Auksjonerer bort «moonwalk»-sko brukt av Michael Jackson

Skoene til superstjernen Michael Jackson er estimert å gå for over 70.000 norske kroner på auksjon. Det er et konservativt anslag, sier eier av auksjonshus til CNN.

Music Memorabilia Auction

Michael Jackson på scenen under «Victory Tour» i 1984.

Foto: AP

CNN meldte i dag at de sorte skoene Michael Jackson brukte første gang han utførte sin velkjente «moonwalk», skal auksjoneres bort. Auksjonen er satt til 26. mai.

Jackson skal ha brukt skoene mens han øvde på fremførelsen av låten «Billie Jean», som han sang på en spesialsending på TV i 1983, «Motown 25».

Ifølge auksjonshuset GWS Auctions, som skal auksjonere bort skoene, markerte denne opptredenen den aller første gangen Jackson utførte sine mest kjente dansetrinn.

– Alt relatert til Michael Jackson er ekstraordinært, og det å ha noe så historisk som disse skoene - som ble brukt av Michael når han først utførte «moonwalk», er mer enn spesielt, sier Birgitte Kruse i GWS Auctions til CNN.

– Et definerende øyeblikk

Opptrednen i 1983 er kanskje den mest kjente i hans karriere, sier Ola Stapnes Hunnestad, leder i fanklubben MJOAI.

Ola Hunnestad

Leder i fanklubben MJOAI, Ola Stapnes Hunnestad.

Foto: Privat

– Den opptrednen var legendarisk, det var første gang «moonwalk» ble introdusert. Før det hadde han allerede gjort det bra med salget av «Thriller», men mange eksperter sier at den opptrednen «skyrocket» hele karrieren hans, sier Hunnestad.

Marius Wærhaug Madsen i fanklubben Norges fanklubb for Michael Jackson, sier superstjernen skal ha øvd i lang tid før han introduserte «moonwalk» i 1983.

– Det var da han egentlig fikk vist frem sin helt nye dansestil og hvor han brøt med mye av de etablerte dansetrinnene fra Motown og gruppedansingen han hadde gjort med brødrene sine frem til da.

Madsen mener på generelt grunnlag at ting brukt av superstjernen burde vært samlet i et museum og ikke auksjonert bort.

«King of pop»

Låten «Billie Jean» kom ut i 1982 i albumet «Thriller». Michael Jackson startet sin artistkarriere allerede som femåring med fire av hans fem brødre i bandet «The Jackson Five».

Superstjernen som ofte blir referert til som «The king of pop», døde i sitt hjem i nærheten av Los Angeles i 2009, 50 år gammel.

USA/ People gather around the star of the late Michael Jackson on the Walk of Fame in Hollywood

Superstjernen døde i sitt hjem i 2009. Her er fans samlet ved stjernen hans på Walk of Fame i Los Angeles samme år.

Foto: MARIO ANZUONI / REUTERS

Kulturstrøm

 • Nei fra H&M til tekstilarbeidere

  Eierne i H&M har stemt ned til et forslag om å gi overskuddet til underbetalte tekstilarbeidere. Det var organisasjonen Clean Clothes Campaign som sto bak forslaget. – Aksjonærene kunne i det minste ha avkrevd en plan på hvordan de skal leve opp til sin egen levelønnsstrategi, sier Anja Bakken Riise (bildet), leder i Framtiden i våre hender til Melk & Honning. H&M sier de har samme mål, men ulikt syn på veien dit.

  Anja Bakken Riise
  Foto: Arild Sandsvik / NRK
 • Märtha Louise ut mot pressen

  Prinsesse Märtha Louise startet sjaman-foredraget med beskjed til pressen. – Til alle dere i pressen. Dere har et valg i hva dere gjør og skriver. Selv om dere tror det er deres jobb, har dere ennå et valg i hva dere vil, sa prinsesse Märtha Louise.

  Foran en fullsatt sal på 550 tilhørere, ba prinsessen alle som har blitt «en smule irritert» av pressen, som sto foran scenen, om å rekke opp hendene.