Auksjonerer bort «moonwalk»-sko brukt av Michael Jackson

Skoene til superstjernen Michael Jackson er estimert å gå for over 70.000 norske kroner på auksjon. Det er et konservativt anslag, sier eier av auksjonshus til CNN.

Music Memorabilia Auction

Michael Jackson på scenen under «Victory Tour» i 1984.

Foto: AP

CNN meldte i dag at de sorte skoene Michael Jackson brukte første gang han utførte sin velkjente «moonwalk», skal auksjoneres bort. Auksjonen er satt til 26. mai.

Jackson skal ha brukt skoene mens han øvde på fremførelsen av låten «Billie Jean», som han sang på en spesialsending på TV i 1983, «Motown 25».

Ifølge auksjonshuset GWS Auctions, som skal auksjonere bort skoene, markerte denne opptredenen den aller første gangen Jackson utførte sine mest kjente dansetrinn.

– Alt relatert til Michael Jackson er ekstraordinært, og det å ha noe så historisk som disse skoene - som ble brukt av Michael når han først utførte «moonwalk», er mer enn spesielt, sier Birgitte Kruse i GWS Auctions til CNN.

– Et definerende øyeblikk

Opptrednen i 1983 er kanskje den mest kjente i hans karriere, sier Ola Stapnes Hunnestad, leder i fanklubben MJOAI.

Ola Hunnestad

Leder i fanklubben MJOAI, Ola Stapnes Hunnestad.

Foto: Privat

– Den opptrednen var legendarisk, det var første gang «moonwalk» ble introdusert. Før det hadde han allerede gjort det bra med salget av «Thriller», men mange eksperter sier at den opptrednen «skyrocket» hele karrieren hans, sier Hunnestad.

Marius Wærhaug Madsen i fanklubben Norges fanklubb for Michael Jackson, sier superstjernen skal ha øvd i lang tid før han introduserte «moonwalk» i 1983.

– Det var da han egentlig fikk vist frem sin helt nye dansestil og hvor han brøt med mye av de etablerte dansetrinnene fra Motown og gruppedansingen han hadde gjort med brødrene sine frem til da.

Madsen mener på generelt grunnlag at ting brukt av superstjernen burde vært samlet i et museum og ikke auksjonert bort.

«King of pop»

Låten «Billie Jean» kom ut i 1982 i albumet «Thriller». Michael Jackson startet sin artistkarriere allerede som femåring med fire av hans fem brødre i bandet «The Jackson Five».

Superstjernen som ofte blir referert til som «The king of pop», døde i sitt hjem i nærheten av Los Angeles i 2009, 50 år gammel.

USA/ People gather around the star of the late Michael Jackson on the Walk of Fame in Hollywood

Superstjernen døde i sitt hjem i 2009. Her er fans samlet ved stjernen hans på Walk of Fame i Los Angeles samme år.

Foto: MARIO ANZUONI / REUTERS

Kulturstrøm

 • Utenlandsk støtte til Y-blokka

  – Y-blokka er et hovedverk innen det 20. århundrets arkitektur og er av internasjonal betydning. Det skriver direktøren i den engelske foreningen Twentieth Century Society, Catherine Croft, i et åpent brev til den norske regjeringen. De legger ytterligere press på regjeringen i diskusjonen om fredning av den ikoniske bygningen i Regjeringskvartalet når de planlegger Oslo-besøk med sine medlemmer og støttespillere i 2020, skriver Arkitektnytt.

  Regjeringskvartalet
  Foto: Teigens Fotoatelier / Norsk Teknisk Museum
 • Nytt album fra Chemical Brothers

  Den britiske elektronika-duoen har noe helt nytt på gang, melder NME. Det dreier seg om «No Geography» – en ny fullengder som forventes utgitt i løpet av våren 2019. Albumet er det niende studioalbumet ut fra duoen som startet opp i 1991 og er kjent for låter som «Block Rockin' Beats» og «Setting Sun», med Noel Gallagher på vokal.

  Chemical Brothers
  Foto: JOSEP LAGO / Afp/Scanpix
 • Krever erstatning etter Northug-bok

  Aylar Lie fikk fjernet et avsnitt i biografen til Petter Northug. Nå krever hun økonomisk oppreisning, skriver VG. Lies advokat sier til avisen at hennes privatliv er krenket, og at de har sendt en juridisk vurdering til forlaget Pilars advokat.