NRK Meny
Normal

Kontroversiell kunst blir hengende i Regjeringskvartalet

Etter det NRK kjenner til blir to av Vanessa Bairds kunstverk hengende i Helse – og Landbruksdepartementet, mens det tredje bildet plasseres et annet sted.

Vanessa Baird

Kunstner Vanessa Baird har reagert sterkt på at departementet ikke ønsket det tredje bildet, og kalte det maktmisbruk.

Kunstverket «Lyset forsvinner- bare vi lukker øynene» skulle egentlig flyttes fra Helse – og Landbruksdepartementet fordi de ansatte mente bildene ga for sterke assosiasjoner til 22. juli.

Det førte til en opphetet debatt i sommer. Kunstneren Vanessa Baird var «sykt sjokkert» over at departementet takket nei til det tredje maleriet i verket, og både professorer og kunstnere kalte det hele for sensur. nbsp;

Det er nå bestemt at de to veggmaleriene som allerede er montert får henge i Helse – og Landbruksdepartementet, etter det NRK kjenner til.

Det skal også være funnet en annen løsning for det tredje maleriet, det som Helsedepartementet takket nei til.

Etter det NRK erfarer har det vært jobbet for å plassere det tredje verket i et annet departement i Regjeringskvartalet, men det er grunn til å tro at dette ikke ble noe av.

Snuoperasjon

Svein Bjørkås

Direktør i Kunst i offentlige rom, KORO, Svein Bjørkås.

Foto: MIC

At to av bildene blir hengende, innebærer en snuoperasjon fra oppdragsgiveren KOROs side.

Da departementet takket nei til det siste bildet i det tredelte verket «Lyset forsvinner- bare vi lukker øynene» stilte nemlig KORO, som plasserer kunst i offentlige rom, et ultimatum: Departementet måtte ta alle de tre bildene, eller ingen av dem.

To av veggmaleriene ble montert før sommeren, ett i respesjonen til Helse – og Landbruksdepartementet og ett annet i Landbruksdepartementet.

Nå blir altså disse to bildene hengende, til tross for reaksjonene fra de ansatte, som mente verkene minnet for mye om terroraksjonene 22. juli.

KORO holder pressekonferanse torsdag klokken 11.00 for å orientere om hvilken løsning som er valgt for Vanessa Bairds kunstverk i Regjeringskvartalet.

Lyset forsvinner – bare vi lukker øynene

Dette bildet er det første de ansatte møter når de går inn på Helse- og Landbruksdepartementet. Bildet har vekket reaksjoner hos de ansatte, som vil at det skal tas ned fordi de mener det gir assosiasjoner til 22. juli.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK