NRK Meny
Normal

Babel - ikke babbel

Den siste filmen til Alejandro González Iñárritu viser menneskehetens mangel på kommunikajon. Helen deBellis mener den er viktig.

Babel, filmplakat
Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

Den bibelske tittelen Babel viser til myten om Babels tårn og en språkforrvirring som ble opprinnelsen til menneskehetens mangel på kommunikajon.

Filmen er den siste i triologien til den meksikanske regissøren Alejandro González Iñárritu, som startet med ”Elskede kjøter” og ”21 gram”.

En jaktrifle...

Fire historier i tre forskjellige land, Marokko, Mexico og Japan, fortelles i ulike deler som går frem og tilbake i tid.

En japansk hobbyjeger gir bort jaktriflen sin til en arabisk guide som en påskjønnelse. To guttunger i den marokanske ødemarken får geværet for å beskytte gjeiteflokken mot jakaler. De tester ut våpenet, skyter på en turistbuss og treffer en amerikansk tobarnsmor.

Handlingen utløser en serie situasjoner på liv og død for et knippe mennesker. Ulykken blåses opp til en terror aksjon av amerikansk media og det koster nesten turist-moren livet. Familien i den karrige fjellandsbyen jages av terrorpolitiet, og en meksikansk barnepike får et brutalt møte med grensepolitiet i USA.

Alvorlige konsekvenser

Like mye som mangel på kommunikajon handler filmen om de vilkårlige, feilvurderte og irrasjonelle handlinger mennesket tar, og som kan lede til uforutsette og dramatiske situasjoner.

De fire historiene henger ikke altid like godt sammen, og filmen er en smule for lang. Likevel er dette godt fortalte historier som setter fingeren på vår tids problemer, og den forteller mye om menneskets svakhet, fortralt av Iñárritu med empati og innsikt.

Effektive bilder skaper stemninger og blandingen av lokale amatørskuespillere og verdenstjerner fungerer glimrende, og gir filmen troverdighet.

Babel får terningkast 5.