Hopp til innhold

Avslører rå maktkamp i radioverden

Det foregikk en skitten politisk maktkamp da P4 mistet konsesjonen til Kanal24 i 2002. Det kommer frem i et historisk tilbakeblikk som Svein Tore Bergestuen og Bjørn Eckblad skriver om i boken «Radiokrigen».

Svein-Tore Bergestuen
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Boken avslører en rått spill mellom de kommersielle radiokanalene og politikerne.

- Det mest nærliggende er jo selvfølgelig å be henne å brenne i helvete. Det var meldingen fra programleder i P4, Silje Stang til kulturminister Valgerd Svarstad Haugland 20. desember 2002.

Den daværende kulturministeren hadde tidligere samme dag kunngjort at P4 ikke fikk fornyet sin radiokonsesjon - den gikk til konkurrenten Kanal4.
Men det skulle komme mange skjær i sjøen før Kanal4 kom seg på lufta.

Rått maktspill

Valgerd Svarstad Haugland
Foto: Ole Kaland

P4-ledelsen gjorde det de kunne for å hindre konkurrenten i oppstartsfasen. Det foregikk et rått maktspill, og denne historien forteller journalisten Bjørn Eckblad sammen med tidligere P4 og Kanal24 programleder Svein Tore Bergestuen i boka «Radiokrigen».

Valgerd Svarstad Haugland synes forfatterene har trukket frem en interessant debatt. Hun innrømmer at hun visste lite om det spillet som foregikk i kulissene.

- Det foregikk mye der som vi ikke visste om. Og dessverre hadde vi heller ikke maktmiddel til å stanse dem.

Haugland forstår

Hun peker på at styresmaktene hadde få sanksjonsmuligheter.

- Det ville jo vært ganske katastrofalt for dem og deres eiere om de skulle miste alle rettighetene. Det forstår til og med jeg, sier Haugland til NRK.

Hun har en viss forståelse for det som skjedde.

- Det var mye penger på spill her og derfor var jo fantasien deres rundt det de kunne gjøre høy. Og de lyktes jo også, det må en bare gi dem.

Hør hele saken her: Radiokrigen

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)