Hopp til innhold

Aserbajdsjan kritiseres for brudd på menneskerettigheter

Brudd på menneskerettigheter og innskjerpet ytringsfrihet. Aserbajdsjan kritiseres i forkant av ESC-finale.

Eurovision Song Contest i Aserbajdsjan 2012

For første gang arrangeres Eurovision Song Contest i Aserbajdsjan, men landet kritiseres for brudd på menneskerettigheter.

Foto: Fotomontasje: Scanpix/EBU

Det er kampanjen Sing for democracy som står bak kritikken før årets finale i Eurovision Song Contest (ESC) 26. mai. Kampanjen, ledet av Rasul Jafarov, er drevet av flere organisasjoner som engasjerer seg i menneskerettigheter.

– Og Aserbajdsjan har store problemer med menneskerettigheter, sier Jafarov til Kulturnytt i NRK P2.

Azerbaijan Opposition Protest

Flere titalls demonstranter ble arrestert i fjor, da de samlet seg for å kjempe for demokratiske reformer.

Foto: Ilkin Huseynov / Ap

Utfordrer EBU

Medlemmene i kampanjen forlanger at Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) tar tak i problemet. De ser helst at EBU krever politiske fanger frigitt og fordømmer menneskerettighetsbrudd.

Jafarov mener at EBU har kommet med krav om løslatelse av journalister i andre situasjoner, og reagerer på at de ikke har gjort det samme i Aserbajdsjan.

– Vi skriver et tredje brev til EBU nå. De svarer at de ikke vil politisere konkurransen, men vi er ikke politikere. Vi jobber for menneskerettigheter, og slik vi har forstått det har Eurovisjonen samme mål, sier han.

ESC-sjef Jon Olav Sand bedyrer at han har fått en garanti fra arrangørlandet.

– Myndighetene i Aserbajdsjan har garantert oss at sikkerhet og pressefrihet for utenlandske journalister og delegasjoner skal ivaretas, sier Sand.

Gjør folk husløse

Rafael Ibrahimov og Kong Harald

Aserbajdsjans amassadør i Sverige, Rafael Ibrahimov, avviser anklagene om brudd på menneskerettighetene.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

For å holde arrangementet, som årlig blir sett av flere hundre millioner, har Baku Crystal Hall blitt bygget.

Den nye, store hallen, som ventes ferdig i mars, kan romme opptil 23 000 tilskuere og har egne vipområder. Under byggeprosessen ble fredssenteret i hovedstaden Baku revet, sammen med en rekke boliger. Nå anklages arrangørene for å ikke ha gitt kompensasjon til de som har mistet hus og hjem.

– Lokale aktivister har blitt fengslet, og ytringsfriheten har blitt innskrenket ytterligere. Folk blir kastet ut av sine hjem uten kompensasjon, sier Jafarov.

Han synes det er vanskelig å forstå at EBU ikke gjør noe med problemet.

Jafarov forstår ikke hvordan det europeiske folk og medlemmer av EBU kan glede seg over den internasjonale ESC-finalen i Aserbajdsjan, når landet har så store problemer med å overholde menneskerettighetene.

– Hvordan kan Europa synge glade sanger, mens de ser inn i øynene på dem som har blitt fengslet uten dom, og mistet hus og hjem for at finalen blir arrangert, spør han.

– Hårreisende anklager

Aserbajdsjans ambassadør i Sverige, Rafael Ibrahimov, sier til NRK at han garanterer for sikkerheten og ytringsfriheten til utenlandske journalister.

– Ytringsfrihet og pressefrihet er noe vi ivaretar i landet vårt. Ikke bare til dette arrangementet, men alltid, sier han.

Anklagene om husløse mennesker som ikke har fått kompensasjon, avfeier han glatt og kaller hårreisende.

– Alle som har fått hjemmene sine revet har fått kompensasjon fra staten. Det er standard prosedyre, sier Ibrahimov.

Uttalelsene til Jafarov og Sing for democracy bekymrer han lite.

– Alle samfunn har mennesker som ikke er enige i tingenes tilstand. Lederen for Sing for democracy representerer en svært liten del av befolkningen, sier han om Jafarov og kampanjen hans.

Urimelige krav

Berit Nising Lindeman

Berit Nising Lindeman i Den norske Helsingsforskomiteen.

Foto: Den norske Helsingforskomité

Den norske Helsingforskomiteen støtter Sing for democracy, og overvåker Aserbajdsjan sammen med andre menneskerettighetsorganisasjoner.

– Vi vet med sikkerhet at landet bryter menneskerettigheter. Vi vet også at det skjer illegale utkastelser fra hus og hjem uten særlig kompensasjon, sier Berit Nising Lindeman, informasjonsleder i Den norske Helsigforskomiteen til NRK.no.

Hun sier at komiteen har slått fast flere ganger at det Ibrahimov sier er tøv.

– Det stilles urimelige krav til journalister som søker visum. Det kommer til å være en større ytringsfrihet den uken arrangementet foregår, men det er tiden før og etter som er problemet, sier hun.

Lindeman mener at journalister som skal dekke ESC bør få ytringsfriheten de trenger. Muligheten til å reise til Aserbajdsjan før og etter arrangementet, og blant annet skrive om landet, må være til stede. Slik er det ikke i dag.

– De vil rett og slett ikke at man skal skrive noe om landet deres, sier Lindeman.

Helsingforskomiteen kommer til å ha opplæring for journalister og redaksjoner som skal til Baku, i hvordan de skal forholde seg visumsøknad og pressefriheten.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober