Avdød AUF-leder får egen biografi

Forfatter Hans Olav Lahlum avslører at han skriver en ny biografi. Den handler om den unge, lovende ungdomspolitikeren Håvard Vederhus, som aldri fikk sjansen til å bli det han ønsket.

Håvard Vederhus

I april kommer biografien om Håvard Vederhus, som bare 21 år gammel ble drept på Utøya.

Foto: Cappelen Damm

Håvard Vederhus var leder for Oslo AUF i Oslo nesten et halvt år, før han ble drept på Utøya .

Historikeren Hans Olav Lahlum er kjent for å skrive om Arbeiderpartiets høvdinger. Nå skriver han om en av ungdomspolitikerne som ikke fikk sjansen til å bli det. Den unge politikeren ble drept på Utøya, 21 år gammel.

– Et politisk talent

Mange hadde store forventninger til Håvard, skrev AUF-leder Eskil Pedersen og statsminister Jens Stoltenberg i sine minneord. t, var en av våre mest lovende politikerspirer, skriver forlaget Cappelen Damm i en pressemelding. Boken skal utgis i april 2013.

«Boken vil handle om et stort politisk talent, et sammensatt menneske og et ekstraordinært engasjement, men samtidig også om den store tragedien 22. juli og den vanskelige veien videre», skriver forlaget i en pressemelding.

Håvard Vederhus var bare 18 år, og det yngste medlemmet som noen gang er blitt oppnevnt til et offentlig utvalg i statsråd, da han ble valgt inn i Kunnskapsdepartementets utvalge for likeverdig opplæring.

I samarbeid med familien

Forfatter Hans Olav Lahlum

Forfatter Hans Olav Lahlum skriver bok om et av ledertalentene som døde under massakren på Utøya.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Lahlum skriver boken i tett samarbeid med Håvard Vederhus' familie.

Boken blir en ungdomsbiografi, beregnet for politisk interesserte og samfunnsbevisste i alle aldre. Lahlums forfatterroyalties for denne boken, skal gå til utvalgte ungdomsformål, skriver Lahlum på sin Facebook-side i ettermiddag.

– Denne biografien burde vært mye tykkere og blitt skrevet mange tiår senere enn den blir. Men forlaget, Håvards familie og jeg håper det skal bli en interessant bok som er viktig for noen lesere.

Nyttårstalent

I 2009 ble Vederhus utnevnt som en av VG Helgs «Nyttårstalenter». Han ble da intervjuet om hva han ønsket for fremtiden, og uttalte blant annet at han ønsket en «jobb der jeg kan kjempe for å gjøre forandringer».

«Han var en typisk ungdom av vår tid, alltid engasjert og med mange jern i ilden. Han sto foran så mange muligheter da han brått ble revet bort i norgeshistoriens verste terrorhandling,» skriver forlaget i sin pressemelding.

Kulturstrøm

 • Slutt for Senkveld på TV 2

  Etter 20 år er det slutt. Aller siste Senkveld sendes på TV 2 den 21. mai. Programmet ble fra 2003 og til 2018 ledet av Harald Rønneberg og Thomas Numme. TV 2s programredaktør Kathrine Haldorsen sier til NTB at kanalen nå skal fornye seg.

 • «Nomadland» håvet inn Baftaer

  «Nomadland» ble den store vinneren under søndagens britiske Bafta-utdeling med seier i fire forskjellige kategorier – blant dem beste film og beste regi. Filmen handler om en kvinne som etter ektemannens død bestemmer seg for å forlate hjembyen i Nevada til fordel for et liv som nomade. Hovedrollen spilles av Frances McDormand. (NTB)

  Frances McDormand i «Nomadland».
  Foto: Searchlight Pictures. © 2020 20th Century Studios All Rights Reserved / Searchlight Pictures
 • Ber kunstkjøparar ta kontakt

  Under namnet Werner Jensen har gallerieiar John Hedemark målt og seld måleri i over 20 år. Politiet meiner han har skapt ein falsk person med ein CV som ikkje stemmer, og har no sikta han for bedrageri. Sjølv meiner Hedermark å ha brukt Werner Jensen som eit pseudonym. Politiet ber no folk som har kjøpt kunsten om å kontakta dei.