Aviciis familie: Han orket ikke lenger

Tim Berglings familie skriver om dødsfallet i et brev. – Han orket ikke lenger. Han ville få fred.

Obit Avicii

ÅPENT BREV: I et brev som familien har gitt ut, forteller de om Tim «Avicii» Berglings død.

Foto: Amy Sussman / AP

Fredag i forrige uke ble Tim Bergling, bedre kjent under artistnavnet «Avicii» funnet død i Oman. Den verdenskjente DJ-en ble 28 år gammel.

I et åpent brev forteller familien nå at sønnen endte sitt eget liv, skriver Aftonbladet.

Slik er brevet på svensk:

GRILLMÄSSAN MINGEL

HAR SKREVET BREV: Foreldrene til Tim «Avicii» Bergling, Anki Liden och Klas Bergling skriver ut om sønnens dødsfall.

Foto: Jackeline Perez/EXP/TT / EXPRESSEN

«Vår älskade Tim var en sökare, en skör konstnärssjäl som alltid burit på stora existentiella frågor. En överpresterande perfektionist som reste och jobbade hårt i ett tempo som ledde till extremt svår stress.

När han slutat turnera ville han hitta en balans i livet för att må bra och kunna göra det han älskade mest – musik. Han kämpade verkligen med tankar om Meningen, Livet, Lyckan.

Nu orkade han inte längre. Han ville få frid. Tim var inte gjord för det maskineri han hamnade i, han var en ömhudad kille som älskade sina fans men skydde rampljuset.

Tim, du kommer för alltid att vara älskad och saknad. Den du var och din musik kommer att bära minnet av dig vidare. Vi älskar dig,

Familjen

PEOPLE-AVICII/

28 ÅR: Tim «Avicii» Bergling ble 28 år gammel. Han var en av verdens største artister.

Foto: SOCIAL MEDIA / Reuters
Music-Avicii Avicii
Foto: Amy Sussman / Ap
Den verdenskjente DJ-en og produsenten Tim «Avicii» Bergling er død.

Familien har tidligere takket for støtten de har mottatt den siste tiden. Foreldrene har selv reist til Oman for å hente sønnen hjem.

– Vi er så takknemlige for at alle som elsket Tims musikk og som har fine minner fra hans låter, har familien uttalt.

Psykolog: Fint av familien

Psykolog Peder Kjøs sier til NRK at han syns det var et fint grep av familien om å fortelle om dødsfallet åpent i et brev.

– Det er en uvanlig ting å gjøre, og jeg syns det er litt fint. Jeg tror det er lurt i forhold til spekulasjoner som kan oppstå i etterkant.

Kjøs håper at familiens åpne brev kan være bidra til en bevisstgjøring rundt psykisk helse i musikkbransjen.

PEDER KJØS

FINT: Psykolog Peder Kjøs tror familiens åpenhet rundt dødsfallet kan virke positivt på musikkbransjens bevissthet rundt psykisk helse.

Foto: Privat

– Jeg vil jo håpe det. Det er vel våknende bevissthet rundt dette, sier Kjøs til NRK.

Avlyste flere konserter på grunn av helsen

Det svenske stjerneskuddet, som tok steget ut på den internasjonale EDM-scenen for alvor i 2011, og som spilte på Findings-festivalen i Oslo i 2014 og 2015, har flere ganger måttet avlyse planlagte konserter på grunn av helseproblemer.

I 2014 avlyste han hele sin planlagte USA-turné på grunn av komplikasjoner etter en operasjon tidligere samme år.

Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".

En av verdens best betalte

Den svenske DJ-en ble kort tid en av de mest populære og best betalte musikerne i verden.

Les også: Mange artister sliter med livet utenfor scenen

I 2015 var han på 47. plass på økonomimagasinet Forbes’ topp 100 liste over de mest innflytelsesrike kjendisene, rangert etter inntekt.

Avicii kunne på den tiden tjene 200.000 dollar (rundt 1,5 millioner norske kroner) for en spillejobb, ifølge en oversikt hos priceonomics.

Kulturstrøm

 • Lager opera av Hongkong-protester

  Den kinesiske kunstneren Ai Weiwei setter sammen en operaforestilling om protestene i Hongkong. Det skriver SVT.se. Operaen er en omskriving av Puccinis «Turandot» og har premiere på operahuset i Roma 25 mars neste år. Kunstneren skal også være i gang med arbeidet med en dokumentarfilm om protestene.

  AI-WEIWEI-SPEAKS-AT-THE-COUNCIL-O
  Foto: Drew Angerer / Afp
 • Spenningsroman blir TV-serie

  Nå blir boken «Kastanjemannen» til TV-serie og produksjonen skal ifølge planen i gang i Danmark i 2020, melder Netflix. Søren Sveistrup, som har skrevet boka, har tidligere skapte en stor TV-serie-hit med «Forbrytelsen».

  Søren Sveistrup
  Foto: Tine Harden, DR
 • Håvard Gimse blir festivalleder

  Håvard Gimse fra Kongsvinger overtar som kunstnerisk leder for Oslo Kammermusikkfestival fra neste år. 30 år etter at Arve Tellefsen startet Oslo Kammermusikkfestival gir han stafettpinnen videre til pianisten fra Kongsvinger.

  Håvard Gimse
  Foto: John Andresen