Irske aviser vil ha betalt for lenking på nettet

Irske aviser krever betalt for at andre nettsteder lenker til deres artikler. – Komisk, sier norsk nettekspert.

Irske aviser

En bransjeorganisasjon som representerer de fleste store irske avisene, vil ha betalt for tekstlenking. Framstøtet skaper sterke reaksjoner.

Foto: PETER MUHLY / Afp

Den veldedige irske organisasjonen Women's Aid ante fred og ingen fare da de på sine hjemmesider tekstlenket på denne måten til en artikkel i avisen Irish Examiner.

Men etter kort tid fikk de brev og telefonoppringninger fra bransjeorganisasjonen Newspaper Licensing Ireland Limited, som representerer de fleste riksdekkende og regionale avisene i Irland.

De framsatte pengekrav for lenkingen, og mener man må ha lisens for å lenke til deres artikler på nettet, og at alt annet er et brudd på opphavsretten. Prisen for å lenke til disse nettavisene har de bestemt selv, og er fra 300 til 1350 euro, avhengig av antall lenker.

Ikke noen spøk

Et irsk advokatbyrå, ved navn McGarr Solicitors, har tatt saken, og er sjokkerte over den noe uvanlige måten å forsøke å tjene penger på. «This is not a joke», skriver de i første setning i sitt blogginnlegg «2012: The year Irish newspapers tried to destroy the web».

Det er vanskelig å finne stoff om dette i irske nettaviser, og advokatfirmaet skriver at dette ikke har blitt nevnt med ett ord i irsk presse.

Men ikke alle pressefolkene er like fornøyde. Hugh Linehan, som er redaktør for irishtimes.com, skriver på Twitter at alt advokatfirmaet hevder i sin blogg, er korrekt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

På sin Twitter-konto lar han det skinne igjennom at han ikke er spesielt fornøyd med praksisen. Les flere reaksjoner her.

– Tragisk

Anders Hofseth i teknologibloggen NRK Beta mener det hele er komisk, og at det går helt på tvers av hva internett er og har vært.

Anders Hofseth

Anders Hofseth i NRK Beta tror dette er et mislykket forsøk på tjene ekstra penger på å drive nettavis.

Foto: Kim Erlandsen

– Jeg tror ikke de kommer noen vei med dette kravet, og forsøket vil neppe overleve 2013. Kanskje heller ikke januar 2013, sier han.

Han mener at forsøket på å ta penger for lenking er helt utenfor hvordan internett faktisk fungerer, og at det vil være en dårlig idé å forsøke å gå på tvers av dets natur.

– Å bli lenket til skaffer nettavisene mer trafikk. Samtidig øker deres troverdighet når de selv lenker til andre kilder, forklarer han.

Anders Hofseth mener bakgrunnen for dette framstøtet egentlig er tragisk.

– Dette skjer nok fordi man ikke tjener like mye penger på å drive nettavis som man har gjort med å gi ut papiravis. Dette er nok et forsøk på å tjene mer penger på innholdet sitt, men jeg håper de bare har ment det som en prøveballong.

Viser til rettsavgjørelser

Newspaper Licensing Ireland Limited har i dette dokumentet gjort rede for hvorfor de mener de har rett til å kreve betaling for lenker.

De viser til en avgjørelse i dansk handelsrett fra 2002, om at dyplenking direkte til nettaviser er brudd på opphavsretten. Samtidig skriver de at belgisk rett har ment at Google ikke har noen rett til å tilby lenker til belgiske nettaviser.

Kulturstrøm

  • AFK mener verket er misforstått

    Gatekunstneren AFK, som står bak den kritiserte kunstverket i Bergen, skriver i en SMS at verket var ønsket i lokalmiljøet:

    «Den jødiske mannen på familieplassen i Solheimsviken er et inkluderende verk. Det var et ønske fra nærmiljø og er en påminnelse på at det finnes mange jøder i verden som kjemper for det palestinske folkets grunnleggende menneskerettigheter.»

    Videre skriver AFK at han forstår at verket kan oppfattes «feil», og at intensjonen var å forebygge hat og dyrke relasjoner.