Avviser kritikk mot Trygdekontoret

NRKs underholdningsredaktør forsvarer Trygdekontorets «Rasisme spessial», som har fått tøff kritikk.

Trygdekontoret

Fra venstre: Thomas Seltzer, Elisabeth Norheim, Hannah Wozene Kvam, Sandeep Singh (skjult) og Mohammed Ali Fadlabi.

Foto: NRK

I et innlegg på NRK Ytring går samfunnsdebattant Yousef Bartho Assidiq til kraftig angrep på siste episode av Trygdekontoret på NRK1.

Temaet som ble diskutert var rasisme, og debatten var til dels preget av en hard tone.

Les mer om den heftige krangelen her.

– Jeg syntes ikke det er rart at barn og unge oppfører seg som bøller på nettet og i skolegården når de ser voksenpersoner som de burde kunne se opp til denge løs på hverandre i beste sendetid på NRK1, skriver Assidiq.

– Sørgelig

Han går også til kraftig angrep på PR-rådgiver Elisabeth Norheim, som var en av debattantene.

Hun røk i tottene på Mohammed Ali Fadlabi, en av kunstnerne bak den omstridde «Kongolandsbyen», som skal bygges i Frognerparken i forbindelse med grunnlovsjubileet.

– Det er først når Elisabeth Norheim begynner å varme opp skikkelig med å hevde at norskpakistanere og norsksomaliere gjør seg attraktive for etniske nordmenn ved å pisse på sine egne og vende dem ryggen at jeg begynner å merke at det kanskje ikke er riktig person som sitter i stolen der for å forsvare minoriteter mot rasisme og diskriminering, skriver Assidiq.

Elisabeth Nordheim, Hanna Wozene Kvam og Mohamed Ali Fadlabi barket sammen under Trygdekontoret-innspilling.

VIDEO: Se kranglingen under onsdagens episode av Trygdekontoret.

Videre konkluderer han med at «onsdagens episode av Trygdekontoret var for meg kanskje det sørgeligste kapitelet som har blitt skrevet om rasisme på lenge. Det er nesten så man tenker at det var iscenesatt for å provosere og få folk til å reagere.»

– Sterke ord

Charlo Halvorsen

FORSVARER: NRKs underholdningsredaktør Charlo Halvorsen synes Trygdekontorets «Rasisme Spessial»

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Underholdningsredaktør i NRK Charlo Halvorsen følger ikke kritikken fra Assidiq.

– Jeg har forståelse for at noen reagerer på uttalelsene som kommer fram i programmet. Men intensjonen var å diskutere hvem som har eiendomsrett til rasismedefinisjonen. Og i så måte synes jeg dette var en interessant diskusjon, sier han.

– Det falt sterke ord i en konflikt som lever, og dette var naturligvis ikke iscenesatt for å provosere, utdyper han.

Ikke alt fra innspillingen av episoden kom med i sendingen. En av uttalelsene til Norheim ble utelatt fra sendinga, men i stedet lagt ut på Youtube.

Der sier hun:

«Ja, ja, ja. Jeg er dritsjalu på jøder jeg. De ble gassa, og så var det etterpå, da var det faen heller, da var det bare å kjøpe hele dritten. De har bare kjøpt opp alt. Ja men, det er jo de rikeste folka overalt. (Vi) har liksom bare Oprah!».

VIDEO: Se ekstramateriale fra episoden som ikke ble med i sendinga.

Også Lars Akerhaug i Minerva reagerer på disse uttalelsene, og er i en kommentar sterkt kritisk til uttalelsene hennes om jøder.

– Hvorfor ble dette lagt ut på Youtube, Halvorsen?

– Jeg har ikke noe problem med at man legger ut slike meninger så lenge de blir satt inn i en kontekst. Jeg regner med det er plasshensyn som gjør at dette klippet ikke ble med i programmet, og at det heller ble lagt ut på nettet, slik vi ofte gjør også med andre programmer, sier Charlo Halvorsen.

Halvorsen sier at litt av ideen med Trygdekontoret er å slippe til stemmer og ta opp problemstillinger som man ikke nødvendigvis ser i andre deler av offentligheten.

– Jeg synes denne episoden av Trygdekontoret fungerte veldig bra, oppsummerer han.

Tolker ikke som kritikk av programmet

Prosjektleder Eirik Sandberg Ingstad i Trygdekontoret sier at han opplever Yousefs kronikk først og fremst som en kritikk av ting som ble sagt i programmet, ikke programmet i seg selv.

– Hva var grunnlaget for hvordan gjestene ble valgt ut?

– De ble valgt ut på bakgrunn av at de har relevante og interessante perspektiver på kveldens sentrale temaer, herunder også temaet eierskap til rasisme, eller «guardianship of racism» som kunstner og paneldeltager Fadlabi kaller det, sier han.

Han gjentar det Halvorsen sier med at programmet skal ha stor takhøyde.

– Det skal være høy temperatur, uansett tema, og det skal også være plass til ytringer som hverken vi i redaksjonen eller allmennheten ellers er enig med.

Det har ikke lyktes NRK.no å få en kommentar fra Elisabeth Norheim torsdag kveld. Hun sier følgende til Dagbladet.no:

– På grunn av flere drapstrusler mot meg og min sønn ønsker jeg ikke å uttale meg til media før jeg og advokaten min har rådført oss med politiet

Programleder Thomas Seltzer vil ikke kommentere saken.

Det er duket for både spøk og alvor når Thomas Seltzer sammen med kjente og ukjente saksbehandlere rører i samfunnsgryta med sleiv og sleivspark.(4:8)

VIDEO: Se hele episoden av Trygdekontoret her.

Kulturstrøm

 • – Har ikke temperamentsproblemer

  Den tidligere fotballspilleren Rune Bratseth og keeperen Thomas Myhre kaller Åge Hareide både uspiselig og kynisk i biografien «Åge Hareide». Den er skrevet av tidligere fotballspiller og trener Arild Stavrum – Jeg føler ikke at jeg er slem, men at jeg stiller noen krav til omgivelsene. Som leder er det umulig at alle er happy, sier den tidligere landslagstreneren Åge Hareide som nå er trener i Danmark, til NRK Dagsrevyen.

  Åge Hareide
 • Fant 2.400 år gammelt skipsvrak

  Det greske skipsvraket fra år 400 før Kristus ble funnet så godt som intakt i Svartehavet av marinbiologer, fordi det har ligget på rundt 2 kilometers havdyp. På så stort dyp er vannet nesten helt fritt for oksygen, noe som gjør at organisk materiale kan bevares i tusenvis av år. – Dette vil endre vår forståelse av skipsbygging og sjøfart i gammel tid, sier John Adams fra University of Southampton. Han er teamleder for britisk-bulgarske Black Sea Maritime Archaeology Project som ved hjelp av fjernstyrte kamerasystemer utviklet for olje- og gassvirksomhet offshore, har funnet mer enn 60 skipsvrak etter å ha gransket 2.000 kvadratkilometer havbunn.

  Skipsvrak i Svartehavet
  Foto: HO / AFP
 • Facebook er bortkasta tid

  Å diskutere på Facebook kan være meningsløst. Det mener sosiale medier-ekspert Hans Petter Nygård-Hansen. Selv om vi debatterer som aldri før i sosiale medier, kan Nygård-Hansen vise til amerikansk forskning, som konkluderer med at svært få endrer mening etter en Facebook-diskusjon.

Flere kulturnyheter