- Endelig kan Aud se ned på oss

Iført store tøfler, skaut og forkle er den folkekjære skuespilleren Aud Schønemann foreviget på en sokkel utenfor Oslo Nye Teater.

Video Schønemann på sokkel

VIDEO: Sønnen til Aud Schønemann, Pål Pande-Rolfsen, inspiserer statuen.

– Vi har kjempet i mange år for å få Aud opp på sokkel. Vi trenger en statue her på Oslo Nye. På Nationaltheatret har de jo Wenche Foss, og nå har vi vår Aud, smiler skuespillerkollega og venninne Kari-Ann Grønsund.

Hun synes statuen av Schønemann, laget av billedhugger Nina Sundbye, er flott - og at den gjenspeiler Aud slik hun var.

– Sundbye har fått til den lille underfundigheten ved Aud. Hun har fått til alt rett og slett, sier Grønsund fornøyd.

Skuespiller Kari-Ann Grønsund

Skuespiller Kari-Ann Grønsund var kollega med Aud Schønemann. Hun er svært begeistret for den nye statuen.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– For en gangs skyld kan nå lille Aud se ned på oss andre - hun som var så liten, og som måtte se opp på alle, sier skuespillerkollegaen.

Forestiller «Lilly Hansen»

Aud Schønemann har på seg tøfler og skaut på sokkelen, som er en krakk. Hun forestiller vaskekjerringen Lilly Hansen fra komedieklassikeren «Skulle det dukke opp flere lik, er det bare å ringe», som hun fikk kritikerprisen for.

– Se på de flotte beina. Selv i store tøfler hadde Aud nydelige, slanke ben. Og nå skal hun stå og inspisere alle som kommer inn her på teateret, sier Grønsund begeistret når hun inspiserer statuen.

Er hun en type som ville likt å stå på sokkel - selv om det i dette tilfellet er en krakk?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror heller hun ville ha sittet på den. Men det er jo vi som har satt henne på sokkel. Det er vi som ville ha en liten skytsengel på Oslo Nye Teater. Og Aud stod for alt det en komedienne kan være.

Video Schønemann i "Skulle det dukke opp flere lik"

VIDEO: Schønemann i 'Skulle det dukke opp flere lik'.

Nervøs foran hver forestilling

Grønsund forteller at Aud elsket publikum, og at hun var livredd for ikke å være god nok.

– Hun var like nervøs foran hver forestilling. Da satt hun på en krakk ute i kulissene, med masse sommerfugler i magen, og ventet på å komme inn på scenen, forteller Grønsund.

Video Aud Schønemann om nervøsitet

VIDEO: Aud Schønemann snakker om om nervøsitet.

– Den rollen var typisk for Aud

– Denne krakken er Aud Schønemanns form for sokkel, sier Nina Sundbye, som har laget statuer av blant andre Per Aabel og Leif Juster.

Hun har brukt to år på å lage statuen av Aud Schønemann.

– Først måtte jeg tenke ut hvilken rolle hun skulle ha, og så følger en lang tankeprosess. Deretter lager jeg en liten skulptur, prøver ut forskjellige ting med den, før jeg til slutt lager den store skulpturen.

– Lilly Hansen var en typisk rolle for Aud. Hun spilte ofte slike typer, slike antihelter, forteller Sundbye.

Oslos ordfører Fabian Stang avduket torsdag kveld den nye skulpturen som står rett ved inngangen til Oslo Nye Teater.

Kulturstrøm

  • Netflix får innholdsfilter for barn

    Ved hjelp av pinkode kan foreldre forhindre at barn bruker profiler . Det er også mulig å bruke filter på barneprofilene for å blokkere serier som ikke egner seg for barnets alder. Det blir også mulig å kontrollere hva barnet har sett på og å gjøre enkelte filmer og serier utilgjengelige. (NTB)

  • Svenske danseband bekymret

    Flere svenske danseband har gått sammen og skrevet et åpent brev till kulturminister Amanda Lind. Ingen av krisepakkene som er presentert hjelper danseband, som mener de risikerer å forsvinne, skriver SVT.

  • Bocelli sender konsert på YouTube

    Tenoren Andrea Bocelli synger i katedralen Duomo di Milano påskeaften. Konserten gjennomføres uten publikum og sendes direkte på Bocellis Youtubekanal.