Ba Munchmuseet trekke seg fra Dagsnytt 18-debatt

Nasjonalmuseet ba Munchmuseet trekke seg fra Dagsnytt 18-debatt om pengebruk og stengning i Nasjonalmuseet. – Uhørt, sier direktøren i Munchmuseet.

P0VQfz0FZAs

Stein Olav Henrichsen reagerer sterkt på at informasjonssjefen ved Nasjonalmuseet ber Munchmuseets representant holde seg borte fra en debatt om Nasjonalmuseet.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Onsdag denne uka tok Dagsnytt 18 opp kritikken som har haglet mot Nasjonalmuseet den siste tiden.

Museet får kritikk for at de holder stengt for publikum i tre år på grunn av flytting, samtidig som de får over 2 milliarder kroner i offentlig tilskudd. Munchmuseet skulle stille i debatten fordi de også flytter, men klarer å holde åpent i nesten hele flytteperioden

Men bare halvannen time før sendingen fikk Munchmuseet en forespørsel som vakte oppstyr i ledelsen. Nasjonalmuseet spurte dem om de kunne trekke seg fra debatten.

Begrunnelsen var at Nasjonalmuseet sto i et pressekjør uten like, og de ønsket god tid i studio til å svare på kritikken. Munchmuseets direktør reagerer kraftig på dette.

– En av mine kolleger skulle stille opp i Dagsnytt 18 men ble anmodet av Nasjonalmuseet om å trekke seg. Det var helt uaktuelt, helt uhørt. Det er viktig å si fra tydelig om at sånn vil man ikke ha det.

Henrichsen mener at dette er et forsøk på å begrense offentlig debatt.

– Alle forsøk på å begrense en offentlig debatt om kulturspørsmål er det nødvendig å reagere ganske tydelig på, sier han.

Dagens viktigste debatter, intervjuer og kommentarer direkte fra radiostudio.

Dagens viktigste debatter, intervjuer og kommentarer direkte fra radiostudio.

Føler seg misforstått

Senior kommunikasjonsrådgiver i Nasjonalmuseet, Ole Morten Fadnes, sier til NRK at han innser at dette var en henvendelse han ikke skulle ha tatt.

– Jeg beklager at jeg tok denne telefonen, spesielt fordi den er blitt oppfattet som et forsøk på sensur av Munchmuseet. Slik var det ikke ment, virkelig ikke.

Fadnes sier at han i ettertid skjønner at dette er blitt oppfattet som noe annet enn hva det var ment som, nemlig en kollegial henvendelse uten noen form for press.

Men Munchmuseets informasjonssjef opplever at samtalen var annerledes.

– De ønsket ikke at vi skulle komme frem med det vi har gjort, sier Gitte Skilbred.
Munchmuseet har lagt mye arbeid i å holde museet åpent under flytteperioden.
Og i debatten i Dagsnytt 18 var museet opptatt av å få frem at det finnes andre måter å løse flytting på enn å stenge i flere år, slik Nasjonalmuseet har gjort og får kritikk for.

– For oss virket det som om de trodde de ville fremstå i et bedre lys hvis vi ikke var der, sier hun.

Kulturstrøm

  • Ny Zwart-film spilles inn i høst

    Innspillingen av filmen «Lange flate ballær 3» starter til høsten, dersom alt går etter planen. Det sier filmregissør Harald Zwart til VG. De to første filmene gikk sin seiersgang på kinoene her i landet da de hadde premiere i 2006 og 2008.

    Lange Flate Ballær
    Foto: SF Norge AS
  • Utsetter Michelin-utdelingen

    Utdelingen av årets stjerner til nordiske gourmetrestauranter er utsatt på grunn av pandemien. Den prestisjefylte Michelin-utdelingen skulle holdes i Stavanger 8. februar, men er utsatt til mai. Kun kort tid etter prisutdelingen i februar 2020 måtte de fleste gourmetrestaurantene stenge.