NRK Meny
Normal

Avlastningsforeldre vil ikke legge saken død

Behring Breiviks tidligere avlastningsforeldre er fornøyde med at Seierstads forlag sendte ut en pressemelding om deres rolle i boken «En av oss». Likevel legger ikke paret saken død.

Åsne Seierstad er aktuell med ny bok om Anders Breivik; "En av oss".

I boka er paret beskrevet som «det unge paret», og ellers anonymisert. De var avlastningsforeldre for Behring Breivik en kort periode i 1981. Seierstad sier at hun aldri har forsøkt å fremstille det som om hun intervjuet paret direkte.

Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB scanpix

Onsdag krevde Anders Behring Breiviks tidligere avlastningsforeldre at Åsne Seierstad slettet eller skrev om det som var skrevet om dem i 22. juli-boka «En av oss».

Sendte ut pressemelding

– Om det jeg har skrevet kan misforstås, så retter vi på det ved å skrive et tillegg. Men, jeg vil ikke skrive det om eller rette på det, sa Åsne Seierstad, som sammen med forlaget også sendte ut en pressemelding med følgende presisering:

Som følge av klagen vil boka i neste opplag bli utgitt med følgende tilføyelse på side 527 i bokens siste kapittel: «Paret som Anders Behring Breivik var plassert hos i enkelte helger en periode i barndommen har ikke ønsket å bidra til boken. Det som står om dem er i sin helhet hentet fra deres politiavhør».

– Har fått det hun fortjener nå

En av oss

Anders Behring Breiviks tidligere avlastningsforeldre tolker Kagges som en beklagelse. Men paret vil vurdere å ta saken videre dersom boken får konsekvenser for deres anonymitet.

Foto: Kagge Forlag

Når Breiviks avlastningsfar hører om pressemelding blir han forfjamset.

– Hvorfor gjorde de ikke bare det med en gang? Det var jo dette vi ønsket. Hun har fått det hun fortjener nå, og vi er for så vidt fornøyde. Men, ikke med at presiseringen legges inn bakerst i boken, men vi er fornøyde med at de kommer med en pressemelding. Jeg tolker den som en beklagelse av det som har skjedd, sier Breiviks tidligere avlastningsfar.

– Vil dere nå legge saken død?

– Nei. Jeg hører hva de sier nå, men jeg vet ikke hva som skjer i fremtiden. Boken gis ut i mange land og vi har ingen kontroll på hva som skjer med den. Om denne tilføyelsen blir tatt med i oversettelser, vet ikke vi. De har ikke ville inngå noen avtaler med oss, og jeg vet ikke hvem som har ansvaret for hva.

– Venner fikk et feilaktig bilde

Han sier at grunnen til at de gikk ut i media var at venner og bekjente har fått et feilaktig bilde av paret gjennom boka.

– Etter at boka ble gitt ut ble vi kontaktet av mange venner og bekjente som kjenner vår rolle, og som var forundret over at vi har valgt å la oss intervjue i boka og dermed bryte taushetsplikten. Derfor så vi oss nødt til å ta saken videre. For å få frem at det har vi ikke gjort.

– Vi har ønsket å slippe å ha noe med dette å gjøre, men ble trukket inn i saken på en veldig stygg måte. Får dette konsekvenser for vår anonymitet må vi vurdere hva vi vil gjøre som følge av det, sier han.

– Dere er ikke redde for at dere med å gå ut i media risikerer anonymiteten i langt større grad?

– Det er en risiko vi har vurdert og valgt å ta.

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).