Aylar Lie krever at Northug-bok stoppes

Aylar Lie krever at Petter Northugs bok blir tilbakekalt og at innholdet endres, melder TV 2. Forlegger Magnus Rønningen sier til NRK at de er villige til å diskutere avsnittet om Aylar.

Aylar Lie

VIL STOPPE BOK: Aylar Lie ønsker å stoppe Petter Northugs bok.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Ifølge TV 2 har Lies advokat på vegne av henne sendt et brev til Pilar forlag for å få stoppet Petter Northugs bok «Min historie».

Tidligere denne uka utga forlaget, som er deleid av Petter Stordalen, Northugs biografi. Boka er ført i pennen av Jonas Forsang.

Northug med bok

NORTHUG-BOK: Petter Northug har i samarbeid med forfatter Jonas Forsang gitt ut boka Min historie.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Aylar har reagert på privat og uriktig omtale i boka, og bedt dette rettet opp før boken selges, skriver advokat John Christian Elden i en sms til NRK.

I Northugs biografi kommenterer han forholdet han skal ha hatt til Lie i 2011.

I brevet til Pilar skriver de ifølge TV 2, som har fått tilgang på brevet, at Lie ikke ble kontaktet av forlag, redaktør eller forfatter før utgivelsen av boka fant sted.

Forlag villig til å diskutere avsnitt

På spørsmål fra NRK til Elden om hva Lie konkret ønsker å fjerne fra boka, svarer han:

– Private opplysninger og påstander som hun ikke ser grunn til å gjengi i NRK.

Forlegger Magnus Rønningen har lest brevet fra Lie, og sier han er overrasket over innholdet.

– Aylar fikk avsnittene om seg selv tilsendt på forhånd. Hun hadde ingen innsigelser og var til og med sporty nok til å ønske og delta i en TV 2-sending om boka. Vi er derfor i villrede om hva hun ønsker med dette utspillet, sier Rønningen til NRK.

Northug
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Han mener at dette er en bok som handler om alt annet enn denne saken, og sier at forlaget er fortvilet over at boka blir fremstilt som noe annet enn det den er.

– Jeg er fremdeles overrasket over at Aylar ikke tok opp dette med meg i dialogen vi hadde i forkant av utgivelsen. Avsnittet om Aylar diskuterer vi gjerne med henne så fort som mulig, da det nærmer seg et nytt opptrykk av boka, sier han.

Bokkrangel løst

For under to uker siden kom blogger Anniken «annijor» Jørgensen til et forlik med artist Simen Auke, som ønsket å stoppe hennes bok «Bare en natt til».

Anniken Jørgensen.

FORLIK: Bloggeren Anniken «Annijor» Jørgensen og Simen Auke ble enige om forlik. Auke ønsket opprinnelig å trekke bøkene fra markedet, men det blir kun endringer i kommende opplag.

Foto: Kaja Marie Andreassen / NRK

Jørgensen og Auke ble enige i siste minutt om enkelte redigeringer i bokens andre og tredje opplag.

I boken kom hun med personlige detaljer rundt navngitte personer i sin vennekrets. Auke mente at forlaget ikke hadde bedt om tillatelse til å utlevere ham i boken

Kulturstrøm

  • SV vil modernisere pressestøtten

    SV vil ha en ny pressestøtteordning som åpner for flere gratisaviser på nett, skriver Klassekampen. Partiet vil at støtten skal være plattformnøytral, tilpasset heldigitale medier, og den skal tildeles på grunnlag av antall redaksjonelle stillinger, sier SVs mediepolitiske talsperson på Stortinget, Freddy André Øvstegård. Utspillet kommer i forbindelse med regjeringens varslede stortingsmelding om statens mediepolitikk.