Axel Jensen og hans kvinner

Axel Jensen skulle blitt pølsemaker, men valgte et kunstner- og bohemliv. To av hans kvinner forteller om livet med den kjente forfatteren og tørker støv av upubliserte noveller.

Axel Jensen og Pratibha

Axel Jensen møtte Pratibha i 1972. De to giftet seg og holdt sammen i 30 år.

Foto: Scanpix

 • Hør radiodokumentaren «Fridomens pris - ein radiodokumentar om Axel Jensen og to av hans kvinner» på NRK P2 lørdag kl.10.03 og søndag kl.21.03.
Axel Jensen og Marianne

Axel Jensen og Marianne på Oslo-besøk i 1959.

Foto: Børretzen, Sverre A. / Scanpix

Les Axel Jensens upubliserte noveller:

Marianne

– Han svevde, og jeg holdt orden på det praktiske. Alt var nytt, alt var sol, alt var barbeint. Det var nesten som å oppleve dagdrømmen sin, sier Marianne Ihlen.

I 1957 rømte hun til Hellas med ungdomskjæresten, den unge forfatteren Axel Jensen. Hun var 22, han var 24. De slo seg ned i en kunstnerkoloni på den greske øya Hydra, giftet seg og fikk ett barn sammen.

Axel og Marianne på Hydra.

Axel Jensen og Marianne på Hydra.

Foto: Privat.

– Axel var ”tall, dark and handsome”, han var spennende, sexy og annerledes. Og han skrev bøker, han kunne masse, hadde lest masse, hadde gjort masse. Det var som å være med en trollmann. Jeg ble kapret og bergtatt. Men det var mye flukt og mye var vanskelig, forteller Marianne.

Forholdet ble svært turbulent, og de skilte seg i 1960 da Axel falt for en annen kvinne og forlot Hydra. Marianne ble igjen og innledet senere et forhold til Axels venn, forfatteren og komponisten Leonard Cohen.

Femti år senere hentet hun fortida opp fra kjelleren, og fant en mengde upubliserte manuskript som ble liggende igjen på den greske øya da Axel Jensen dro.

Axel Jensen

Axel Jensen ga ut en rekke romaner og noveller fra 1952 til 2002.

Foto: Sverre A. Børretzen / Scanpix

Les også: So long Marianne

Ord fra en ung søkende mann

Axel Jensen ble født i Trondheim i 1932 der faren drev en kjent pølsemakerfabrikk. I stedet for å gå inn i familiebedriften ble pennen hans levebrød.

På 1950-tallet var han med på å sette den litterære dagsorden, og han var blant etterkrigstidens mest sentrale og nyskapende forfattere.

I det gamle, falleferdige huset Axel og Marianne bodde i på Hydra skrev han de kjente romanene ”Ikaros” og ”Line”.

Manuskriptene og brevene Marianne fant fram ble skrevet på midten av 50-tallet, da Axel var tidlig i 20-årene.

Axel Jensen i 1994

Axel Jensen i 1994.

Foto: Prebensen, Nicolai / Scanpix

Novellene og artiklene bærer preg av at de er skrevet av en ung og søkende mann, og de skiller seg fra mye av det han skrev senere.

Et ti-femten-talls noveller, begynnelsen på en engelsk roman og diverse foredrag, kåserier, artikler og personlige brev har ligget godt bevart i en pappeske i Mariannes kjeller.

Pratibha

I 1972 traff Axel Jensen sin andre kone, Pratibha, som han senere giftet seg med i India etter å ha konvertert til Hinduismen. De to holdt sammen i 30 år, helt til Jensen døde i 2003. De siste ti årene av sitt liv var han sterkt fysisk hemmet av sykdommen ALS, og Pratibha pleiet ham helt til det siste.

Axel Jensen og Pratibha

Axel Jensen og Pratibha fikk 30 år sammen før Jensen døde etter lang tids sykdom.

Foto: Fjørtoft, Bjørn / Scanpix

På tross av den uhelbredelige sykdommen fortsatte han å jobbe nesten helt fram til sin død.

Siden NRK for første gang publiserte de gjenfunne novellene til Axel Jensen i 2007 har de fremdeles ikke blitt utgitt noe annet sted. «Våren» og «Flukten» ble skrevet i 1955, «Hånden» er ikke datert. Både «Våren» og «Flukten» ble refusert av forlaget.

I tillegg blir en redigert utgave av novellen «Havskisse» brukt i radiodokumentaren.

Hør radiodokumentaren ”Fridomens pris - ein radiodokumentar om Axel Jensen og to av hans kvinner” på NRK P2 lørdag kl.10.03 og søndag kl.21.03.

Axel Jensen og Pratibha Jensen

Axel Jensen og Pratibha.

Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX

Dokumentaren er laget av Kari Hesthamar. Teknisk regi Erki Halvorsen. Konsulenter Berit Hedemann og Hege Dahl.


Dokumentaren ble sendt første gang i september 2007.

Kulturstrøm

 • Skuespiller leder på meningsmåling

  Filmstjernen Matthew McConaughey ville fått stemmen til 45 prosent av de registrerte velgerne i Texas dersom han hadde stilt opp i guvernørvalget. Dagens republikanske guvernør Greg Abbott får 33 prosents støtte i målingen fra Dallas Morning News.

  Kate Hudson og Matthew McConaughey
  Foto: Vince Valitutti / Vince Valitutti
 • Skulptur skadet med vinkelsliper

  Den velkjente skulpturen Hesten i Markensgate i Kristiansand skal være skadet med vinkelsliper, ifølge politiet. De har kontroll på mannen bak handlingen. «Fole» av Ørnulf Bast ble satt opp i 1973 og er elsket av både barn og russ.

  Laster Twitter-innhold
 • Avis dømt til millionerstatning

  Venezuelas høyesterett har dømt en avis til å betale 109 millioner kroner i erstatning for å ha gjengitt at regjeringspartiets nestleder ble knyttet til narkotikahandel av USA. Regjeringen beskyldes for å bruke domstoler mot kritikk, melder Reuters.