NRK Meny
Normal

Et stykke mellom perlene

Bachs Messe i h-moll er en av kirkemusikkens største skattekister, men det ble et stykke mellom perlene på konserten i Trondheim torsdag kveld.

Svenske Radiokoret

Kor og solister var hentet fra det svenske radiokoret.

Foto: presse

Til å fremføre dette over to timer lange verket hadde Trondheim symfoniorkester fått drahjelp fra det velrennomerte, proffe Sveriges Radiokor. De stilte med kor og solister, og salen var fullsatt foran en av påskens store konsertbegivenheter.

Men det ble et stykke mellom godbitene.

Det glimtet til

Trondheim Symfoniorkester

Trondheim Symfoniorkester spilte for fullsatt sal.

Foto: presse

Det glimtet til i denne store skattekisten av et verk, som i det jublende Gloria-partiet. Tidvis greide den svensk-norske dirigenten Arne Almroth å få klangen til å åpne seg mot de store mørke dybdene og de gledessprudlende høydene.

Men det kunne ha sprudlet mer.

Les også: Bachs resirkulering

Matt korklang

Maria Sanner Bild

Alt-solisten Maria Sanner Bild hadde en fyldig klang, men ble usikker i sin store solo Agnus Dei.

Foto: presse

Litt for mange satser bar preg av et anonymt gjennomkjøringsnivå hvor solister, kor og orkester hang sammen basert på den drivende rytmikken. De 20 sangerne utgjør visstnok ikke Radiokorets faste kjerne, men var sammensatt for anledningen, inkludert de fire solistene. Der hadde ikke alle helt dagen. De krevende solopartiene lød ujevnt. Koret sang lett, men klangen var matt, særlig i damestemmene.

Minste felles multiplum

Marie Alexis

Svenske Marie Alexis var sopransolist i Bachs h-mollmesse.

Foto: presse

I det hele tatt savnet jeg glød og personlig initiativ, noe jeg hører langt mer av fra for eksempel Det Norske Solistkor. Kor og orkester skal låte noenlunde homogent men trenger ikke høres ut som et slags musikalsk minste felles multiplum. Satser som Et incarnatus est, bør ulme av stille klangdramatikk, men i går låt det stillestående og pregløst. Bedre samspill kan oppstå når Trondheim nå får sin egen faste, profesjonelle korbase. Pengene er allerede bevilget.

Les også: Jesu lidelseshistorie

Det beste fra Bach

bach

Johann Sebastian Bach samlet sammen tidligere stykker og satser til den storslagne h-mollmessen i 1749, rett før han døde.

Foto: NRK / NRK

H-mollmessen blir ofte spilt ved store høytider, og fremstår med sin katolske messeform med et slags universelt kristent budskap om død, frelse og oppstandelse. Verket ble satt sammen av Bach i 1749 rett han døde. Selv fikk han aldri høre verket samlet. Det kan oppleves som en storslagen oppsummering av det beste Johann Sebastian Bach sto for, hvor det livsbejaende og himmelstrebende dominerer. Den mørke h-molltonearten er det i det hele tatt lite av.

Det beste på konserten hørte vi fra orkesterets egne rekker, hvor særlig blåserne med den lysende piccolotrompeten på topp gjorde en strålende innsats for å markere den sprudlende delen av påskens budskap.

Konserten sendes i NRK P2 skjærtorsdag kl 19.

Kulturstrøm

  • Drapsdømte Amanda Knox til Norge

    Historien om den unge amerikanske collegestudenten som ble dømt for drap i Italia rystet en hel verden. Amanda Knox ble sittende i fengsel i fire år før hun til slutt ble frikjent i 2013. Knox har siden blitt ytterligere kjent gjennom Netflix-dokumentaren Amanda Knox og senest gjennom Facebook-serien «The scarlet letter reports», hvor hun intervjuer kvinner som har opplevd å bli seksualiert og demonisert gjennom media. 22. oktober i år kommer hun til Oslo for å fortelle sin historie i samtale med Sarah Natasha Melbye.