Hopp til innhold

Åtte produksjoner søker om støtte fra insentivordningen

I fjor fikk «Snømannen» 40.5 millioner kroner, nesten hele potten til insentivordningen for film. I år vil de ha enda mer. Totalt konkurrerer åtte produksjoner om potten på 56 millioner kroner.

Michael Fassbender som spiller Harry Hole

SNØMANNEN: Filmen «Snømannen» fikk størstedelen av støtten fra insentivordningen i 2016. Her er hovedrolleinnehaver Michael Fassbender under innspillingen på en trikk i Bjørvika i Oslo.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Fire filmer og fire TV-produksjoner har søkt om støtte fra insentivordningen for film i 2017.

I tillegg til Hollywood-produksjonen av Jo Nesbøs «Snømannen», har også filmene «Lost in Norway», «The Postcards Killings» og «The Bird Catcher» søkt om støtte. TV-seriene som ønsker en del av potten er «Grenseland», «Profitøren», «Viking Skool» og «Shetland – 4».

– Dette er en dobling i antall søkere fra i fjor. Det er vi glade for, sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør i Norsk filminstitutt (NFI).

Skal lokke filmen til Norge

Gjennom insentivordningen kan film- og TV-produksjoner som gjør opptak i Norge søke om å få refundert utgifter. Men filmbransjen selv har kritisert ordningen for å ha for lite penger i potten.

Likevel har ordningen brakt to store filmproduksjoner til Norge, «Snømannen» som ble spilt inn i Oslo og «Downsizing» som blant annet gjorde opptak i Trollfjorden.

I 2016 gikk 40.5 millioner kroner til Hollywood-innspillingen av «Snømannen», mens «Downsizing», med Matt Damon i en av hovedrollene, måtte klare seg med 4,5 millioner. I år søker «Snømannen» om midler til restopptak.

Konkurrerer om 56 millioner

I statsbudsjettet for 2017 økte regjeringen potten i insentivordningen for film med 11 millioner. Dermed er det totalt 56 millioner i potten som årets søkere konkurrerer om.

To av seriene som har søkt om støtte i år er norske. Dette er «Grenseland» og «Profitøren».

Helgeland i NFI mener at søkertallene viser at insentivordningen er attraktiv.

– Det er ganske store prosjekter som har søkt om støtte i år. Og det er en god blanding, med tanke på at det både er norske og utenlandske prosjekter som søker, sier Helgeland.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.