NRK Meny
Normal

Avslører restaurantanmelderne!

- Restaurantanmeldere er ikke fagfolk, sier tidligere anmelder.

Restaurant
Foto: ALEX BRANDON / AP

Det har alltid vært en del mystikk knyttet til de som anmelder mat på restauranter i både de store hovedstadsavisene og mindre tidsskrifter.

Kake
Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

Går på rundgang

Tidligere restaurantanmelder i Aftenposten, Yngve Ekern, slår fast at disse anmeldelsene ofte går på rundgang i redaksjonen og at det ikke alltid er like gjennomtenkte.

- Restaurantanmeldere er noe midt mellom hår i suppa og den spanske inkvisisjonen, mener Ekern.

Belønning

Denne jobben fungerer ofte som en bonus for mellomledere i avisene, ifølge Ekern.

- Og med en slik fremgangsmåte sier det seg selv at ikke alt som kommer på trykk er skrevet av kvalifiserte mennesker.

Champagne
Foto: ScanStockPhoto

Ekern sier at sjefer gjerne kan si:

"Ta med deg kona og gå og spis på en restaurant. Du har jobbet så bra i det siste. Men husk å slenge inn noen ord om hvordan restaurantbesøket var etterpå."

Betyr mye

For en film betyr det ikke alltid kroken på døren om den får terningkast to, men for en restaurant er det ofte annerledes.

- Jeg har vært anmelder innen litteratur og musikk også. Terningkast to til "lange flate ballær" spiller ingen rolle. En to'er til en restaurant kan bety kroken på døra og oppsigelser.

Eyvind Helstrøm på Bagatelle
Foto: Roald, Berit / Scanpix

Derfor mener Ekern at å være matanmelder er veldig krevende og at man må ha kunnskaper og språklig verktøy til å formidle.

Forskjell på dag og fag

- En god anmelder bør kunne kjenne forskjell på en dårlig dag og et dårlig fag, slår Ekern fast.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK