For å unngå at tv-skjermen blir svart i løpet av de neste to årene må alle som fortsatt ønsker å se tv med vanlig antenne kjøpe en dekoder. Dette er en liten boks som omformer de digitale tv-signalene slik at du kan bruke din gamle tv. Disse dekoderne er nå i salg, men Medietilsynet anbefaler likevel å vente med kjøpet. Foreløpig finnes bare en type i butikken.

Tilsynet regner med at flere aktører vil produsere sin variant av dekoderen. Noen bokser kan ha ulike funksjoner, og prisen vil også variere. Stortinget har lagt som premiss at ingen dekodere skal koste mer enn 1500 kroner. Forbrukerrådet forventer at prisen vil synke når det kommer flere aktører på markedet. Skal du kjøpe ny tv er det god grunn til å vente med det også. RiksTV opplyser nemlig at det utover høsten vil komme tv-er med innebygget dekoder.

Kulturstrøm

 • Ambisiøs konseptthriller

  «Old» er en av M. Night Shyamalans bedre thrillere. Med et lekkert filmspråk og noen fiffige påfunn både bergtar og lokker den oss ut på stolkanten med spenning, ifølge Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Charles (Rufus Sewell) eldes fort i filmen "Old"
  Foto: ©2021 Universal Pictures. All Rights Reserved
 • Kjeragbolten på Dream Theater-plate

  Coveret til den kommende platen til de amerikanske progmetal-pionerene Dream Theater vil nok være velkjent for de fleste nordmenn. De har nemlig valgt et bilde av Kjeragbolten i Lysefjorden. «A View From The Top Of The World» kommer 22. oktober.

  Kjeragbolten på Dream Theaters siste plate
  Foto: NTB kultur
 • Odenkirk utenfor livsfare

  Skuespilleren Bob Odenkirk, som tirsdag kollapset under innspilling av serien «Better Call Saul», er utenfor livsfare, skriver NTB. Skuespilleren ble hastesendt til sykehuset som følge av det som blir omtalt som en «hjerterelatert hendelse».

  Bob Odenkirk
  Foto: Espen Aas/NRK