NRK Meny
Normal

Assange bønnfalt skuespiller om å droppe film

Les Wikileaks-grunnlegger Julian Assange sitt brev til skuespilleren som spiller ham i filmen «The Fifth Estate».

Julian Assange og Benedict Cumberbatch

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange (til venstre) forsøkte å få skuespiller Benedict Cumberbatch til å droppe rollen i filmen «The Fifth Estate».

Foto: Scanpix

Spillefilmen «The Fifth Estate» forteller historien om hvordan den australske Wikileaks-grunnleggeren klarte å røske i maktstrukturer ved å legge sensitive statshemmeligheter og avsløringer om svik og korrupsjon ut på nettet.

Benedict Cumberbatch, som blant annet spilte hovedrollen i serien «Sherlock», spiller Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange i filmen.

– Forvrengt historie

I et brev datert 15. januar i år, henvender Assange seg direkte til Cumberbatch, og forsøker å advare skuespilleren fra å ta jobben. Dette brevet ble onsdag denne uken lagt ut på Wikileaks.

Les hele brevet her.

Brevet åpner med at Assange lovpriser Cumberbatch for sine skuespillerferdigheter – før han kommer fram til sin agenda: Å overtale Cumberbatch til å droppe filmen.

– Jeg tror ikke den vil være noe positiv verken for meg eller folkene jeg bryr meg om. Jeg vet at den har til hensikt å framstille meg og arbeidet mitt i et negativt lys, og den vil fortelle en forvrengt historie, står det i brevet.

Se den offisielle traileren til filmen «The Fifth Estate»:

Cumberbatch forsøkte å få til et møte med Assange før filminnspillingen startet, men det ville ikke Wikileaks-grunnleggeren.

– Du forstår sikkert hvorfor det ville være en dårlig idé å møte deg. Da ville jeg ha gitt kredibilitet til denne elendige filmen. Samtidig ville jeg ha gått god for den talentfulle, men upresise framstillingen av meg som manuset ville tvunget deg til å gi, skriver Assange.

Basert på boken til Assange-medhjelper

Assange holder hus i den ecuadorianske ambassaden i London. Der har han oppholdt seg siden juni 2012 i frykt for å bli pågrepet av britiske myndigheter og utlevert til Sverige, hvor han er mistenkt for voldtekt og seksualforbrytelser.

Filmens framstilling av varslernettstedet er hovedsakelig basert på boken til den tidligere Wikileaks-toppen og Assange-vennen, Daniel Domscheit-Berg. Assange har et problem med at det er akkurat denne boken som danner grunnlaget for å fortelle historien, og han omtaler manuset som «giftig».

I boken skildres Wikileaks-gründeren sitt behov for makt og oppmerksomhet. Domscheit-Berg hevder at Wikileaks er en kaotisk og farlig nettside som ikke kan beskytte sine kilder godt nok. Og Julian Assange beskrives som briljant, men samtidig stormannsgal, paranoid, maktsyk og sparsom med sannheten.

Benedict Cumberbatch

Scene fra filmen «The Fifth Estate», hvor Benedict Cumberbatch spiller Julian Assange.

Foto: Frank Connor / Ap

– Filmens kildemateriale er en svikefull bok av en person som kjører en personlig vendetta både mot meg og min organisasjon, advarer Assange.

Da filmen hadde premiere på Toronto Film Festival i september, forsvarte regissør Bill Condon filmen med å si at filmen ikke er noe forsøk på å felle en dom over Assange eller Wikileaks, men å lage et portrett av de komplekse temaene rundt hemmelighold og åpenhet.

Svarte på brevet

Ifølge rapportene blir Assange framstilt som uflidd, frekk og klumsete i filmen. Filmen har fått blandede kritikker, men framstillingen av Assange blir roset, blant annet av Storbritannias statsminister David Cameron.

Cumberbatch har tidligere sagt at han ikke tror at Assange vil like portretteringen, men understreker at filmen er en feiring av hva han og Wikileaks har fått til.

Cumberbatch har også fortalt om brevet han fikk tilsendt, og ifølge BBC vurderte han å droppe rollen etter å ha lest det han omtaler som en «grundig, sjarmerende og intelligent» saksfremstilling.

Skuespilleren svarte senere på brevet med en e-post som ble formulert i en «høflig og omtenksom tone», melder Wikileaks.

Filmen «The Fifth Estate» har verdenspremiere i Storbritannia fredag, og settes opp på norske kinoer 22. november.

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller