Hopp til innhold

Avatar setter ulovlig rekord

Nedlasting av piratkopier av den populære filmen Avatar slår alle rekorder.

Avatar
Foto: Foto/Copyright: Twentieth Century Fox

20th Century Fox har allerede tjent flere milliarder kroner på de tre ukene 3D-filmen Avatar har gått på kino verden rundt. Det gjør den til den film i verden som har tjent flest penger på kortest tid.

Bella og Jacob i "New Moon"

Bella og Jacob i New moon

Foto: (Foto/Copyright: Nordisk Film Distribusjon AS).

Men, nå slår filmen en annen og mindre heldig rekord.

Ifølge The Times ble Avatar ulovlig nedlastet en million ganger den første uken den ble frigitt på markedet. Filmen var allerede å se på internett flere dager før den hadde premiere på kino.

Slår New Moon-rekord

Til sammenligning var det filmen New Moon som opp til nylig hadde rekord i flest nedlastinger. Av den ble det lastet ned 610.000 ulovlige kopier, første uken den var tilgjengelig.

«Star Trek» fra 2009 med Chris Pine og Zachary Quinto

Zachary Quinto i Star Trek fra 2009

Foto: United International Pictures

Også Star trek-filmen er en populær film å laste ned. I løpet av 2009 ble den siste Star Trek-filmen i rekken lastet ned over ti millioner ganger .

Ifølge 20th Century Fox, som står bak filmen, vil de mange piratkopiene ikke ha stor påvirkning på salget av kinobilleter. De begrunner det med 3D-opplevelsen, som man kun får på kino.

Men, det de muligens kan frykte er når filmen blir sluppet på DVD, hvor forskjellen mellom en god piratkopi og 2D TV-versjon, vil være mindre synlig.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)