Hopp til innhold

Åtte julesanger du kanskje ikke har hørt

Begynner du å bli lei av Chris Rea og Michael Bolton? Verden er full av julesanger, og her er et knippe godlåter du kan imponere julegjestene med.

James Brown

James Brown er en av mange artister som har gjort julesanger utenfor allfarvei.

Foto: EUGENE HOSHIKO / AP

1. Carlene Davies & Trinity: Santa Claus (Do You Ever Come To The Ghetto)

Det finnes utallige juleversjoner i reggaen, men denne er en originallåt, skrevet av reggaelegenden Tommy Cowan (The Jamaicans).

Tittelen sier alt, og Carlene Davies er en av mange reggaeartister som har gjort versjoner av denne.

Her er en versjon med toasteren Trinity som kommer inn på slutten av låten.

2. James Brown: Santa Claus Go Straight To The Ghetto

«The godfather of soul» tar opp samme temaet som Carlene Davis gjør i låten over.

James Brown står ikke med lua i hånda, for han har noen sanningens ord til julenissen …

3. Fairuz: Baddi Khabberkon (Christmas carol)

I Libanon er Fairuz ganske enkelt en legende. Hun tilhører den store kristne minoriteten i landet, men hennes legendestatus er like stor i alle leire.

Ikke minst er hun stor blant de palestinske flyktningene i Libanon, som hun omfavnet i en periode i landets historie hvor deres status var en stor kilde til konflikt.

Hun har selvsagt sunget julesanger, både oversatte kjente sanger fra Vesten, men også, som her, tradisjonelle julesanger fra Midtøsten.

4. El Gran Combo: Asalto Navideño

Av mange regnet som verdens beste salsaband. El Gran Combo de Puerto Rico, som er deres fulle navn, ble stiftet i 1962, og de har spilt sammen med største stjernene i salsahistorien, ikke minst Celia Cruz.

I Colombia er de erklært «La Universidad de Salsa», intet mindre. Deres første jule-salsaplate kom i 1966, og de har vært tilbehør på julesendinger på puertorikansk fjernsyn utallige ganger. Her er en klassiker.

5. Ital Skurk: Fira Jul Ifred

Det svenske roots reggae-bandet Ital Skurk spilte inn juleklassikere i reggaetakt for ti år siden. Da ante de nok ikke at deres egen komposisjon, tittelsporet, skulle bli en moderne juleklassiker, rett og slett i kraft av sangens budskap.

Nissen får representere alle de som må tilbringe julen ute på gaten, i kulde og sne: «Det bryr vi oss inte om, vi vil bara fira jul ifred!»

6. Chief Commander Ebenezer Obey & His International Brothers: A Christmas Special

Få tar julen mer alvorlig enn afrikanere. Familien samles, gaver deles ut, god mat i grytene og selvsagt: musikk i anledning frelseren som ble født.

På Youtube ligger en hel kassett tilgjengelig, og denne viser juju-mesteren Ebenezer Obey fra Nigeria. Han driver frem gitarheltene i bandet og innimellom svinger de innom kjente julesanger.

7. Dawit: Bekele: Amharic Christmas Song

Amharic Christmas Song er en tradisjonell julesang fra Etiopia, et land som ble kristnet mange hundre år før England.

Så, ja, they know it's christmas time, after all.

8. Joseph Spence: Santa Claus Is Coming To Town

Ok, en liten ekstragave. For dem som oppdaget bluesen på 1960-tallet, regnes Joseph Spence som en av de mest innflytelsesrike musikerne.

Egentlig var han en enkel fisker fra Bahamas som lærte seg gitar på egen hånd, men da han tok med seg gitaren til sørstatene i USA for å jobbe, kom han i kontakt med den amerikanske bluesen.

Ryktene begynte å gå rykter om denne særegne musikeren som spilte på små blues-joints, men han dro etter hvert tilbake til Bahamas.

Spence ville ikke bli musiker, men Ry Cooder og Taj Mahal ville det annerledes. De hentet ham tilbake til statene på 1970-tallet, hvor dette opptaket er gjort i november 1971, i Massachusetts.

Julemusikk blir aldri helt det samme.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad