Normal

August Oddvar i Radioteatret

”Herren og han tjenere” av Axel Kielland. Det blir første gang siden premieren i 1957.

Kurer
Foto: Tone Georgsen / Scanpix

August Oddvar
Foto: Nasjonalbiblioteket, tegnet av Andreas Bloch

August Oddvar i sin eneste hørespillrolle

Hovedrollen som biskop Sigurd Helmer spilles av teaterlegenden August Oddvar. Bakgrunnen var århundrets mest omtalte rettssak i Sverige, der en biskop ble avsatt i vanære, dømt for å ha skrevet sjikanøse brev om sine konkurrenter til bispestillingen.

De store følelsers og idealers mann
August Oddvar var et av de store navn på Nationaltheatret, men underlig nok opptrådte han bare denne ene gangen i Radioteatret. Det kan ha hatt sin årsak i at det var en viss skepsis i Oddvars generasjon av skuespillere mot dette nymotens, underlige og usynlige eter-teatret. Han var født i 1877 og var allerede rundt 50 da Radioteatret så smått kom i gang. Kanskje var også hans stil litt for stor for det mer intime radio-mediet. Han er blitt kalt de store følelsers og idealers mann. Med sin ruvende skikkelse og rungende stemme fylte han bokstavelig talt hele rommet når han sto på Nationaltheatrets scene. Nokså spesielt er det også at August Oddvar var 80 år da han spilte biskop Helmer, både på Nationaltheatret og i Radioteatret! Var respekten så stor at en stor skuespiller fikk en stor rolle, nærmest uavhengig av alder? Modellen for det hele, biskop Helander i Sverige, var i 50-årene da han ble utnevnt. Dette er i mer enn ett henseende et klenodium, et historisk opptak.

12. desember 1952 ble Dick Helander utnevnt til biskop i Sverige. Ett år etter ble han avsatt, dømt for æreskrenkelser i anonyme brev. Hans fingeravtrykk ble funnet på to av over 200 brev, og de var skrevet på en skrivemaskin som han disponerte.

Også i Norge fulgte man ivrig med. Et par år etter dommen skrev forfatteren og Dagblad-journalisten Axel Kielland et skuespill om saken, Herren og hans tjener. Det ble suksess både på Nationaltheatret og andre scener – også i Sverige og Finland. Så ble stykket satt opp som hørespill i NRK, før det endelig ble filmatisert i 1959, med Claes Gill i hovedrollen.

Her blir det gjenhør også med andre store stemmer i norsk teater: Ella Hval som hans fritenkende hustru, Toralv Maurstad som deres sønn, Børseth Rasmussen som biskopens rival,Tornkvist. Og Olafr Havrevold, Axel Thue, Kolbjørn Buøen og Einar Sissener i andre roller. Regi: Alfred Maurstad.

Var biskopen skyldig eller ikke? Det skal vi ikke si noe om. Det overraskende utfallet av den rettssaken som snart klubbes igang i Radioteatret, røper vi ikke!

Mer om  "Herren og hans tjenere" som podkast

[Tekst: Nils Heyerdahl]

Kulturstrøm

 • Beskylder motehus for plagiat

  Den norske designeren Edda Gimnes beskylder det italienske luksusmerket Moschino for å ha kopiert klesdesignet fra hennes vår- og sommerkolleksjoner fra 2016 og 2017 (til venstre), skriver MinMote. Da Moschino lanserte sin nye kolleksjon under moteuken i Milano, reagerte Gimnes på at mønsteret på klærne lignet. Gimnes skal ha vist skisser av klærne til motehuset under et besøk på New York-kontoret deres sist høst. Moschino-kolleksjonen hylles av motemagasinet Vogue.

  Edda Gimnes design (til venstre) og Moscihno-design (til høyre)
  Foto: Edde Gimnes/AFP
 • Ny TV-seier for Lindmo

  Anne Lindmo har fått en knallåpning på TV-høsten. Fredag hadde hun 736.000 seere, nesten dobbelt så mange som TV 2-rivalen Fredrik Skavlan, skriver Kampanje. 736.000 seere er en økning fra forrige uke da 620.000 fikk med seg TV-programmet.

  Anne Lindmo nytt
  Foto: Julia Naglestad