Auksjonerer bort «moonwalk»-sko brukt av Michael Jackson

Skoene til superstjernen Michael Jackson er estimert å gå for over 70.000 norske kroner på auksjon. Det er et konservativt anslag, sier eier av auksjonshus til CNN.

Music Memorabilia Auction

Michael Jackson på scenen under «Victory Tour» i 1984.

Foto: AP

CNN meldte i dag at de sorte skoene Michael Jackson brukte første gang han utførte sin velkjente «moonwalk», skal auksjoneres bort. Auksjonen er satt til 26. mai.

Jackson skal ha brukt skoene mens han øvde på fremførelsen av låten «Billie Jean», som han sang på en spesialsending på TV i 1983, «Motown 25».

Ifølge auksjonshuset GWS Auctions, som skal auksjonere bort skoene, markerte denne opptredenen den aller første gangen Jackson utførte sine mest kjente dansetrinn.

– Alt relatert til Michael Jackson er ekstraordinært, og det å ha noe så historisk som disse skoene - som ble brukt av Michael når han først utførte «moonwalk», er mer enn spesielt, sier Birgitte Kruse i GWS Auctions til CNN.

– Et definerende øyeblikk

Opptrednen i 1983 er kanskje den mest kjente i hans karriere, sier Ola Stapnes Hunnestad, leder i fanklubben MJOAI.

Ola Hunnestad

Leder i fanklubben MJOAI, Ola Stapnes Hunnestad.

Foto: Privat

– Den opptrednen var legendarisk, det var første gang «moonwalk» ble introdusert. Før det hadde han allerede gjort det bra med salget av «Thriller», men mange eksperter sier at den opptrednen «skyrocket» hele karrieren hans, sier Hunnestad.

Marius Wærhaug Madsen i fanklubben Norges fanklubb for Michael Jackson, sier superstjernen skal ha øvd i lang tid før han introduserte «moonwalk» i 1983.

– Det var da han egentlig fikk vist frem sin helt nye dansestil og hvor han brøt med mye av de etablerte dansetrinnene fra Motown og gruppedansingen han hadde gjort med brødrene sine frem til da.

Madsen mener på generelt grunnlag at ting brukt av superstjernen burde vært samlet i et museum og ikke auksjonert bort.

«King of pop»

Låten «Billie Jean» kom ut i 1982 i albumet «Thriller». Michael Jackson startet sin artistkarriere allerede som femåring med fire av hans fem brødre i bandet «The Jackson Five».

Superstjernen som ofte blir referert til som «The king of pop», døde i sitt hjem i nærheten av Los Angeles i 2009, 50 år gammel.

USA/ People gather around the star of the late Michael Jackson on the Walk of Fame in Hollywood

Superstjernen døde i sitt hjem i 2009. Her er fans samlet ved stjernen hans på Walk of Fame i Los Angeles samme år.

Foto: MARIO ANZUONI / REUTERS

Kulturstrøm

 • Blir truleg digitaliseringsminister

  Nikolai Astrup frå Høgre blir truleg digitaliseringsminister, etter det NRK erfarer. Den nyoppretta stillinga vil blant anna få ansvar for å modernisere og digitalisere det offentlege Noreg, ifølge kjelder til NRK.

  Nikolai Astrup
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Publikumspris til øko-terroristfilm

  Tromsø internasjonale filmfestivals publikum kåret «Kvinne på krigsstien» til årets beste. Filmen handler om en kvinne som i hemmelighet gjør sabotasje i miljøets tjeneste. Benedikt Erlingsson har regi på filmen som er Islands Oscar-kandidat i år.

 • Filmbransjen lukter på norsk roman

  Simon Strangers roman «Leksikon om lys og mørke» er valgt ut som en av tolv bøker spesielt egnet for filmatisering. Romanen handler om forfatterens jødiske svigerfamilie som så vidt overlevde holocaust. Strangers bok ble plukket ut blant 160 søkere, og 11. februar skal den presenteres for Berlin-festivalens filmprodusenter. Møtepunktet mellom bok- og filmbransjen er et resultat av samarbeid mellom filmfestivalen i Berlin og bokmessen i Frankfurt. (NTB)

  Forfatter Simon Stranger
  Foto: Lise Åserud / NTB Tema