Helge Lien trio – Badgers and Other Beings

Hoggorm, hval og grevling er noen av skapningene du møter på den nye plata fra pianisten Helge Lien og hans trio. Også mor, da.

Helge Lien
Foto: Christian Mørdre

Hør anmeldelsen

Helge Lien Trio holder posisjonen og formen som har gjort gruppa til et verdensnavn siden debuten i 2001. Nå er de ute med sin CD nr 8, vakrere og mer tenksom enn noen gang. Så bærer da også åpningsnummeret tittelen Mor, og stråler over av varme følelser og myke folketone-triller mellom rørende linjer og akkorder.

Kraftutladninger

Deretter tar guttungen styringa og svinger overlegent ut i den store verden med elegant følge av sin faste mesterbassist Frode Berg, mens trommis Per Oddvar Johansen trives hørbart på ferden som nytt triomedlem. Briljant veksler Helge Lien mellom supermykt anslag, virtuose utbrudd og kraftutladninger som går Grieg og Franz Liszt en høy gang.

Helge Lien Trio
Foto: CF Wesenberg / Ozall

Malende

Komposisjonene hans er konkret malende. Hoggormen skildres for eksempel med en mørk og truende uhygge av uforutsigelige hogg som det er vanskelig å verne seg mot. Mens hvalen ruller uforstyrrelig og vennlig gjennom sitt transparente kosmos. Så er vi på spellemanntreff med hallingkast av den tøffe sorten, mens Helge Liens morgenstemning Early Bird er ambivalent og melankolsk som det sømmer seg en jazzmusiker.

Flertydig

Etter hvert blir musikken mer abstrakt og rytmisk flertydig: en tung calypso i femtakt innbyr til alt annet enn dans og avløses av en mørk, massiv og statisk groove over pompøs basslinje. På dette tidspunkt begynner jeg å lure på hvor Helge Lien egentlig vil, og vi ender da også i flertydig fritonalt og impresjonistisk landskap under tittelen Badger’s lullaby – grevlingens vuggesang.

Original

Er du ute etter det grensesprengende ekstatiske, så glem det – pressemeldingens sammenlikninger med Bill Evans, Keith Jarrett og Brad Mehldau er i hvert fall for meg lite relevante. Men vil du høre skitbra integrert og gjennomoriginal norsk triojazz anno 2014, så kommer du ikke utenom Helge Lien, moren hans, grevlingene og de andre skapningene i Badgers and Other Beings.

 • Badgers and Other Beings
  Foto: Helge Lien / Ozella
  Badgers and Other Beings
 • Helge Lien, piano
 • Frode Berg, bass
 • Per Oddvar Johansen, trommer
 • Ozella OZ 055 CD

Kulturstrøm

 • Spektakulær, men ustø eventyrfilm

  Disneys «Mulan» kom som tegnefilm i 1998. Nå er nyinnspillingen tilgjengelig for norske seere. – En film som halter litt underveis, men som reddes inn av en storslagen eventyrfølelse og stilsikker kampsport, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Filmen «Mulan», 2020.
  Foto: Disney+
 • Film for den katte- og juleglade

  «En julegave fra gatekatten Bob» er en oppfølger til «En gatekatt ved navn Bob» fra 2016. Som sist er filmen basert på livet til en narkoman gatemusikant som reddes av katten Bob. – Julefeelgood for katteelskere, skriver Filmpolitiet. Terningkast 3.

  BOBS SISTE HOVEDROLLE: Dette ble den siste filmrollen for gatekatten Bob, som dessverre gikk bort sommeren 2020.
  Foto: Another World Entertainment