Åtte julesanger du kanskje ikke har hørt

Begynner du å bli lei av Chris Rea og Michael Bolton? Verden er full av julesanger, og her er et knippe godlåter du kan imponere julegjestene med.

James Brown

James Brown er en av mange artister som har gjort julesanger utenfor allfarvei.

Foto: EUGENE HOSHIKO / AP

1. Carlene Davies & Trinity: Santa Claus (Do You Ever Come To The Ghetto)

Det finnes utallige juleversjoner i reggaen, men denne er en originallåt, skrevet av reggaelegenden Tommy Cowan (The Jamaicans).

Tittelen sier alt, og Carlene Davies er en av mange reggaeartister som har gjort versjoner av denne.

Her er en versjon med toasteren Trinity som kommer inn på slutten av låten.

2. James Brown: Santa Claus Go Straight To The Ghetto

«The godfather of soul» tar opp samme temaet som Carlene Davis gjør i låten over.

James Brown står ikke med lua i hånda, for han har noen sanningens ord til julenissen …

3. Fairuz: Baddi Khabberkon (Christmas carol)

I Libanon er Fairuz ganske enkelt en legende. Hun tilhører den store kristne minoriteten i landet, men hennes legendestatus er like stor i alle leire.

Ikke minst er hun stor blant de palestinske flyktningene i Libanon, som hun omfavnet i en periode i landets historie hvor deres status var en stor kilde til konflikt.

Hun har selvsagt sunget julesanger, både oversatte kjente sanger fra Vesten, men også, som her, tradisjonelle julesanger fra Midtøsten.

4. El Gran Combo: Asalto Navideño

Av mange regnet som verdens beste salsaband. El Gran Combo de Puerto Rico, som er deres fulle navn, ble stiftet i 1962, og de har spilt sammen med største stjernene i salsahistorien, ikke minst Celia Cruz.

I Colombia er de erklært «La Universidad de Salsa», intet mindre. Deres første jule-salsaplate kom i 1966, og de har vært tilbehør på julesendinger på puertorikansk fjernsyn utallige ganger. Her er en klassiker.

5. Ital Skurk: Fira Jul Ifred

Det svenske roots reggae-bandet Ital Skurk spilte inn juleklassikere i reggaetakt for ti år siden. Da ante de nok ikke at deres egen komposisjon, tittelsporet, skulle bli en moderne juleklassiker, rett og slett i kraft av sangens budskap.

Nissen får representere alle de som må tilbringe julen ute på gaten, i kulde og sne: «Det bryr vi oss inte om, vi vil bara fira jul ifred!»

6. Chief Commander Ebenezer Obey & His International Brothers: A Christmas Special

Få tar julen mer alvorlig enn afrikanere. Familien samles, gaver deles ut, god mat i grytene og selvsagt: musikk i anledning frelseren som ble født.

På Youtube ligger en hel kassett tilgjengelig, og denne viser juju-mesteren Ebenezer Obey fra Nigeria. Han driver frem gitarheltene i bandet og innimellom svinger de innom kjente julesanger.

7. Dawit: Bekele: Amharic Christmas Song

Amharic Christmas Song er en tradisjonell julesang fra Etiopia, et land som ble kristnet mange hundre år før England.

Så, ja, they know it's christmas time, after all.

8. Joseph Spence: Santa Claus Is Coming To Town

Ok, en liten ekstragave. For dem som oppdaget bluesen på 1960-tallet, regnes Joseph Spence som en av de mest innflytelsesrike musikerne.

Egentlig var han en enkel fisker fra Bahamas som lærte seg gitar på egen hånd, men da han tok med seg gitaren til sørstatene i USA for å jobbe, kom han i kontakt med den amerikanske bluesen.

Ryktene begynte å gå rykter om denne særegne musikeren som spilte på små blues-joints, men han dro etter hvert tilbake til Bahamas.

Spence ville ikke bli musiker, men Ry Cooder og Taj Mahal ville det annerledes. De hentet ham tilbake til statene på 1970-tallet, hvor dette opptaket er gjort i november 1971, i Massachusetts.

Julemusikk blir aldri helt det samme.

Kulturstrøm

 • Seriemorder på kinotoppen

  Den nye «Halloween»-filmen dro inn 77,5 millioner dollar åpningshelgen. Det holdt til førsteplass på kinotoppen. Filmen har også den beste åpningen for en film med en kvinne på over 55 år i hovedrollen, og rekorden for filmer i denne skrekkserien. «Halloween» er en direkte oppfølger til John Carpenters klassiske film fra 1978 (NTB)

  Jamie Lee Curtis
  Foto: Mario Anzuoni / Reuters/Scanpix
 • Åpen om narkotikamisbruk

  I podkasten «Mandag hele året» om DumDum Boys er programleder Espen Thoresen åpen om sitt eget dopmisbruk når han intervjuer vokalist Kjartan Kristiansen. – Det ville vært urettferdig hvis Kjartan skulle stått igjen alene som misbruker, sier han til Spillerom på NRK Radio. – Jeg var ikke like langt ute som Kjartan, men jeg var også en misbruker. Dette er en subjektiv dokumentar, da må jeg bli med og ta støyten. I rettferdighetens navn.

  Espen Thoresen
  Foto: Marte Solbakken
 • Prisheder for Louis-Dreyfus

  Vi kjenner henne ikke minst som Elaine i «Seinfeld». Julia Louis-Dreyfus' humorkarriere strekker seg over flere tiår, og nå har hun fått en høythengende pris for innsatsen. Komiker, produsent og skuespiller Julia Louis-Dreyfus kan nemlig sette den fine Mark Twain-prisen på peishylla. Prishederen fant sted søndag med en TV-sendt fest på Kennedy Center i Washington, melder TT. – Hun var magisk. Jeg tror ikke serien ville blitt en så stor suksess uten henne, sa Jerry Seinfeld foran søndagens prisheder. (NTB)

  Julia Louis-Dreyfus
  Foto: Owen Sweeney / AP