Hopp til innhold

Avslutter samarbeid med R&B-artisten R Kelly etter overgrepsanklager

Plateselskapet RCA dropper R&B-artisten R Kelly etter at en ny amerikansk TV-dokumentar knytter ham til en rekke seksuelle overgrep.

FILE PHOTO: U.S. vocalist, songwriter and producer R. Kelly performs on the final day of the St Lucia Jazz and Arts Festival at Pigeon Island National Landmark

ANKLAGES: Robert Sylvester Kelly, bedre kjent som R Kelly er sparket av plateselskapet RCA etter den omstridte TV-dokumentaren «Surviving R Kelly».

Foto: Andrea De Silva / Reuters

Robert Sylvester Kelly, bedre kjent som R&B-artisten R Kelly, har blitt anklaget for seksuelle overgrep i en årrekke.

Nå har plateselskapet RCA droppet avtalen de har med artisten, skriver The New York Times. Årsaken er den mye omtalte amerikanske TV-dokumentaren «Surviving R Kelly».

I den seks episoder lange dokumentaren forteller flere unge kvinner om hvordan de skal ha blitt utsatt for overgrep artisten.

R Kelly har selv benektet alle anklagene.

Til nyhetsbyrået AP har Kellys advokat Steve Greensberg uttalt at dokumentaren er falsk, og at den er «enda en runde med historier» som blir bruk til å «fylle TV-sendingene».

Store protester

TV-dokumentaren har ført til en rekke medieoppslag og store protester siden den ble sendt 3. januar.

I Chicago har kvinner demonstrert utenfor R Kellys platestudio, mens statsadvokatene i Georgia og Illinois har åpnet etterforskning. De skal ha kontaktet flere av ofrene som har stått frem i dokumentarserien.

I tillegg skal flere anerkjente artister som Céline Dion og Lady Gaga, ha uttalt at de tror på historiene som fremsettes i dokumentaren. Nå ønsker de å fjerne sanger som er laget i samarbeid med R Kelly fra strømmetjenestene.

Protestors Rally In Support Of Sex Abuse Survivors At R Kelly's Chicago Studios

PROTESTERTE: Beskyldningene hagler mot R Kelly etter TV-dokumentaren «Surviving R Kelly». 9. januar demonstrerte kvinner utenfor platestudioet til artisten i Chicago.

Foto: Scott Olson / AFP

Plateselskapet presset i sosiale medier

Til tross for flere anklager siden midten av 1990-tallet, tiltok presset mot artisten i 2017. Flere artikler om artistens omgang med kvinner førte til en kampanje i sosiale medier under emneknaggen #MuteRKelly.

Hensikten bak kampanjen var å fraråde selskaper å samarbeide med artisten. Den var rettet mot blant annet Spotify, Apple og plateselskapet som nå har avsluttet samarbeidet, skriver The New York Times.

Ifølge avisen skal plateselskapet i lang tid før dokumentarserien ble sendt, ha diskutert hvordan de kunne gå ut av avtalen de har med artisten.

Hans siste album «12 Nights of Christmas» ble sluppet av plateselskapet i 2016. Det er ikke kjent hva slags avtale partene nå har inngått.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober