Hopp til innhold

Aschehoug vil ikke beklage

– Vi kan ikke se at det er grunnlag for noen beklagelse til Kagge forlag, sier forlagsdirektør i Aschehoug. Marit Christensen skriver i sin bok om moren til Anders Behring Breivik at en forfatter på Kagge forlag kom uventet på besøk til moren da hun lå på dødsleiet på sykehuset.

Marit Christensen

Marit Christensens bok 'Moren' blir gitt ut i dag, her fra pressekonferansen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kari Spjeldnæs

Kari Spjeldnæs ser ingen grunn til å beklage noe for Kagge forlag.

I boka «Moren» som handler om Wenche Behring Breivik, beskylder Marit Christensen forfatter Åsne Seierstad for å overrumple Breiviks mor på dødsleie. I dagens VG krevde tidligere forlagssjef i Kagge, Erling Kagge at disse opplysningene beklages og dementeres offentlig under boklanseringen i formiddag.

– Vi kan ikke se at det er grunnlag for noen beklagelse til Kagge forlag, sier forlagsredaktør for litteratur, Kari Spjeldnæs, og fortsetter:

– Har vi gjort en feil så må vi se på det, men som det ser ut nå, har vi ingen grunn til å beklage.

Aschehoug forlag ser foreløpig ingen grunn til å beklage noe overfor Kagge forlag i forbindelse med utgivelsen av boken til Marit Christensen, sier forslagsdirektør Kari Spjeldnæs. Kagge reagerer på det han sier er faktafeil i boken.

Aschehoug vil ikke beklage overfor Kagge

«Ble fullstendig overrumplet»

I boka skriver Marit Christensen: «En av de siste dagene på Radiumhospitalet og etter at Elisabeth hadde reist, kom Wenches kvinnelige advokat uventet på besøk. Hun hadde med seg en kjent norsk forfatter. Wenche ble fullstendig overrumplet. De ville bare hilse på, hadde advokaten sagt; hun var tydelig stolt over å ha fått med seg den kjente forfatteren.»

Åsne Seierstad

I boka skriver Marit Christensen at Wenche Behring Breivik ble opprørt da en kjent forfatter stilte henne spørsmål om sønnen på dødsleie.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Kagge går hardt ut mot dette, og krever en beklagelse.

– Dette var et møte som var avtalt på forhånd. Hele møtet ble tatt opp på bånd, så det er meget lett å dokumentere. Vi sendte en mail i går aften hvor vi ba dem om å beklage, det tar vi som en selvfølge at forlaget gjør, sier Erling Kagge til NRK.

– Kristensen har sine kilder

Marit Christensen skriver også: «Det var for lenge siden kommet ut i pressen at forfatteren som kom på sykebesøk, skulle skrive bok om 22. juli. Hver eneste dag under rettssaken kunne vedkommende observeres i retten. Imidlertid var det ikke kommet ut noen bok foreløpig. Jeg har fått vite at Wenche ble svært opprørt da forfatteren hadde stilt spørsmål om sønnen hennes. Hun hadde mannet seg opp og klart å be henne og advokaten om å forsvinne fra dødsleie hennes.»

– Det stemmer at forlaget fikk en e-post fra Kagge i går kveld, der han påpeker at Seierstads besøk var avtalt og ingen uavklart hendelse, sier Kari Spjeldnæs.

– Vi har tilbudt Aschehoug forlag å lytte til lydbåndet som kan avkrefte Marit Christensens versjon. Det har de foreløpig takket nei til, sier Åsne Seierstad til NRK.no.

Spjeldnæs i Aschehoug ser likevel ingen grunn til å beklage.

– Det er jo slik at Marit Christensen har kilder på det hun skriver. Det er mulig å be noen om å forsvinne også etter at man har hatt en samtale med dem, sier Spjeldnæs på pressekonferansen.

Boka tidlig gjenstand for kritikk

Marit Christensens bok «Moren» var gjenstand for kritikk også før den kom ut. Før hun døde, sa terrordømte Anders Behring Breiviks mor opp intensjonsavtalen med Aschehoug, og betalte ifølge advokatene hennes tilbake forskuddshonoraret hun fikk da hun skrev under på avtalen.

Dette avviste Christensen den gangen, og det gjorde hun også på dagens pressekonferanse.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK