Astrid Lindgren elsket ensomheten

– Hun opplevde mer lykke i ensomheten enn i sine kjærlighetsforhold, forteller Jens Andersen, som gir ut en ny biografi om forfatteren.

Jens Andersen om Astrid Lindgren.

Astrid Lindgren brukte sitt forfatterskap til å fortelle at mennesket må lære seg å tåle ensomheten, sier biograf Jens Andersen som besøker programmet Brenner & bøkene 3. desember. Programleder Hans Olav Brenner.

I to år har den danske forfatteren Jens Andersen dykket ned i Astrid Lindgren liv og resultatet er biografien «Denne dag, et liv».

- Astrid Lindgren var veldig opptatt av ensomheten. Hun brukte det som tema i sitt forfatterskap og vi har kanskje glemt at mange av jentene og kanskje aller mest gutten, var ensomme, forteller forfatteren.

– Hun ønsket å fortelle oss at mennesket er født ensom og dør ensom. I vår kultur er ensomhet et tabu, her skal vi helst være sammen med andre og ikke være alene.

Dagbøker og brev

Andersen har samarbeidet med Lindgrens datter om biografien. Han fikk lov til å lese gjennom forfatterens dagbøker og de mange brevene hun skrev.

- Jeg lette lenge etter hva det var som skulle blir den røde tråden. Til slutt fant jeg ut at det var temaet ensomhet, som hun var veldig opptatt av og som hun skrev om i nesten alle sine bøker. Det samler også alle de andre trådene i hennes forfatterskap.

Andersen forteller at Astrid Lindgren brevvekslet med en tenåringsjente som gjerne ville være med i filmatiseringene av Lindgrens bøker. Men etter hvert utvidet brevvekslingen seg til å handle om det å være ung, om følsomhet, og ikke minst ensomheten.

Det nye jeg oppdaget da jeg skrev denne biografien var at Astrid Lindgren hadde så mye å fortelle om ensomheten. Hun var like mye en filosof som forfatter. Hun mente at hvis vi ikke tør å kjenne på denne ensomheten, og det å bare være i vårt eget selskap, da får vi problemer.

Mistet barnet

Lindgren var selv preget av at hun som 19-åring fikk barn utenfor ekteskapet, et barn hun måtte gi fra seg. Det tok tre år før hun fikk det tilbake.

- Dette preget henne sterkt. Hun hadde ingen lykkelige kjærlighetsforhold til menn, men var lykkelig sammen med barna og barnebarna. Men de beste stundene hadde hun når hun var ensom. Da kunne hun være kreativ, da kunne hun skrive.

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren debuterte 1944 med en forholdsvis konvensjonell ungpikebok «Britt-Mari lättar sitt hjärta». Året etter kom «Pippi Långstrump»

Foto: Hansson, Dan / SCANPIX

Kulturstrøm

 • Motemagasingigant dropper pels

  Motemagasinet Elle med 100 millioner lesere vil ikke lenger bruke klær lagd av dyrepels i sitt redaksjonelle innhold og reklamer.

  Bladet har 46 utgaver verden over. 13 av dem har allerede droppet pels, ytterligere 20 skal starte ved nyttår, og resten følger året etter.

  – Pelsens tilstedeværelse på våre sider og i vårt digitale innhold er ikke lenger i tråd med verdiene våre eller verdiene til våre lesere, sier magasinets internasjonale direktør Valeria Bessolo Lopez.

  Andre store moteblader, deriblant Vogue i Storbritannia og USA, InStyle USA og Cosmopolitan i Storbritannia har allerede droppet pels fra sitt redaksjonelle innhold. Det samme har en rekke moteprodusenter.

  (NTB)

 • Baldwin føler ikke skyld

  Natt til fredag ble intervjuet med Hollywood-skuespiller Alec Baldwin sendt i USA. Dette er det første intervjuet skuespilleren har hatt etter at han skjøt og drepte en filmfotograf under innspillingen av filmen «Rust».

  Et av spørsmålene Baldwin fikk fra journalisten var om han følte skyld eller ei.

  – Nei. Nei. Jeg hadde kanskje tatt mitt eget liv om jeg trodde jeg var ansvarlig, og det sier jeg ikke med letthet, svarer skuespilleren, før han forteller at han drømmer om hendelsen konstant.

  – Det skal ikke være ekte ammunisjon noe som helst sted i nærheten av et filmsett. Jeg har ingenting å skjule, sa skuespilleren.

  Baldwin, sammen med andre produsenter av filmen, er saksøkt av flere tidligere medarbeidere fra filmsettet. Produsentene er blitt kritisert for å skape et «utrygt arbeidsmiljø».

  Alec Baldwin intervjues av ABC News
  Foto: Jeffrey Neira / AP
 • Gazprom overtar russiske Vkontakte

  Det statlig eide russiske gasselskapet Gazprom tar over det russiske svaret på Facebook, Vkontakte. Kjøpet av det populære sosiale mediet blir sett på som et ledd i myndighetenes ambisjon om å ta kontroll over medier og internett, melder AFP/NTB.