Hopp til innhold

Aviciis familie: Han orket ikke lenger

Tim Berglings familie skriver om dødsfallet i et brev. – Han orket ikke lenger. Han ville få fred.

Obit Avicii

ÅPENT BREV: I et brev som familien har gitt ut, forteller de om Tim «Avicii» Berglings død.

Foto: Amy Sussman / AP

Fredag i forrige uke ble Tim Bergling, bedre kjent under artistnavnet «Avicii» funnet død i Oman. Den verdenskjente DJ-en ble 28 år gammel.

I et åpent brev forteller familien nå at sønnen endte sitt eget liv, skriver Aftonbladet.

Slik er brevet på svensk:

GRILLMÄSSAN MINGEL

HAR SKREVET BREV: Foreldrene til Tim «Avicii» Bergling, Anki Liden och Klas Bergling skriver ut om sønnens dødsfall.

Foto: Jackeline Perez/EXP/TT / EXPRESSEN

«Vår älskade Tim var en sökare, en skör konstnärssjäl som alltid burit på stora existentiella frågor. En överpresterande perfektionist som reste och jobbade hårt i ett tempo som ledde till extremt svår stress.

När han slutat turnera ville han hitta en balans i livet för att må bra och kunna göra det han älskade mest – musik. Han kämpade verkligen med tankar om Meningen, Livet, Lyckan.

Nu orkade han inte längre. Han ville få frid. Tim var inte gjord för det maskineri han hamnade i, han var en ömhudad kille som älskade sina fans men skydde rampljuset.

Tim, du kommer för alltid att vara älskad och saknad. Den du var och din musik kommer att bära minnet av dig vidare. Vi älskar dig,

Familjen

PEOPLE-AVICII/

28 ÅR: Tim «Avicii» Bergling ble 28 år gammel. Han var en av verdens største artister.

Foto: SOCIAL MEDIA / Reuters
Music-Avicii Avicii
Foto: Amy Sussman / Ap
Den verdenskjente DJ-en og produsenten Tim «Avicii» Bergling er død.

Familien har tidligere takket for støtten de har mottatt den siste tiden. Foreldrene har selv reist til Oman for å hente sønnen hjem.

– Vi er så takknemlige for at alle som elsket Tims musikk og som har fine minner fra hans låter, har familien uttalt.

Psykolog: Fint av familien

Psykolog Peder Kjøs sier til NRK at han syns det var et fint grep av familien om å fortelle om dødsfallet åpent i et brev.

– Det er en uvanlig ting å gjøre, og jeg syns det er litt fint. Jeg tror det er lurt i forhold til spekulasjoner som kan oppstå i etterkant.

Kjøs håper at familiens åpne brev kan være bidra til en bevisstgjøring rundt psykisk helse i musikkbransjen.

PEDER KJØS

FINT: Psykolog Peder Kjøs tror familiens åpenhet rundt dødsfallet kan virke positivt på musikkbransjens bevissthet rundt psykisk helse.

Foto: Privat

– Jeg vil jo håpe det. Det er vel våknende bevissthet rundt dette, sier Kjøs til NRK.

Avlyste flere konserter på grunn av helsen

Det svenske stjerneskuddet, som tok steget ut på den internasjonale EDM-scenen for alvor i 2011, og som spilte på Findings-festivalen i Oslo i 2014 og 2015, har flere ganger måttet avlyse planlagte konserter på grunn av helseproblemer.

I 2014 avlyste han hele sin planlagte USA-turné på grunn av komplikasjoner etter en operasjon tidligere samme år.

Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".

En av verdens best betalte

Den svenske DJ-en ble kort tid en av de mest populære og best betalte musikerne i verden.

Les også: Mange artister sliter med livet utenfor scenen

I 2015 var han på 47. plass på økonomimagasinet Forbes’ topp 100 liste over de mest innflytelsesrike kjendisene, rangert etter inntekt.

Avicii kunne på den tiden tjene 200.000 dollar (rundt 1,5 millioner norske kroner) for en spillejobb, ifølge en oversikt hos priceonomics.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK