NRK Meny
Normal

Axl Rose krever at Google fjerner bilde av ham

«Fat Axl Rose» har har gått viralt på nett. Det liker ikke Guns n' Roses-vokalisten.

Axl Rose fra Guns N' Roses opptrer 2016

APETITT FOR DESTRUKSJON: Axl Rose er lei av å bli gjort narr av på internett. MERK! Dette er ikke bildet Rose vil ha fjernet.

Foto: KEVIN WINTER / Afp

Axl Rose liker ikke internett, men internett elsker Axl Rose.

Guns n' Roses-vokalisten, som også vikarierer som frontmann for AC/DC, krever nå at Google fjerner et kjent bilde av ham, skriver Guardian.

Bildet er fra en Guns n' Roses-konsert i 2010, men er mer kjent som en meme (se faktaboks) kalt «Fat Axl Rose». Siden bildet så dagens lys for første gang har det gått sport i å komme opp med den morsomste bildeteksten.

«Sweet pie o' mine», «Take me down to bakery city» og «Mr. Coldstone» er blant de mest populære bildetekstene, som spiller på at vokalisten hadde lagt på seg ganske kraftig før den nevnte turneen.

Laster Twitter-innhold

Mener bildet er hans eiendom

Men nå har Rose fått nok, og krever at bildet blir fjernet.

Bildet ble tatt av den kanadiske fotografen Boris Minkevich, og ble først publisert i Winnipeg Free Press. Rose hevder at alle fotografer på den konserten skrev under på en avtale, som gjør at bildene er Guns n' Roses' eiendom.

Fotografen selv sier at han ikke husker om han skrev under på en slik kontrakt.

Google vil ikke komme med noen kommentar i saken.

Laster Twitter-innhold

Vanskelig lov

Grunnlaget Rose legger for kravet kalles Digital Millenium Copyright Act, eller DMCA. Den amerikanske loven er fra 1998, og har blitt et mareritt for alle andre enn store selskap som lever av intellektuell eiendom.

Advokater som sender ut et DMCA-varsel tar vanligvis ikke hensyn til hvorvidt et bilde er beskyttet av fri bruk eller ikke.

Det betyr at alle sider som bruker deler av et opphavsrettbeskyttet verk, kan bli stengt uten forsvarsel. Kampen for å få materialet tilbake blir beskrevet som så hard og dyr at få har lykkes.

Rose har fortsatt ikke kommet med noen grunn til at akkurat dette bildet må fjernes, selv om det for mange kanskje kan virke åpenlyst.

Han er imidlertid ikke alene om slike tilfeller. Et av de mest kjente er Buzzfeeds bilde av Beyonce fra 2013, som artisten selv var veldig lite fornøyd med.

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: Minnesmerke 22.juli

  – Jeg kan godt forstå at det var viktig å få noe på plass nå; at de pårørende og overlevende og hele nasjonen trenger et sted å sørge, at de som er for unge til å ha sine egne minner fra 22. juli kan ha et sted å ta innover seg denne hendelsen. Men jeg må si jeg er inderlig glad for at dette er et midlertidig minnesmerke, skriver NRKs kunstanmelder.

 • Vil bli kvitt villsvinet

  Det er politisk enighet om at villsvinet er uønsket i norsk natur. Det skriver Nationen. SVs Karin andersen sier at villsvinet er en fremmed art i norsk natur som skal bekjempes. FRPs Morten Ørsahl Johansen oppforder til intensiv jakt hele året.

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix