Hopp til innhold

Audun Automat har skifta kjønn

– Det var en magisk tid. Men nok var nok, sier Marianne Krogness om tiden i Tramteatret. Denne uka skal de opptre sammen for siste gang.

Foran campingvogn

Thorsten Dulsrud (Guttorm Grevling), Anders Rogg (Leon Latex), Arne Garvang (Pelle Parafin), Billy Johansson (Billy Betong), Marianne Krogness (Sandra Salamander), Anne Nyutstumo (Ragna Rekkverk) og Liv Aakvik (Frida Frosk). Lua til Sandra Salamander var for øvrig Marianne Krogness' egen ide.

Foto: Privat

De reiste land og strand rundt, solgte tusenvis av plater og var stadig ute med nye TV-serier. Radikalerne i Tramteatret var det helt store på 1970- og 80-tallet.

– Det var hele livet vårt. Det er nok den viktigste sammenhengende perioden i livet mitt, sammen med barndommen, forteller Marianne Krogness, bedre kjent som Sandra Salamander, til NRK.no.

I ti år reiste de rundt til de fleste steder i landet, bortsett fra Røros.

– Dit har jeg reist i ettertid, forteller Krogness og ler. – Ingen hadde regna med at det skulle bli så stort, legger hun til.


Ny sang

25 år senere står de sammen på Chateau Neufs scene igjen, med en splitter ny sang som avslører hvordan det har gått med Pelle Parafin, Leon Latex, Frida Frosk og de andre i Bøljebandet.

Veit du at Audun Automat har skifta kjønn og gjemmer seg i Vietnam? Nå heter'n Inga Internett og tjener penger på å plage folk med spam....

(Atikkelen fortsetter under)
HØR HELE DEN NYE LÅTA TIL TRAMTEATRET HER:

Tramteatret

Arne Garvang/Pelle Parafin

Arne Garvang slik vi husker ham som Pelle Parafin.

Foto: privat

Året er 1976. Trygve Bratteli er statsminister, det finnes én tv-kanal og én radiokanal og Norge har akkurat funnet olje i Nordsjøen.


I en leilighet i Waldemar Thranes gate holder en gjeng som har brutt ut av student-teateret på Chateau Neuf stiftelsesmøte for en ny teatergruppe.


– Jeg foreslo at vi skulle kalle oss Ruseløkka/St.Hanshaugen kommunistiske gitargruppe. Det ble ikke vedtatt. Vi bestemte oss for å hete Tramteatret, betalte 100 kroner i kontingent og gikk hjem og la oss, forteller Arne Garvang.


I formålsparagrafen står det at de skal stå på de svake og undertryktes side, og at de skal nå ut til hele Norge. Det gjør de også.


Første revysuksess

Tramteatrets første helaftens revy, Deep Sea Thriller, skulle settes opp på Det Norske Studentersamfunds scene i Oslo i april 1977.

Fem dager før premieren på revyen om norsk oljepolitikk skjer den første ukontrollerte oljeutblåsingen på Bravo-plattformen i Nordsjøen.

Mens opprydningen pågår spiller Tramteatret for fulle hus i Oslo. "Brennaktuelt teater" lyder overskriften på anmeldelsen i Dagbladet.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Utsolgt

Tramteatret spilte for fulle hus, landet rundt.

Foto: Privat

De neste årene kommer Tramteatret med flere revyer, og i 1980 dukker Pelle Parafins Bøljeband opp på TV-skjermene for første gang i serien Serum Serum.

Plastposen som hadde fungert som teatergruppas bank og regnskap var ikke lengre tilstrekkelig.

– Det var ganske mange tusen kroner innom den plastposen. Hvis noen trengte penger til noe, stakk de hånda ned i posen og tok det de trengte, forteller Per Kjeve, også kjent som Audun Automat.

Stille etter stormen

Marianne Krogness

– Ingen hadde regna med at det skulle bli så stort, forteller Marianne Krogness.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Etter ti år på scenen var det over. Da hadde Tramteatret produsert ti LP-plater/kassetter, seks musikkrevyer, fire TV-serier, 20 radioprogrammer og 200 konserter og turneer over hele landet.

Det ble plutselig veldig stille.

– Vi var større enn antallet personer. Alle fant sin plass. Vi levde i en unntakstilstand, og så ble det jo plutselig veldig stille. Sånn sett var det en tøff tid, selv om vi fikk andre ting å holde på med, forteller Marianne Krogness om bruddet.



Dokumentar

I år er det altså 25 år siden gjengen fant ut at nok var nok.

NRKs journalist Line Alsaker har laget radiodokumentaren "Tramteatrets siste sang", som skal sendes den første lørdagen i mars.

(Artikkelen fortsetter under videoen)
SE VIDEO: Her kommer Pelle Parafins Bøljeband...

Video pelleparafin-110225-p


– Dette er historien om hvordan de ble så berømte. Gruppa hadde en gjennomslagskraft som folk bare kan fantasere om i dag, sier Alsaker til NRK.no.


Hun har hørt igjennom utallige timer med opptak, snakket med alle bandmedlemmene og funnet mye gull som hun ikke ante fantes.


– Dette er første gang de forteller om hvordan det var å være med i Tramteatret. Det blir en slags bakomfilm på radio, forteller journalisten.

Sammen igjen

I anledning radiodokumentaren skal Tramteateret spille sammen en siste gang. Det skjer på Chateu Neuf i Oslo 3. mars, altså samme sted som det hele startet.

Her skal Pelle Parafins Bøljeband spille en helt ny låt, vise private bilder fra alle turnéene, og det blir premiere på radiodokumentaren om dem.

Så er du i Oslo, er det altså mulig å få hørt dem live en aller siste gang.

Hør radiodokumentaren "Tramteatrets siste sang" på NRK P2 lørdag kl.10.03, reprise søndag kl.21.03. Av Line Alsaker, teknisk regi Merete Antonsen. Konsulent Kari Hesthamar.

Pelle Parafin

Tramteatret ute på tur, i sine særegne kostymer.

Foto: Privat

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober