Hopp til innhold

Avdød AUF-leder får egen biografi

Forfatter Hans Olav Lahlum avslører at han skriver en ny biografi. Den handler om den unge, lovende ungdomspolitikeren Håvard Vederhus, som aldri fikk sjansen til å bli det han ønsket.

Håvard Vederhus

I april kommer biografien om Håvard Vederhus, som bare 21 år gammel ble drept på Utøya.

Foto: Cappelen Damm

Håvard Vederhus var leder for Oslo AUF i Oslo nesten et halvt år, før han ble drept på Utøya .

Historikeren Hans Olav Lahlum er kjent for å skrive om Arbeiderpartiets høvdinger. Nå skriver han om en av ungdomspolitikerne som ikke fikk sjansen til å bli det. Den unge politikeren ble drept på Utøya, 21 år gammel.

– Et politisk talent

Mange hadde store forventninger til Håvard, skrev AUF-leder Eskil Pedersen og statsminister Jens Stoltenberg i sine minneord. t, var en av våre mest lovende politikerspirer, skriver forlaget Cappelen Damm i en pressemelding. Boken skal utgis i april 2013.

«Boken vil handle om et stort politisk talent, et sammensatt menneske og et ekstraordinært engasjement, men samtidig også om den store tragedien 22. juli og den vanskelige veien videre», skriver forlaget i en pressemelding.

Håvard Vederhus var bare 18 år, og det yngste medlemmet som noen gang er blitt oppnevnt til et offentlig utvalg i statsråd, da han ble valgt inn i Kunnskapsdepartementets utvalge for likeverdig opplæring.

I samarbeid med familien

Forfatter Hans Olav Lahlum

Forfatter Hans Olav Lahlum skriver bok om et av ledertalentene som døde under massakren på Utøya.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Lahlum skriver boken i tett samarbeid med Håvard Vederhus' familie.

Boken blir en ungdomsbiografi, beregnet for politisk interesserte og samfunnsbevisste i alle aldre. Lahlums forfatterroyalties for denne boken, skal gå til utvalgte ungdomsformål, skriver Lahlum på sin Facebook-side i ettermiddag.

– Denne biografien burde vært mye tykkere og blitt skrevet mange tiår senere enn den blir. Men forlaget, Håvards familie og jeg håper det skal bli en interessant bok som er viktig for noen lesere.

Nyttårstalent

I 2009 ble Vederhus utnevnt som en av VG Helgs «Nyttårstalenter». Han ble da intervjuet om hva han ønsket for fremtiden, og uttalte blant annet at han ønsket en «jobb der jeg kan kjempe for å gjøre forandringer».

«Han var en typisk ungdom av vår tid, alltid engasjert og med mange jern i ilden. Han sto foran så mange muligheter da han brått ble revet bort i norgeshistoriens verste terrorhandling,» skriver forlaget i sin pressemelding.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober