Hopp til innhold

Får hjelp av mormor

Den nye plata til Askil Holm var egentlig ferdig før han dro på turné med nachpiel-kameratene. Men det var mormor som fikk høre låtene først.

Askil Holm
Foto: Agnete Brun

Gitarkameratene Kurt Nilsen, Espen Lind, Alejandro Fuentes og Askild Holm fkk prisen for årets hit.
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Lyd: Høre hele det uredigerte intervjuet med Askil Holm!  

Les også: Askil Holm med ny plate

Askil Holm er klar med sitt nye soloalbum "Harmony Hotel", etter triumfferden med ”de nye gitarkameratene” Kurt Nilsen, Espen Lind, Alejandro Fuentes – både på platemarkedet og turné.

Vært ferdig lenge

Men det nye albumet til Askil Holm har egentlig vært ferdig svært lenge.

- Jeg startet egentlig arbeidet med denne plata allerede i 2004, etter at vi var ferdig med ” Daydream Receiver ”-turnéen. Da dro jeg til Praha sammen med Martin Hagfors, min faste makker på tekst og melodi. Der startet vi fra scratch etter å ha vært med på by:Larm-boomen, og ville bli kvitt fordommene som kanskje ofte er rundt hypen etter noe sånt, forteller Askil Holm til Musikknytt i NRK P1.

Askil spiller ikke nødvendigvis sine nye melodier først for sine nyvunne gitarkamerater, men for mennesker som kanskje står han enda nærmere.

Spiller for mormor

- Ofte, når jeg lager en ny låt, tar det gjerne en måned eller to fra jeg første gang går på gata eller liknende og synger den inn på diktafon til jeg har skapt en idé rundt hvordan den skal brukes. Så spiller jeg den kanskje for mormor eller noen andre i familien for å teste om de synes melodien er fengende. Jeg er veldig opptatt av at melodien skal sette seg; at man skal tørre å være fengende, men ikke panisk. Men grunnstammen i en låt skal være fengende.

- Så Mormor er veldig glad når jeg spiller for henne. Hun er en indikasjon på om folk klarer å nynne med, og det liker jeg.

- Har blitt bedre musiker

Askil Holm føler at han har blitt en bedre musiker av å spille coverlåter med sine gitarkamerater.

- Det at Leonard Cohen kom i Store Studio og ga oss et sånt fint komplement for vår versjon av ”Halleluja”, setter det med å både være tradisjonsbærer og nyskapende artist i et nytt lys. Og dette har gjort meg til en bedre artist, mener Askil Holm

Kulturstrøm

  • «Motståndaren» blir svensk Oscar-kandidat

    Filmen om en bekymret, iransk bryter er Sveriges Oscar-kandidat.

    – Det er litt uvirkelig, sier regissør av «Motståndaren», Milad Alami til TT om at den svenske Oscar-komiteen valgte hans film foran blant annet Lukas Moodysons «Tilsammans 99».

    Allerede er hans film valgt ut som svensk kandidat til Nordisk råds filmpris, som deles ut i oktober.