Avspenning på spikermatte

Shaktimatten har blitt den nye helsetrenden i Sverige, og i Norge er interessen økende. Reporter i Nitimen, Ellen Marie Steen, la seg på spikermatta for å teste virkningen.

Slik ser ryggen ut etter noen minutter på matta.
Foto: Ellen Marie Steen

Spikermatten er på størrelse med et mellomstort håndkle, med 6000 små plastpigger som påvirker nervesystemet og aktiverer produksjonen av kroppens endorfiner. Dette skal gi en avslappende og smertelindrende effekt.

Økt sirkulasjon

Den såkalte akupressuren fra piggene øker blodsirkulasjonen og frigjør hormonet oxytocin, som blant annet senker stresshormonene i kroppen.Oxytocon er et hormon som frigjøres når man ammer eller har sex.

Shaktimatta
Foto: Ellen Marie Steen

Reporter Ellen Marie Steen lå tilsammen en halvtime på matten. De fleste synes 20-30 minutter er passe. Matten legges på sengen, sofaen eller gulvet. Man legger seg med bar rygg med matten opp mot nakken og ned mot korsryggen.

Behagelig

De første minuttene kjennes plastpiggene trykk mot huden, men etter hvert merker man at en behagelig varme sprer seg i ryggen og ut i hele kroppen.

Spikermatten har vært benyttet i århundrer i India, men det var på 1900-tallet at russiske leger tok den i bruk på sykehusene. En rekke russiske studier forteller om redusert betennelse, styrket immunforsvar, redusert stress og hjelp ved depresjoner.

Hør innslaget på radioen her:

Reporter Ellen Marie Steen ligger på spikermatte

Kulturstrøm