Hopp til innhold

Autofil møter storband

NRKs Autofilgeneral Jan Erik Larssen tar med seg makker Elisabeth Karsten Harket for å slå TV2s Farmengeneral Gaute Grøtta Grav og hans storbandkollega Guro Dugstad når de treffes til dyst i Ivars Beat for Beat-studio fredag 7. desember.

Gaute Grøtta Grav, Guro Dugstad, Ivar Dyrhaug, Elisabeth Karsten Harket og Jan Erik Larssen

Fra v.: Gaute Grøtta Grav, Guro Dugstad, Ivar Dyrhaug, Elisabeth Karsten Harket og Jan Erik Larssen

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Nett-tv: Se sendingen her!

På Gisle Børges lag finner vi Jan Erik Larssen som er godt kjent for oss alle, særlig gjennom det populære programmet ”Autofil”. Heldigvis er han i gang med nye opptak nå i høst som vil bli sendt på vårparten.

Jan Erik Larssen

Jan Erik 'Autofil' Larssen

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Jan Erik jobbet også lenge med det populære ungdomsprogrammet ”Go’ Elg” hvor hans kollega var morsomme Stine Buer som vi også kjenner fra ” Melonas”. Han har også vært programleder for Momarkedet.

Jan Erik har en veldig fin tenorstemme, og har tidligere sunget med Oslo Gospel Choir og vært med på over 500 konserter.

Nå dirigerer han sitt eget barnekor, "Sjåbagos", som du kan få gleden av både å se og høre i NRKs sending på lillejuleaften, ”Kvelden før kvelden”.

Jan Erik forteller at han er veldig glad i luer. Så glad at han i ett intervju en gang utfordret leserne til å strikke lue til han. -Hvis de strikket luer til meg så skulle de få autofil-t-skjorter i retur. Og resultatet lot ikke vente på seg og han får stadig vekk tilsendt luer i posten.

Ønsker du å lese mer om Jan Erik? Klikk her: Jan Erik Larssens NRK-side

I kveld er han sammen med sin vakre makker Elisabeth Karsten Harket klar til duell her i Beat for Beat-studioet.

”Flux”

Elisabeth Karsten Harket

Vakre Elisabeth Karsten Harket

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Elisabeth Karsen Harket er utdannet ved musikklinja på Skien videregående skole samt at hun har tatt sangundervisning hos Jan Sødal ved Den Norske Opera helt siden 1986. Hun beskriver Jan Sødal som en fantastisk mann som har gitt henne svært mye faglig. Hun har også danset ballet siden "bleiestadiet".

Elisabeth ga i 1999 ut et eget album på Kirkelig Kulturverksted som het ”Flux". Hun har også bodd i USA og jobbet med musikk "over there", men har i den seneste tiden fokusert på små kirkekonserter og private oppdrag samt låt og tekstskrivning her hjemme i Norge.

Av helt andre ting som Elisabeth liker å gjøre utenom musikken er blant annet å luke i hagen. Denne sysselen synes hun funker godt når hodet blir fylt av for mye tankemylder som hun kaller det. En lise for sjelen rett og slett.

Paul McCartney-skolen

Gaute Grøtta Grav

Kveldens Frank Sinatra

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

I høst har du nok sett Gaute Grøtta Grav som programleder for ”Hundeskolen” på TV2. Og du husker helt sikkert at han vant ”Farmen” i programmets første sesong i 2001. Etter det har han vært programleder for nevnte program og flere andre TV-program på TV2 som Søppelkongen, Gullruten og Sone 2.

Gaute har gått på LIPA (Paul McCartney-skolen) og her var hans hovedbeskjeftigelse piano og låtskriving.

Han er også opptatt av buldring (klatring på store steiner uten tau), men disse kvalitetene får han nok ikke bruk for kveld.

Det er kanskje ikke som alle vet er at Gaute er en svært habil sanger. Han har sunget i kor fra han var 7 til 19 år og nå er han med i bandet "Gaute and the Goodfellas" som har hovedfokus på storbandmusikk ala Duke Ellington, Count Basie og The Rat Pack. Her gjør han en glitrende figur og han vil nok vise oss både storbandkvaliteter og andre sangkvaliteter i sendingen i kveld.

Ønsker du å lese mer om Gaute? Klikk her: Gaute Grøtta Gravs hjemmeside

I bandet "Gaute and the Goodfellas" er også hans makker for i kveld Guro Dugstad med og de skaper utrolig bra trøkk sammen.

Guro Dugstad og Gaute Grøtta Grav

Storbandkolleger

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Hårbørste-foran-speilet

Guro sang seg inn i våre hjerter da hun var med i Idol i 2003. Lite skjønte seerne da hun ble stemt ut, hun med sin nydelige stemme.

Guro Dugstad

Fantastisk stemme

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Guro har en bred utdannelse og har studert sang i England og ved Complete Vocal Institute i Oslo og København. Hun har også tatt sangpedagogikk ved Norges Musikkhøgskole.

Som lita jente hadde hun en laang "hårbørste-foran-speilet-periode" med Whitney Houston, men ble etter hvert mer interessert i artister som Ella Fitzgerald, Billie Holliday og etter hvert også Chaka Khan.

Det er tydelig at hun har lært mye av sine idoler for hun mestrer utrolig mange genre. Det får dere flere eksempel på i kveld.

Ønsker du å lese mer om Guro? Klikk her: Guro Dugstads hjemmeside

Og ønsker du å se mer til Guro er hun aktuell med danse- og sangensemblet Les Femmes som har show på Rica hotell i Tønsberg i desember.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober