Åse Kleveland gjør comeback

Tidligere kulturminister Åse Kleveland har bestemt seg for å gjøre comeback som musiker. – Det er over 30 år siden sist, sier Kleveland.

Åse Kleveland før og nå

I kveldens episode av Trygdekontoret røper Åse Kleveland overfor programleder Thomas Seltzer at hun holder på med et comeback som musiker. Til venstre Kleveland hjemme på Strømmen i 1965.

Foto: Sverre A. Børretzen / NRK / NTB Scanpix

Det fortalte den snart 65 år gamle kulturpersonligheten om under denne ukas episode av Trygdekontoret.

Kleveland, som tidligere har snakket om comebackplanene til Dagbladet, oppgir som grunn at hun vil være sin egen sjef.

– I all enkelhet går det ut på at jeg i veldig mange år har jobbet i lederposisjoner i kultur- og medielivet. Det har vært fabelaktig. Samtidig har jeg fått et stadig sterkere behov for å sette min egen dagsorden, sier Kleveland til NRK.no.

I 2010 ble den tidligere kulturministeren kreftsyk, og sa den gang at et nyinnkjøpt sanganlegg var en viktig del av veien tilbake til hverdagen.

– Jeg merket veldig tydelig da jeg ble syk for et par år siden og brukte mye av tiden på å stirre i veggen. Jeg har lengtet etter å jobbe med musikk som utøver igjen.

MGP-vinner, Spellemannspris, kulturminister

Kleveland har en unik CV i kultursammenheng i Norge.

Den svenskfødte 64-åringen medvirket både i radio og tv før hun i 1966 vant den norske finalen i Melodi Grand Prix med den Arne Bendiksen-skrevne låten «Intet er nytt under solen», som kom på tredjeplass i den internasjonale konkurransen.

Hun var også vertinne for den internasjonale finalen i MGP i 1986, året etter at Bobbysocks gikk helt til topps i den internasjonale finalen.

Sist gang Kleveland var aktiv som musiker var i årene mellom 1977–1980. Sammen med Lars Klevstrand, Lillebjørn Nilsen og Birgitte Grimstad vant hun Spellemannsprisen i 1980 i klassen visesang for albumet «Ekstranummer». Som vokalist har hun vært kjent for sin mørke, sjelfulle stemme.

Se Åse Kleveland opptre i den norske finalen av Melodi Grand Prix i 1966 i klippet under.

Norsk finale i Melodi Grand Prix 1966. Medvirkende artister: Wenche Myhre, Anita Thallaug, Kirsti Sparboe, Grynet Molvig og Åse Kleveland. Kjell Karlsens orkester og Kringkastingsorkestret spiller, dirigert av Øivind Bergh. Avstemningen er ikke med i programmet. Vinnermelodi: "Intet er nytt under solen" med Åse Kleveland. Programleder: Øivind Bergh.

Se Åse Kleveland opptre i den norske finalen av Melodi Grand Prix i 1966. Spol til ca. 15:39 for å komme til Klevelands bidrag.

– Sist gang jeg var aktiv som artist var med Ballade helt på starten av 80-tallet. Så det er over 30 år siden. Som soloartist er det enda lenger siden. Jeg har gjort noen «stunts» innimellom, men aldri noe systematisk.

Men hennes bidrag til Kultur-Norge var langt fra over. Kleveland har hatt følgende verv frem til dagens dato:

 • Forbundssekretær i Norsk Musikerforbund (1979–1983)
 • Forbundsleder i Norsk Musikerforbund (1983–1987)
 • Direktør for Tusenfryd (1987–1990)
 • Leder av Likestillingsrådet (1987–1990)
 • Kultursjef for Lillehammer-OL i 1994
 • Kulturminister (1990–1996)
 • Direktør for Rikskonsertene (2006–2012)
 • Styreleder i Human-Etisk Forbund (2007–2013)

Kleveland: – Gjør det for min egen skyld

Kleveland sier at hun først og fremst går tilbake til musikken av personlige grunner.

– Jeg gjør det først for min egen skyld. Hvis musikken min faller i smak hos flere er det en bonus.

MGP-vinneren er veldig hemmelighetsfull rundt prosjektet. Hun vil si lite om hvilken sjanger den kommende platen vil ha.

– Det blir nok kanskje litt mer blått og upolert. Men jeg vet ikke helt. Det er også grunnen til at jeg er forsiktig med å antyde hva dette blir til. Det er en deilig luksus, denne friheten jeg har.

Øver i kontrolltårnet på Fornebu

I disse dager driver Kleveland med innsamling av låter og øving. Men øvingslokalet er ikke plassert i en kjeller på Grünerløkka. Snarere tvert imot.

– Jeg bruker kontrolltårnet på gamle Fornebu flyplass som øvingslokale. Nær himmelen, vet du.

– Vil disse øvelsen si at du kommer til å holde konserter?

– Vi har fått noen forespørsler, så får vi se hva det blir til. Jeg understreker at jeg må «opp til bevis», som de sier i Sverige. Men det er veldig hyggelig at det er så mye interesse etter så mange år.

Åse Kleveland i Trygdekontoret

På Trygdekontoret får den mangeårige kulturarbeideren Åse Kleveland vist frem den låten hun tenker på som mest fysisk.

Kulturstrøm

 • Dronning-tale sett av 24 millioner

  Korona-talen til Dronning Elizabeth II av Storbritannia ble sett av 24 millioner TV-seere, skriver BBC. Monarken takket folk for å følge myndighetenes regler om å bli hjemme og roste de som samarbeider om å hjelpe andre. Opptaket ble gjort av én TV-fotograf med beskyttelsesutstyr. Dronningen har kun talt direkte til folket fire ganger tidligere.

  "We will succeed and that success will belong to every one of us." Queen Elizabeth II has delivered a rallying message...

  Publisert av BBC News  Søndag 5. april 2020
 • Optimistisk filmfestival i Venezia

  Festivalen i Venezia utelukker digital løsning, skriver Variety. Det jobbes ufortrødent videre med planleggingen av den tradisjonsrike filmfestivalen med dato 2.–12. september.

 • Tegnet mobile satellittsykehus

  Forslaget til et modulbasert sykehus for krisetider er oversendt til Helse Sør/Øst, Helse Nord, Helsedirektoratet og en rekke departement. MMW Arkitekter har tegnet beredskapssykehuset som en del av den nasjonale korona-dugnaden, skriver Arkitektnytt. Det skal kunne leveres på seks uker. Forslaget er laget i samarbeid med blant andre lege og spesialist i krisemedisin, Mats Gilbert.