Avspenning på spikermatte

Shaktimatten har blitt den nye helsetrenden i Sverige, og i Norge er interessen økende. Reporter i Nitimen, Ellen Marie Steen, la seg på spikermatta for å teste virkningen.

Slik ser ryggen ut etter noen minutter på matta.
Foto: Ellen Marie Steen

Spikermatten er på størrelse med et mellomstort håndkle, med 6000 små plastpigger som påvirker nervesystemet og aktiverer produksjonen av kroppens endorfiner. Dette skal gi en avslappende og smertelindrende effekt.

Økt sirkulasjon

Den såkalte akupressuren fra piggene øker blodsirkulasjonen og frigjør hormonet oxytocin, som blant annet senker stresshormonene i kroppen.Oxytocon er et hormon som frigjøres når man ammer eller har sex.

Shaktimatta
Foto: Ellen Marie Steen

Reporter Ellen Marie Steen lå tilsammen en halvtime på matten. De fleste synes 20-30 minutter er passe. Matten legges på sengen, sofaen eller gulvet. Man legger seg med bar rygg med matten opp mot nakken og ned mot korsryggen.

Behagelig

De første minuttene kjennes plastpiggene trykk mot huden, men etter hvert merker man at en behagelig varme sprer seg i ryggen og ut i hele kroppen.

Spikermatten har vært benyttet i århundrer i India, men det var på 1900-tallet at russiske leger tok den i bruk på sykehusene. En rekke russiske studier forteller om redusert betennelse, styrket immunforsvar, redusert stress og hjelp ved depresjoner.

Hør innslaget på radioen her:

Reporter Ellen Marie Steen ligger på spikermatte

Kulturstrøm

 • YouTube-krangel rammer norsk musikk

  Også norsk musikk fjernes fra danske Youtube-skjermer. Grunnen er at Koda, som forvalter musikkrettighetene, og Google ikke er enige om en ny avtale om inntekter fra avspillinger, skriver Tek.no. Dette gjelder kun i Danmark, ifølge Tono her i Norge.

  En You Tube-app
  Foto: Patrick Semansky / AP
 • Langtidseffektane blir alvorlege

  Arrangørar av kultur- og idrettsarrangement har lenge levd i håpet om å kunna ha opp til 500 personar frå og med 1. september. Fleire aktørar har også bedd om å endre tolkinga av 1-metersregelen. Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører bekymrar seg for kulturbransjen som allereie ligg nede.

 • Oprah sender bok til ledere

  Oprah Winfrey meldte på CBS Morning at hun kjøper inn 500 eksemplarer av boka «Caste» og sender til alle landets guvernører, ordførere, direktører for de 100 største selskapene og professorer ved de 100 beste universitetene. Talk show-verten mener «Caste» er den viktigste boka hun noensinne har valgt til bokklubben sin.