Ferdinand Magellan var en portugisisk sjøfarer og oppdagelsesreisende, den første som fant en passasje fra Atlanterhavet til Stillehavet.
Jordomseilingen (1519-1522) var historiens første, og de påfølgende hundreårene ble Magellans bedrifter unisont hyllet.
Ferdinand Magellan, portugisisk sjøfarer.
Foto: BritannicaSenere i historien, nærmere vår tid, har det blitt allmennkunnskap at Magellan og flere andre «oppdagere» også var brutale kolonister som plyndret, drepte og tok urbefolkning som slaver.
Likevel bruker vi navnet hans om et av de største og mest omtalte himmellegemene våre: de Magellanske skyer. Det vil flere astronomer gjør noe med, skriver Guardian.
– Magellan begikk forferdelige handlinger. I Filippinene og Guam brente han ned landsbyer og drepte innbyggerne deres, sier Mia de los Reyes, astronom ved Amherst College i Massachusetts.
Hun får støtte av professor David Hogg ved New York-universitetet. Han mener skyene har vært kjent for urbefolkningen i Sør-Amerika i tusenvis av år, og er nevnt av historikere så tidlig som 900-tallet.
– Det viktigste her er at skyene ikke er hans oppdagelse, sier Hogg.
To navneskifter: Pluto og Hubble
Men det er ikke lett å forandre navn når vitenskapen først har bestemt seg.
Debatten om Magellanskyene er bare en av mange som foregår i vitenskapsmiljøet for tiden. Et annet eksempel er biologien, der forskere vil forandre navn på arter som er oppkalt etter Hitler og Mussolini.
Per Barth Lilje, instituttleder ved institutt for teoretisk astrofysikk på UiO.
Foto: UiO– Dette er noe som ligger litt i tiden, men det er ingen enkel prosess, sier Per Barth Lilje, instituttleder for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo.
Hvis Magellan-navnet skal forandres, må det vedtas av den internasjonale astronomiske union (IAU). De holder møte hvert tredje år, det neste er Cape Town i august neste år.
Der skal 12400 medlemmer fra hele verden stemme over det eventuelle forslaget, inkludert Barth Lilje.
I løpet av nordmannens lange fartstid i bransjen, har han bare opplevd to offisielle navneskifter:
- 2005: Det blir opprettet en ny kategori planeter, dvergplanetene. Solsystemets daværende minste planet, Pluto, mister statusen som planet.
- 2018: Hubbles lov skifter navn til Hubble-Lemaître, for å gi ære til den belgiske presten George Lemaîtres bidrag til loven.
– Verden er mer enn Europa
Barth Lilje vil helst ikke komme med noen meninger før han får høre debatten, men sier likevel:
– Hva skal man kalle dem ellers?
Instituttlederen lar seg ikke imponere av navnet «Melkeskyene», som flere har lansert som forslag.
– Bakgrunnen her er jo at verden er mer enn Europa. Men nå har dette navnet vært brukt i 500 år, så det er vanskelig å endre. Vi får se hvordan argumentene er på begge sider.
Flere stemmer har også spurt hvor dette skal ende. Magellan har flere steder oppkalt etter seg, i tillegg til noen av verdens beste teleskoper.
Barth Lilje tviler på at forslaget om å endre navn vil bli enstemmig vedtatt.
– Det har jo vært mange saker om dekolonialisering og woke, spesielt i USA og Storbritannia. Hvor sterkt det slår gjennom internasjonalt, det vet jeg ikke.
– Hva tror du portugisiske astronomer tenker om dette?
– De vil nok være ganske ivrige på å beholde Magellan, sier Barth Lilje.