Aslag Haugen

Aslag Haugen var gjest 3. januar 2011.

Aslag Haugen
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

ASLAG HAUGENS CV


Aslag Haugen ble født på Ål i Hallingdal 28. november 1960 som sønn av gårdbrukerne Guri og Kristian Haugen. Han vokste opp på Ål sammen med familien, der Aslag var nest yngst i søskenflokken på 4. Begge foreldrene spilte instrumenter, faren trekkspill, moren orgel, gitar og torader. Aslag fikk selv gitar som 10-11-åring og spilte i flere lokale band i Hallingdal, blant dem SHAG og Kåd’nbandet. Han gikk på Nedre Ål barneskole, Ål ungdomsskole og tok tømrerlinja på Ål videregående skole. Han jobbet som lærling hos en lokal entreprenør, men da sjefen der var utsatt for en ulykke der en finger ble skadelidende, bestemte Aslag seg for å avbryte snekkerkarrieren for å skåne gitarfingrene. Han begynte i stedet i Hallgrim Bergs forretning der han solgte elektriske artikler, musikkinstrumenter og plater.

Flyttet til Oslo

I 1986 flyttet han til Oslo og begynte i Imerslunds plateforretning i Arkaden. Der var han i 2 år før han ble profesjonell musiker på heltid. For i 1990 skiftet countryrockgruppa Kåd’nbandet til Hellbillies der Aslag var vokalist, gitarist og frontfigur. Først spilte bandet coverlåter på engelsk, men etter hvert begynte bandmedlem Arne Moslåtten å skrive tekster på hallingdialekt, og sangene ble innspilt i NRKs studio i Drammen.

Oppdaget av Øystein Sunde

Øystein Sunde hørte opptakene og tilbød bandet platekontrakt på sitt eget selskap Spinner Records. I 1992 kom debutalbumet ”Sylvspente boots” og solgte til gull med over 50.000 eksemplarer. Oppfølgeren ”Pela stein” kom året etter, og for den fikk de Spellemannprisen i 1993 i klassen roots & country. De to neste albumene, ”Lakafant” og ”Drag”, inneholdt for det meste egenskrevet materiale. I 2001 kom albumet ”Urban Twang” ut etter en tur over til Austin,Texas, og samme år fikk bandet Målprisen for sin dialektbruk. Bandet toppet VGs topp 40-liste for første gang i 2007 med albumet ”Spissrotgang”, og det brakte dem også to nye Spellemannpriser, som Årets spellemann og i klassen country. Bandet har gitt ut i alt 12 album og er blitt et av landets mest brukte konsertband.

Respatexans

I tillegg spiller Aslag i countryrockbandet Respatexans som har gitt ut tre album – ”Almost famous” i 1998, ”Shine on” som ga dem Spellemannprisen i 2005 i klassen country og ”Songs from Hellbilly heaven” som kom ut i høst.

Ulykka

I fjor sommer falt Aslag Haugen ned fra en usikret scene i Skipagurra i Øst-Finnmark, brakk begge armene og pådro seg en alvorlig nakkeskade. Hellbillies avbrøt sommerturnéen og utfallet av ulykken var lenge uvisst. I vinter var Aslag heldigvis tilbake, og albumet ”Leite etter lykka” kom ut i juni og solgte til dobbel platina – 60.000 eksemplarer.

Aslag bor på Frogner sammen med forloveden Cathrine Myhren.

Kulturstrøm

 • Norsk dokumentar om korrupsjon

  «Blue Code of Silence» er en norskprodusert dokumentar om den oppsiktsvekkende korrupsjonen i New York-politiet på 1970-tallet. – Man blir paff av de utrolige avsløringene, skriver en imponert filmanmelder Birger Vestmo. Terningkast 5.

  Fra filmen "Blue Code of silence"
  Foto: Spætt Film
 • Pregløs bigfoot-oppfølger

  – «Familien Bigfoot» har et tydelig budskap om naturvern og farene ved storkapitalens sleske metoder, men det holder ikke med gode intensjoner, skriver Filmpolitiet om den kinoklare barnefilmen. De kaller filmen pregløs og klisjetung. Terningkast 2.

  Fra filmen "Familien Bigfoot"
  Foto: Norsk Filmdistribusjon