NRK Meny
Normal

Bær kona di rundt i verden

I serien ”morsomme og alternative ferieaktiviteter” er turen nå kommet til konebæring.

Konebæring
Foto: Martti Kainulainen / Scanpix

For å ta det først som sist. Konebæring er en verdensomspennende aktivitet. Fra New Zealand og Australia i sør, til Finland, Estland og USA i nord utøves denne herlige fritidssyssel.

Vanlig å stjele kvinner

Konebæringskonkurransen stammer opprinnelig fra Finland på den tida det var vanlig å stjele kvinner fra nabolandsbyen. Konkurranseformen skal også ha elementer fra 1800-tallets røver Rosvo Ronkainens utvelgelse av menn til sin tropp. For å komme gjennom nåløyet måtte de fullføre en kuppert løype med en sandsekk på ryggen.

Da VM i konebæring ble avholdt for 14 gang i Sonkajärvi i Finland i juli i år ble det kåret vinnere både på tid og mest underholdende framtoning. Verdensrekorden er i estiske hender og lyder 55,5 sekunder.

Løft henne opp ned

De to vanligste bæremetodene er den vanlige ”sitte på ryggen” stillingen eller ”det estiske løftet” der dama har bena klemt rundt hodet på mannen, mens hun holder seg fast rundt livet hans.

Til tross for konkurransenavnet trenger man ikke være gift for å delta. Ei heller må det være mannen som bærer. Er dama den sterkeste i forholdet, tillater reglene at hun slenger sin kjære på ryggen.

Som ferieaktivitet kan man jo selv velge om man vil delta eller kun være paraplydrink-drikkende tilskuer. Vi anbefaler det siste.

Noen nyttige linker:

Påmeldingskjelma til 2007-VM

Konebæringsregler

Konebæring i USA

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP