Hopp til innhold

Baasmo Christiansen: – Krevende med spørsmål om hvem jeg er

Han spiller mange roller. Men å kun spille seg selv er det vanskeligste. Nå skal Anders Baasmo Christiansen være julenissen.

Fra Lørdagsportrettet med skuespiller Anders Baasmo Christiansen.

Han fikk bruke Hedmarksdialekta si denne gangen. Som julenissen i en ny versjon av den folkekjære Prøysen-klassikeren «Snekker Andersen og Julenissen».

Men skuespiller Anders Baasmo Christiansen har ingen ærefrykt.

– Nei, det jeg har ikke. Jeg tror den historien er klar for en overhaling, sier han.

Søndag er det festpremiere på filmen om snekkeren som, iført fullt nissekostyme, treffer på selveste Julenissen og bestemmer seg for å gjøre en fiffig byttehandel. Filmen har premiere for folk flest fredag 11. november.

– Det blir nok en lun og koselig film, forteller Baasmo Christiansen.

Hektisk år

Anders Baasmo Christiansen

NOK Å GJØRE: Skuespiller Anders Baasmo Christiansen har hatt nok å gjøre det siste året. Og høster ros for sine rolletolkninger.

Foto: Christian Ingebrethsen

40-åringen fra Hamar er kanskje Norges mest brukte filmskuespiller for tiden. Det siste året har du kunnet se ham i de fleste største norske filmene på kino. «Kongens Nei». «Børning 2». «Welcome to Norway». For å nevne noen.

– Jeg tok meg en god ferie i fjor. Da hadde jeg gjort sju filmer og en tv-serie på tretten måneder, så da hadde jeg jobbet mye. Men det er jo gøy, forteller han til NRK da vi møter ham i hjemtraktene rundt Mjøsa.

– Det er deilig å kunne rømme fra storbyen iblant. Jeg har gutterommet på Hamar stående når det trengs. Og så elsker jeg naturen rundt her.

Seg selv nok

Det å spille mange roller er en kunst Baasmo Christiansen elsker å bedrive. Noe han vil gjøre livet ut.

– Jeg er på en måte litt av alt. Når jeg arbeider som skuespiller så må alle roller hentes fra en del av meg et sted. Det må være noe menneskelighet i rollene. Men det å være litt av alt kan være forvirrende privat.

– Hvordan da?

– Portrettintervjuer som dette er vanskelig. Det er krevende med spørsmål om hvem jeg er. Mye vanskeligere å svare på enn å lage en rolle, som kun er en liten del av meg selv.

– Sånn «vis meg din bokhylle og jeg skal si deg hvem du er»-konsept gir ikke mening for meg. Hvis du får se bokhyllen min blir du bare ytterligere forvirret.

Skeptisk til Hollywood

Flere av de mest brukte skuespillerne i norske filmer har havnet i amerikanske produksjoner den siste tiden. Aksel Hennie. Ingrid Bolsø Berdal. Kristoffer Hivju.

Men for Baasmo Christiansen frister ikke utlandet med det første.

– Noen av rollene i Hollywood har litt for lite menneskelighet i seg. Og så liker jeg å spille på mitt eget språk og er fornøyd med de folka jeg får jobbe med her hjemme. Men selvfølgelig, jeg sier jo ikke nei hvis jeg får muligheten til å spille mot Leonardo DiCaprio eller Meryl Streep, smiler han.

Se hele Lørdagsportrettet av Anders Baasmo Christiansen her:

Anders Baasmo Christiansen er Lørdagsgjest.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)