NRK Meny
Normal

Avslører restaurantanmelderne!

- Restaurantanmeldere er ikke fagfolk, sier tidligere anmelder.

Restaurant
Foto: ALEX BRANDON / AP

Det har alltid vært en del mystikk knyttet til de som anmelder mat på restauranter i både de store hovedstadsavisene og mindre tidsskrifter.

Kake
Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

Går på rundgang

Tidligere restaurantanmelder i Aftenposten, Yngve Ekern, slår fast at disse anmeldelsene ofte går på rundgang i redaksjonen og at det ikke alltid er like gjennomtenkte.

- Restaurantanmeldere er noe midt mellom hår i suppa og den spanske inkvisisjonen, mener Ekern.

Belønning

Denne jobben fungerer ofte som en bonus for mellomledere i avisene, ifølge Ekern.

- Og med en slik fremgangsmåte sier det seg selv at ikke alt som kommer på trykk er skrevet av kvalifiserte mennesker.

Champagne
Foto: ScanStockPhoto

Ekern sier at sjefer gjerne kan si:

"Ta med deg kona og gå og spis på en restaurant. Du har jobbet så bra i det siste. Men husk å slenge inn noen ord om hvordan restaurantbesøket var etterpå."

Betyr mye

For en film betyr det ikke alltid kroken på døren om den får terningkast to, men for en restaurant er det ofte annerledes.

- Jeg har vært anmelder innen litteratur og musikk også. Terningkast to til "lange flate ballær" spiller ingen rolle. En to'er til en restaurant kan bety kroken på døra og oppsigelser.

Eyvind Helstrøm på Bagatelle
Foto: Roald, Berit / Scanpix

Derfor mener Ekern at å være matanmelder er veldig krevende og at man må ha kunnskaper og språklig verktøy til å formidle.

Forskjell på dag og fag

- En god anmelder bør kunne kjenne forskjell på en dårlig dag og et dårlig fag, slår Ekern fast.