NRK Meny
Normal

Bær kona di rundt i verden

I serien ”morsomme og alternative ferieaktiviteter” er turen nå kommet til konebæring.

Konebæring
Foto: Martti Kainulainen / Scanpix

For å ta det først som sist. Konebæring er en verdensomspennende aktivitet. Fra New Zealand og Australia i sør, til Finland, Estland og USA i nord utøves denne herlige fritidssyssel.

Vanlig å stjele kvinner

Konebæringskonkurransen stammer opprinnelig fra Finland på den tida det var vanlig å stjele kvinner fra nabolandsbyen. Konkurranseformen skal også ha elementer fra 1800-tallets røver Rosvo Ronkainens utvelgelse av menn til sin tropp. For å komme gjennom nåløyet måtte de fullføre en kuppert løype med en sandsekk på ryggen.

Da VM i konebæring ble avholdt for 14 gang i Sonkajärvi i Finland i juli i år ble det kåret vinnere både på tid og mest underholdende framtoning. Verdensrekorden er i estiske hender og lyder 55,5 sekunder.

Løft henne opp ned

De to vanligste bæremetodene er den vanlige ”sitte på ryggen” stillingen eller ”det estiske løftet” der dama har bena klemt rundt hodet på mannen, mens hun holder seg fast rundt livet hans.

Til tross for konkurransenavnet trenger man ikke være gift for å delta. Ei heller må det være mannen som bærer. Er dama den sterkeste i forholdet, tillater reglene at hun slenger sin kjære på ryggen.

Som ferieaktivitet kan man jo selv velge om man vil delta eller kun være paraplydrink-drikkende tilskuer. Vi anbefaler det siste.

Noen nyttige linker:

Påmeldingskjelma til 2007-VM

Konebæringsregler

Konebæring i USA