Anker Seierstad-sak til Høyesterett

Borgarting lagmannsrett har frifunnet Åsne Seierstad for å ha krenket privatlivet til Suraia Rais, kona til bokhandleren i Kabul. Saken blir anket til Høyesterett.

Åsne Seierstad
Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Lagmannsretten har dermed satt til side dommen fra Oslo tingrett.

– Jeg er veldig glad for at lagmannsretten slår fast at jeg ikke har brutt noen journalistiske, etiske eller juridiske retningslinjer, sier Åsne Seierstad.

Suraia Rais

Suraia Rais

Foto: Tore Meek / Scanpix

Tingretten slo fast at Åsne Seierstad og Cappelen Damm måtte betale 125.000 kroner hver i oppreisning til Suraia Rais.

Rais gikk til sak mot Seierstad og forlaget Cappelen Damm med krav om erstatning og oppreisning etter at Seierstad ga ut boken «Bokhandleren i Kabul», om tiden hun tilbrakte med Rais og familien.

Tingretten mente at flere avsnitt i «Bokhandleren i Kabul» krenket Rais' privatliv. Lagmannsretten kom fram til at noen av utsagnene i boken var «meddelelser om privatlivet», men at det ikke var rettsstridig av Seierstad å skrive dem.

Til Høyesterett

Per Danielsen

Per Danielsen

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Rais' advokat, Per Danielsen, kaller lagrettsdommen en «foreløpig frifinnelse» og anker til Høyesterett.

– Dommen er naiv, partisk og diskriminerende, sier Danielsen.

Åsne Seierstad er ikke forbauset over at Per Danielsen anker saken på vegne av Suraia Rais.

– Det har vi regnet med. Det er åtte år siden boken kom ut på engelsk og tvisten startet. Det er snart ikke en eneste stein som ikke er snudd i denne saken, sier forfatteren.

Punktum er ennå ikke satt, og forfatteren mener at saken ikke utelukkende har vært en belastning.

Jeg har måttet revurdere hele boken og gå gjennom hvert eneste utsagn. Derfor har det også vært interessant og lærerikt. Men det er viktig for meg å få medhold i at jeg ikke har gjort noe galt som journalist.

Åsne Seierstad

– Lagmannsretten har trodd på min klient på alle punkter. Det er viktig for Åsne Seierstad, sier advokaten hennes, Cato Schiøtz.

Kulturstrøm

 • Svenska Dagbladet med klimasatsing

  Halvering av artikler om fjerne reisemål og en dobling av stoff om nordiske destinasjoner er en del av den svenske avisens klimasatsing. De vil også redusere eget karbonavtrykk ved at medarbeidere skal velge tog framfor bil og fly om tidsforbruket er sammenlignbart.

  X 2000 på vårtur
  Foto: Stefan Nilsson / SJ
 • Dinosaurer inn i kunsten

  Det har blitt trendy å eie dinosaurskjeletter, skriver Artnet. De blir sett på og handlet med som designobjekter, sier kunstforhandler Luca Cableri til nettstedet. Skjelettene dukker opp bitvis på kunstmesser og selges på auksjoner til svært øye priser. Den høye verdien gjør det utfordrende for museer å beholde dem i sitt eie og tilgjengelig for publikum og forskere.

  Protoceratops andrewsi
  Foto: Eikimedia Commons
 • Norges første «Vinterpride»

  I kveld åpnet Norges første «Vinterpride» i Lillehammer. Det er også OL-byens første Pride-arrangementet noensinne. Flere stilte opp under åpningen av opplegget som strekker seg ut over de fire neste dagene.

  Vinterpride Lillehammer
  Foto: Terje Gording Hong / NRK