Hopp til innhold

Aslag Haugen

Aslag Haugen var gjest 3. januar 2011.

Aslag Haugen
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

ASLAG HAUGENS CV


Aslag Haugen ble født på Ål i Hallingdal 28. november 1960 som sønn av gårdbrukerne Guri og Kristian Haugen. Han vokste opp på Ål sammen med familien, der Aslag var nest yngst i søskenflokken på 4. Begge foreldrene spilte instrumenter, faren trekkspill, moren orgel, gitar og torader. Aslag fikk selv gitar som 10-11-åring og spilte i flere lokale band i Hallingdal, blant dem SHAG og Kåd’nbandet. Han gikk på Nedre Ål barneskole, Ål ungdomsskole og tok tømrerlinja på Ål videregående skole. Han jobbet som lærling hos en lokal entreprenør, men da sjefen der var utsatt for en ulykke der en finger ble skadelidende, bestemte Aslag seg for å avbryte snekkerkarrieren for å skåne gitarfingrene. Han begynte i stedet i Hallgrim Bergs forretning der han solgte elektriske artikler, musikkinstrumenter og plater.

Flyttet til Oslo

I 1986 flyttet han til Oslo og begynte i Imerslunds plateforretning i Arkaden. Der var han i 2 år før han ble profesjonell musiker på heltid. For i 1990 skiftet countryrockgruppa Kåd’nbandet til Hellbillies der Aslag var vokalist, gitarist og frontfigur. Først spilte bandet coverlåter på engelsk, men etter hvert begynte bandmedlem Arne Moslåtten å skrive tekster på hallingdialekt, og sangene ble innspilt i NRKs studio i Drammen.

Oppdaget av Øystein Sunde

Øystein Sunde hørte opptakene og tilbød bandet platekontrakt på sitt eget selskap Spinner Records. I 1992 kom debutalbumet ”Sylvspente boots” og solgte til gull med over 50.000 eksemplarer. Oppfølgeren ”Pela stein” kom året etter, og for den fikk de Spellemannprisen i 1993 i klassen roots & country. De to neste albumene, ”Lakafant” og ”Drag”, inneholdt for det meste egenskrevet materiale. I 2001 kom albumet ”Urban Twang” ut etter en tur over til Austin,Texas, og samme år fikk bandet Målprisen for sin dialektbruk. Bandet toppet VGs topp 40-liste for første gang i 2007 med albumet ”Spissrotgang”, og det brakte dem også to nye Spellemannpriser, som Årets spellemann og i klassen country. Bandet har gitt ut i alt 12 album og er blitt et av landets mest brukte konsertband.

Respatexans

I tillegg spiller Aslag i countryrockbandet Respatexans som har gitt ut tre album – ”Almost famous” i 1998, ”Shine on” som ga dem Spellemannprisen i 2005 i klassen country og ”Songs from Hellbilly heaven” som kom ut i høst.

Ulykka

I fjor sommer falt Aslag Haugen ned fra en usikret scene i Skipagurra i Øst-Finnmark, brakk begge armene og pådro seg en alvorlig nakkeskade. Hellbillies avbrøt sommerturnéen og utfallet av ulykken var lenge uvisst. I vinter var Aslag heldigvis tilbake, og albumet ”Leite etter lykka” kom ut i juni og solgte til dobbel platina – 60.000 eksemplarer.

Aslag bor på Frogner sammen med forloveden Cathrine Myhren.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober